2 Ιουνίου 2018

Ισπανία: Τέλος εποχής για τον Μαριάνο Ραχόι

Η συστηματική διαφθορά ήταν αυτή που έφερε τελικά την πτώση των συντηρητικών στην Ισπανία. Μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι το αξίωμα του πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο Πέδρο Σάντσεθ.
Από τη Deutsche Welle:

Όλο αυτό το διάστημα ο Μαριάνο Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα επέδειξαν τρομερή ικανότητα επιβίωσης και αντίσταση απέναντι στις κατηγορίες εις βάρος τους. Το κόμμα παρέμεινε στην εξουσία ακόμη και όταν μέλη του συνελήφθησαν, βρέθηκαν στο δικαστήριο και τελικά καταδικάστηκαν. Έτσι συνέβη στην περίπτωση του πρώην υπουργού Οικονομικών και επικεφαλής του ΔΝΤ Ροντρίγκο Ράτο. Ο πρωθυπουργός δεν παραιτήθηκε ακόμη και όταν στις 24 Μαΐου ο πρώην ταμίας του κόμματος και μια σειρά τοπικών βουλευτών της Μαδρίτης καταδικάστηκαν για τη λεγόμενη υπόθεση Γκιουρτέλ. Διαφθορά, υπεξαίρεση χρημάτων, μέχρι και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ήταν οι κατηγορίες που σχετίζονται με αυτή την υπόθεση. Για πρώτη φορά οι δικαστές κατηγόρησαν το Λαϊκό Κόμμα και για παράνομη αποδοχή χρημάτων. Η αντίδραση του Μαριάνο Ραχόι μπροστά στις κάμερες ήταν συνεχώς η ίδια: «Κανείς από την κυβέρνησή μου δεν θεωρείται ύποπτος. Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτά».

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ έχει δει ήδη αρκετές φορές τους πολιτικούς του αντιπάλους από το Λαϊκό Κόμμα να κερδίζουν τις εκλογές. Αναλυτές μπορεί να μην επαινούν τον Σάντσεθ για τις ικανότητές του αλλά εκτιμούν ότι ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός είναι σίγουρα φιλόδοξος. Και πράγματι άδραξε την ιστορική ευκαιρία να γίνει πρωθυπουργός μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Για πρώτη φορά στην μεταδικτατορική ιστορία της Ισπανίας ένα κόμμα γίνεται κυβέρνηση μέσα από πρόταση μομφής. Την Παρασκευή 180 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του Σάντσεθ ως νέου πρωθυπουργού της Ισπανίας και 169 εναντίον. Έτσι διασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία, χάριν βέβαια και της δέσμευσής του να εφαρμόσει τον προϋπολογισμό τον οποίο η κυβέρνηση Ραχόι πέρασε με πολλές δυσκολίες και χωρίς την ψήφο των Σοσιαλιστών από τη βουλή. 

Μαριάνο Ραχόι

Οικονομική αλλά όχι πολιτική επιτυχία


Μπορεί ο Ραχόι να κατάφερε να βγάλει τη χώρα του από τη βαριά οικονομική κρίση αλλά όσο η οικονομία ανέκαμπτε η πολιτική κατάσταση γινόταν όλο και χειρότερη για τον ισπανό πρωθυπουργό. Τα σκάνδαλα ολοένα και δυσχέραιναν τη θέση του. Στις εκλογές του 2015 το Λαϊκό Κόμμα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία και κατέφυγε σε κυβέρνηση μειοψηφίας αντί να συνεργαστεί με κάποιο άλλο κόμμα. Έτσι το 2016 οδηγήθηκε σε πρόωρες εκλογές.

Επιπλέον το κίνημα ανεξαρτητοποίησης στην Καταλονία δυσκόλεψε τα πράγματα ακόμη περισσότερο. Μέχρι την τελευταία στιγμή ο Ραχόι αρνούνταν να διαπραγματευτεί με την νέα κυβέρνηση της Βαρκελώνης. Έτσι στην πρόταση μομφής οι Καταλανοί ψήφισαν υπέρ του Σάντσεθ. Ελπίζουν ότι με το νέο πρωθυπουργό η συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος θα πάρει ώθηση. 

Ο νέος πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ

Οι αντίπαλοι του Σάντσεθ


Ποίοι όμως ψήφισαν κατά του Σάντσεθ; Οι φιλελεύθεροι Ciudadanos αναμένεται να δυσκολέψουν την πορεία του νέου πρωθυπουργού. Το πρώτο κόμμα στην Καταλονία, και σύμφωνα με δημοσκοπήσεις και σε όλη την Ισπανία, δεν υποστηρίζει τον Σοσιαλδημοκράτη πολιτικό για έναν απλό λόγο: «Θέλαμε την παραίτηση του Ραχόι και πρόωρες εκλογές, αλλά όχι να αναλάβει κάποιος την εξουσία με αυτόν τον τρόπο μέσα από μια πρόταση μομφής» δήλωσε στη βουλή ο επικεφαλής του κόμματος Άλμπερτ Ριβέρα.

«Στην Ισπανία όταν παραιτείται κάποιος είναι σαν να παραδέχεται την ενοχή του, γι' αυτό και δεν το κάνει κανείς» λέει ο Φερνάντο Ροντρίγκεζ, μηχανικός από τη Μαδρίτη. Ο Ροντρίγκεζ θαυμάζει τους γερμανούς πολιτικούς που παραιτούνται ακόμη και όταν υπάρχουν απλά υποψίες εναντίον τους. «Από αξιοπρέπεια και για να μην βλάψουν το κόμμα τους. Αυτό δεν το κάνει κανείς εδώ».

Στέφανι Μίλερ / Αλεξάνδρα Κοσμά

Πηγή: Deutsche Welle






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου