2 Αυγούστου 2017

ISIS και κλιματική αλλαγή οι κορυφαίες απειλές παγκοσμίως

Εξαίρεση η Ελλάδα και η Βενεζουέλα, οι οποίες θεωρούν ότι η οικονομική κρίση αποτελεί την υπ' αριθμόν ένα απειλή για την χώρα τους

Ως κορυφαίες απειλές παγκοσμίως για την εθνική ασφάλεια κρίνεται το Ισλαμικό Κράτος και η κλιματική αλλαγή σύμφωνα με νέα έρευνα του Ερευνητικού Κέντρου Pew στην οποία συμμετείχαν 38 χώρες, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα έπρεπε να επιλέξουν ποια από τις οκτώ πιθανές απειλές θεωρούν ύψιστης σημασίας για την ασφάλεια της χώρας τους: το Ισλαμικό Κράτος, την παγκόσμια κλιματική αλλαγή, τις κυβερνο-επιθέσεις, την παγκόσμια οικονομική κρίση, το μεγάλο κύμα προσφύγων από το Ιράκ και τη Συρία ή τη δύναμη και επιρροή των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας. 


Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) αναγνωρίστηκε ως κορυφαία απειλή σε 18 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ αλλά και χωρών σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία. Σε σημαντικό αριθμό αυτών των χωρών έχουν σημειωθεί θανάσιμες τρομοκρατικές επιθέσεις των οποίων την ευθύνη έχει αναλάβει η συγκεκριμένη οργάνωση.

Συνολικά, το 74% κατά μέσο όρο των πολιτών στην Ευρώπη, με υψηλότερα ποσοστά στη Γαλλία (88%) και την Ιταλία (85%), χαρακτήριζουν ως απειλή το ISIS. Στις ΗΠΑ το ποσοστό φτάνει στα ίδια επίπεδα και στη Ρωσία το 58%.

Η κλιματική αλλαγή αναγνωρίζεται εξίσου ως σημαντικός παράγοντας ασφαλείας για 13 χώρες, κυρίως από τη Λατινική Αμερική και την Αφρική, οι οποίες την κατατάσσουν στην κορυφή της λίστας, όπως επίσης και η Ισπανία (89%), η Σουηδία (64%) και ο Καναδάς (60%).

Τη δύναμη και επιρροή των “μεγάλων δυνάμεων” (ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα) μόνο το 1/3 των χωρών αντιλαμβάνεται ως απειλή. Εντυπωσιακή είναι η ανησυχία της Τουρκίας, η οποία αναγνωρίζει την επιρροή αυτή ως κορυφαία απειλή (72%) “πετώντας” στη δεύτερη θέση το προσφυγικό (64%). 


Την οικονομική κρίση θεωρούν ως την υπ' αριθμόν ένα απειλή για την χώρα τους η Ελλάδα και η Βενεζουέλα με ποσοστά 88% και 56% αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι οι Έλληνες θεωρούν ως απειλή το Ισλαμικό Κράτος σε ποσοστό 79%, την κλιματική αλλαγή σε ποσοστό επίσης 79% και τις μεταναστευτικές ροές σε ποσοστό 67%.

Το κύμα των προσφύγων τοποθετεί ως κορυφαία απειλή από τις Ευρωπαϊκές χώρες η Ουγγαρία (66%). Επίσης το κύμα προσφύγων χαρακτηρίζεται ως κορυφαία απειλή από το 39% των ερωτηθέντων στις 38 χώρες της έρευνας.

Η πολιτική ιδεολογία αποτελεί σύμφωνα με την έρευνα σημαντικό παράγοντα στην επιλογή του είδους της απειλής. Οσοι ανήκουν ιδεολογικά στη δεξιά ανησυχούν περισσότερο για το ISIS και την τρομοκρατία αλλά και το προσφυγικό, ενώ όσοι 
ανήκουν στην αριστερά ανησυχούν περισσότερο για την κλιματική αλλαγή.

Πηγές: PEW , kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου