5 Αυγούστου 2017

Τo μεγαλύτερο ομόλογο φυσικής καταστροφής από την Παγκόσμια Τράπεζα

Η Παγκόσμια Τράπεζα εξέδωσε το μεγαλύτερο «ομόλογο φυσικής καταστροφής» που έχει εκδώσει ποτέ. Πρόκειται για είδος δανείου της Τράπεζας από επενδυτές, με υψηλή απόδοση, αλλά και τον κίνδυνο να χάσουν οι επενδυτές μέρος ή και το σύνολο των κεφαλαίων που έχουν τοποθετήσει στην περίπτωση που επέλθει η φυσική καταστροφή που αυτό καλύπτει.

Το συγκεκριμένο ομόλογο της Παγκόσμιας Τράπεζας θα παρέχει οικονομική προστασία στο Μεξικό έναντι ζημίας ύψους 360 εκατ. δολαρίων από φυσικές καταστροφές, κυκλώνες και σεισμούς. Καλύπτει, δηλαδή, το 71% εκείνου του τμήματος του ΑΕΠ της χώρας, το οποίο εκτιμάται ότι κινδυνεύει από δύο ή και περισσότερα ακραία φυσικά φαινόμενα.

Οπως υπογράμμισε η Τράπεζα στη σχετική ανακοίνωσή της, το Μεξικό συγκαταλέγεται στις πλέον ευάλωτες χώρες σε περίπτωση φυσικής καταστροφής. Περίπου το 1/3 του πληθυσμού ζει σε περιοχές εκτεθειμένες σε τυφώνες, καταιγίδες, πλημμύρες, σεισμούς αλλά και ενδεχόμενες εκρήξεις ηφαιστείων. Σε περίπτωση που κάποια από αυτές τις θεομηνίες πλήξει τη χώρα, τμήμα ή και το σύνολο των κερδών από το επίμαχο ομόλογο θα διατεθούν στο εθνικό ταμείο του Μεξικού για τις φυσικές καταστροφές.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα εν λόγω ομόλογα καταστροφής 
(catastrophe bonds ή cat bonds) εκδόθηκαν σε τρεις διαφορετικές εκδοχές, ώστε να παρέχουν προστασία έναντι τριών διαφορετικών κινδύνων: σεισμών, τροπικών κυκλώνων από τον Ατλαντικό και τροπικών κυκλώνων από τον Ειρηνικό. 

Σύμφωνα με τον Αρούνμα Οτέκ, γενικό υπεύθυνο Οικονομικών της Παγκόσμιας Τράπεζας, η έκδοση των ομολόγων καταστροφής αποτελεί «καινοτόμο χρήση εργαλείων του ιδιωτικού τομέα, με τα οποία μεταφέρεται ο κίνδυνος στις αγορές κεφαλαίου». 

Η Παγκόσμια Τράπεζα τόνισε, επίσης, πως τα ομόλογα που εκδίδονται στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος προσφέρουν στους επενδυτές αποδόσεις σαφώς υψηλότερες σε σύγκριση με άλλους τίτλους, καθώς οι επενδυτές ενδέχεται να χάσουν μέρος ή και το σύνολο των χρημάτων τους. 

Τους δύο τελευταίους μήνες, η Παγκόσμια Τράπεζα μεταβίβασε κεφάλαια για την κάλυψη κινδύνων αξίας περίπου ενός δισ. δολαρίων, όταν σε όλη τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας μεταβίβασε 2,5 δισ. δολάρια για αντίστοιχους λόγους. 

Πηγή: Στοιχεία από kathimerini.gr
Στη φωτογραφία ο κυκλώνας Catarina από δορυφόρο, στις 26 Μαρτίου 2004, από την el.wikipedia.org






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Ενδιαφέρον θα έχουν οι όροι και το επιτόκιο (που θα είναι αρκετά υψηλό) αυτού του ομολογιακού δανείου καταστροφής της Παγκόσμιας Τράπεζας. Καλό θα ήταν να αναφέρονται στην ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή