4 Φεβρουαρίου 2018

Μεγάλη νίκη Αναστασιαδη στην Κύπρο

Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων στις σημερινές προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, ο απερχόμενος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επανεξελέγη για μια δεύτερη θητεία με το 56% των ψήφων, έναντι 44% του Σταύρου Μαλά, που υποστηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ.
Η συμμετοχή στις εκλογές ανήλθε στο 73% σε σύγκριση με το 71,8% στον πρώτο γύρο.

Μετά την θριαμβευτική εξασφάλιση μιας δεύτερης πενταετίας στην προεδρία είναι διατεθειμένος ο Νίκος Αναστασιάδης να καταβάλει άλλη μια, πιθανώς την τελευταία, προσπάθεια για να πετύχει μια όσο το δυνατόν πιο δίκαια, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο κυπριακό πρόβλημα; Θέλει να το κάνει; Και αν ναι, μπορεί να καταλήξει σε μια συμφωνία που θα γίνει αποδεκτή από την ελληνοκυπριακή κοινότητα;

Μιλώντας στην "Καθημερινή" ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε "αποφασισμένος για συνέχιση του διαλόγου, τουλάχιστον όσον αφορά τις εσωτερικές πτυχές στο αμέσως προσεχές μέλλον", ενώ αναφερομενος ειδικότερα στην προοπτική σύγκλισης νέας διεθνούς διάσκεψης σημείωσε ότι "θα πρέπει να γίνει καλή προετοιμασία για να μην αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα που είδαμε στο Μον Πελερέν, στη Γενεύη, αλλά και στο Κραν-Μοντανά. Χωρίς να είναι γνωστές οι θέσεις της Τουρκίας, και ιδιαίτερα χωρίς να συνάδουν με τις παραμέτρους του Γ.Γ., η προσπάθεια θα οδηγηθεί και πάλι σε αποτυχία".

Είναι πολλά τα κομμάτια του παζλ που έχει μπροστά του ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μεταξύ αυτών, η διαχείριση των κινήσεων και αμφισβητήσεων της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. Με τους μέχρι τώρα προσεκτικούς και χαμηλών τόνων χειρισμούς να έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικοί, ο πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του θα συνεχίσουν τους εν εξελίξει ενεργειακούς σχεδιασμούς σε στενή συνεργασία με τις εταιρείες κολοσούς που διεξάγουν τις γεωτρήσεις.

Ενα άλλο μεγάλο στοίχημα είναι η διασφάλιση της συνέχισης της θετικής πορείας της κυπριακής οικονομίας στην οποία οφείλεται άλλωστε σε μεγάλο βαθμό και η νίκη του στις εκλογές αυτές. Στις δηλώσεις του στην "Καθημερινή" ο κ. Αναστασιάδης δεσμεύθηκε ότι "θα συνεχιστούν οι προσπάθειες προσέλκυσης νέων επενδύσεων, με νέα κίνητρα, με φορολογικές απαλλαγές" σπεύδοντας να υπογραμμίσει ότι παρέλαβε "μια οικονομία στα πρόθυρα της άτακτης χρεοκοπίας με ρυθμό ανάπτυξης -6,5% και τώρα τρέχουμε με τον πιο υψηλό ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη πέραν του 4%, ενώ από 17% σχεδόν που ήταν το 2013 η ανεργία, τη ρίξαμε στο 10% με προοπτική σύντομα μονοψήφιου αριθμού". 


Προεκλογικά, ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής. Τώρα καλείται να αποδείξει ότι το εννοούσε. Η στελέχωση της νέας κυβέρνησης που θα σχηματίσει θα στείλει πολλά μηνύματα, εντός και εκτός Κύπρου. Πάντως λένε ότι "ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις". 

«Από αύριο ξεκινά μια νέα μέρα που χρειάζεται ενότητα γιατί μόνο έτσι μπορεί να προχωρήσουμε μπροστά. Θα συνεχίσω να λειτουργώ ως πρόεδρος όλων. Απόψε δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι υπάρχει η Κύπρος όλων μας» δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης μετά την εκλογή του. 

Αν και σε μεγάλο βαθμό, η προεκλογική αντιπαράθεση εστίασε στο χθες και στην επίρριψη ευθυνών σε πρόσωπα και παρατάξεις για αποφάσεις, επιλογές και δράσεις του παρελθόντος -κυρίως για την κατάρρευση της οικονομίας που οδήγησε στο μνημόνιο, όπως και στο αδιέξοδο του Κραν Μοντανά- οι Κύπριοι πολίτες έχουν το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Αυτό καλείται να κάνει και ο επανεκλεγείς πρόεδρος. Και θα κριθεί, όχι πλέον από τους ψηφοφόρους, αλλά από την Ιστορία.

Πηγή: Στοιχεία από kathimerini.gr , από μια άμεση ανάλυση του Αθανασίου Έλλι






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου