22 Ιουνίου 2018

Θετικά και αρνητικά σημεία της συμφωνίας που επετεύχθη στο Eurogroup

Η συμφωνία που τελικά επετεύχθη τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος και την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας με την ενισχυμένη εποπτεία, δεν είναι ούτε για πανηγυρισμούς για «το τέλος των μνημονίων» και την «καθαρή έξοδο στις αγορές» όπως προσπαθεί να μας πείσει η κυβέρνηση, αλλά ούτε και το «τέταρτο μνημόνιο» όπως αναφέρει η ΝΔ.

Μια προσπάθεια στη συνέχεια να εντοπίσουμε, συνοπτικά έστω, τα θετικά και αρνητικά σημεία, γιατί υπάρχουν και τα μεν και τα δε, της συμφωνίας που τελικά επετεύχθη στο Eurogroup:

Τα θετικά σημεία της συμφωνίας

Τα δέκα χρόνια της περιόδου χάριτος για το δάνειο του EFSF, δηλαδή το πάγωμα των πληρωμών κεφαλαίου και τόκων μέχρι το 2032

Η δεκαετής επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ομολόγων του δανείου του EFSF (δηλαδή για ένα ποσό ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές). Αυτό σημαίνει ότι ο σταθμισμένος μέσος όρος ωρίμανσης των ομολόγων του δανείου αυτού ανεβαίνει από τα 22 στα 32 περίπου χρόνια. Τα ομόλογα αυτά θα ξεκινούσαν να αποπληρώνονται το 2023 και πλέον θα ξεκινήσουν να λήγουν το 2033.

Το χρηματικό απόθεμα ασφαλείας του ελληνικού δημοσίου που αυξάνεται στα 24,1 δισ. ευρώ με την εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 9,5 δισ. ευρώ πάνε στο «μαξιλάρι»), και την πρόσθεση σε αυτά των προηγούμενων εκταμιεύσεων του ESM για το «μαξιλάρι», πλέον των χρημάτων που έχουν αντληθεί από τις εξόδους στις αγορές. Αυτό σημαίνει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι καλυμμένες για την επόμενη διετία ακόμη και στο αρνητικό σενάριο της μη έκδοσης νέων ομολόγων. Έτσι η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα χωρίς απαραίτητα να βγαίνει και στις αγορές.

Η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και των άλλων Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης ύψους 4,8 δισ. ευρώ, που θα εκταμιευτούν σε 4 ετήσιες ή οχτώ εξαμηνιαίες δόσεις. 

Τέλος στα θετικά προσμετράται και η αναφορά σε βιώσιμο χρέος (το οποίο βεβαίως θα επανεξεταστεί το 2023, με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους). 

Τα αρνητικά σημεία της συμφωνίας 

Η ενισχυμένη εποπτεία των δανειστών με συστηματικούς ελέγχους δεν είναι «καθαρή έξοδος» όπως είναι το μήνυμα που προσπαθεί να στείλει η κυβέρνηση.

Οι τρίμηνοι έλεγχοι (με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ) θα συνεχιστούν κάτι που δεν συνέβη σε καμία άλλη χώρα. Οι έλεγχοι αυτοί, ανάλογα με τις εκάστοτε επιδόσεις των ελληνικών αρχών, θα στέλνουν θετικά ή αρνητικά σήματα για τη χώρα στις αγορές, διευκολύνοντας ή δυσχεραίνοντας τον δανεισμό του ελληνικού δημοσίου, αντίστοιχα.

Οι δεσμεύσεις για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022 και μετά 2,2% ως το 2060 είναι εδώ. Το πακέτο δεν ελάφρυνε.

Οι δεσμεύσεις για μείωση των συντάξεων από 1.1.2019 (έως και 18%) και του αφορολογήτου από 1.1.2020 επαναβεβαιώθηκαν.

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, η δημιουργία ενιαίου ταμείου συντάξεων μέσα στο 2020, η μείωση των κόκκινων δανείων με αύξηση των πλειστηριασμών, είναι και πάλι εδώ.

Επιπλέον η κυβέρνηση επαναβεβαίωσε τις δεσμεύσεις της υπογράφοντας ότι όλα τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν κανονικά.

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει και η αντιπολίτευση καταστροφολογεί 

Με την κυβέρνηση να πανηγυρίζει για τη συμφωνία που τελικά επετεύχθη τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής στο Eurogroup και την αντιπολίτευση να καταστροφολογεί, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να μην πάρει μπροστά η οικονομία στα πρώτα της βήματα μετά το τέλος του προγράμματος. 

Γιατί δυστυχώς η δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας εξακολουθούν να εντάσσονται στον πολιτικό και εκλογικό σχεδιασμό τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης και κυρίως της αξιωματικής.

afirimeno.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου