17 Αυγούστου 2017

Τρομοκρατικό χτύπημα με νεκρούς στη Βαρκελώνη

Ένα βαν έπεσε πάνω σε πλήθος ανθρώπων σε πεζόδρομο της συνοικίας Λα Ράμπλα, μιας από τις δημοφιλέστερες τουριστικές περιοχές της Βαρκελώνης, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 13 άνθρωποι να βρούν το θάνατο και περισσότεροι από 50 να τραυματιστούν. Οι ισπανικές αρχές αντιμετωπίζουν το χτύπημα ως «τρομοκρατική επίθεση», ενώ το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη.
 
Το λευκό όχημα ανέβηκε σε πεζόδρομο στην Πλάθα Καταλούνια ( Placa Catalunya) με ταχύτητα. Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, η οποία επικαλείται αστυνομικές πηγές, ο οδηγός, ο οποίος φέρεται να είχε ύψος περίπου 1,70 και να φορούσε πουκάμισο με μπλε και λευκές ρίγες, διέφυγε πεζός και καταζητείται. Στο εσωτερικό του αυτοκινήτου βρέθηκε ένα ισπανικό διαβατήριο. Σκηνές χάους και πανικού αφηγούνται οι μάρτυρες που βίωσαν την επίθεση στη Βαρκελώνη.

Οι καταλανικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός άνδρα που φέρεται να συνδέεται με το περιστατικό, ενώ η τοπική εφημερίδα La Vanguardia μετέδωσε ότι ένας εκ των δραστών έπεσε νεκρός περίπου τρεις ώρες μετά το περιστατικό, από αστυνομικά πυρά. 

Πληροφορίες των ισπανικών μέσων θέλουν την αστυνομία να έχει εντοπίσει ένα δεύτερο φορτηγάκι που συνδέεται με το συμβάν, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι ο οδηγός εισήλθε σε άλλο όχημα, πιθανόν συνεργού του, αφού εγκατέλειψε το λευκό βαν.



Μία ελληνίδα πολίτης είναι μεταξύ των τραυματιών, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία καταδικάζει «απερίφραστα την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε προ ολίγου στη Βαρκελώνη». «Σύμφωνα με τις, μέχρι στιγμής, επίσημες πληροφορίες των ισπανικών Αρχών υπάρχει, μεταξύ των τραυματιών μία Ελληνίδα πολίτης» σημειώνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. 

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση που διαπράχθηκε το απόγευμα στο κέντρο της Βαρκελώνης, σύμφωνα με το πρακτορείο προπαγάνδας της, το Amaq. «Οι άνθρωποι που έκαναν την επίθεση στη Βαρκελώνη είναι στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους κι εξετέλεσαν την επιχείρηση ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις να στοχοθετηθούν τα κράτη του συνασπισμού», μετέδωσε το Άμακ, αναφερόμενο στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος πολεμά εναντίον του ΙΚ στο Ιράκ και στη Συρία.

Τα Ανάκτορα της Ισπανίας και ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι καταδίκασαν με τον εντονότερο τρόπο την επίθεση με φορτηγάκι που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 13 ανθρώπους στον πιο τουριστικό δρόμο της Βαρκελόνης. «Οι τρομοκράτες δεν θα νικήσουν ποτέ έναν ενωμένο λαό που αγαπά την ελευθερία απέναντι στη βαρβαρότητα» έγραψε ο πρωθυπουργός Ραχόι σε μήνυμά του στο Twitter. «Δεν θα μας τρομοκρατήσουν. Όλη η Ισπανία είναι Βαρκελώνη. Η Λα Ράμπλα θα ανήκει και πάλι σε όλους», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο βασιλιάς Φίλιππος. 

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, naftemporiki.gr

1 σχόλιο:

  1. Και νέα επίθεση στο θέρετρο Καμπρίλς της Καταλονίας, στην Ισπανία: Πέντε δράστες νεκροί, έξι πολίτες τραυματίες. Εξι πολίτες και ένας αστυνομικός τραυματίσθηκαν τη νύκτα όταν αυτοκίνητο όρμησε κατά του πλήθους στον παραλιακό δρόμο θερέτρου της Καταλονίας Καμπρίλς, λίγες ώρες μετά την επίθεση της Βαρκελόνης. Οι τέσσερις από τους επιβαίνοντες του αυτοκινήτου σκοτώθηκαν από την αστυνομία επί τόπου, ενώ ο πέμπτος υπέκυψε στα τραύματά του. Η δεύτερη αυτή επίθεση, κατά τα πρότυπα της επίθεσης στη λεωφόρο Λας Ράμπλας στη Βαρκελόνη, πραγματοποιήθηκε περί τις 02.00 τη νύκτα στην τουριστική πόλη που βρίσκεται 120 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας. Εν τω μεταξύ ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση στη Βαρκελώνη αυξήθηκε σήμερα σε 14. Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή