23 Ιουνίου 2018

Europol: Πρωτιά της Ελλάδας στην αναρχική τρομοκρατία

"Η Ελλάδα πρώτα και δευτερευόντως η Ιταλία και η Ισπανία αποτελούν τις μόνες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αντιμετωπίζουν φαινόμενα αναρχικής τρομοκρατίας" επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση για την τρομοκρατία στην Ε.Ε. που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Europol, μέρος της οποίας αποκαλύπτει η «Καθημερινή». Μαλιστα η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία σημειώνει ότι «οι αναρχικές τρομοκρατικές ομάδες στην Ελλάδα διατηρούν ενισχυμένες επιχειρησιακές δυνατότητες και πρόσβαση σε στρατιωτικού τύπου οπλισμό». 

Επίσης η έκθεση μεταξύ άλλων 
αναφέρει:

Το 2017, οι τρομοκρατικές επιθέσεις από αναρχικούς στην Ε.Ε. ανήλθαν σε 24 αντί 27 το 2016. Οκτώ κρούσματα καταγράφηκαν στην Ελλάδα, επτά στην Ιταλία και επτά στην Ισπανία. 

Επιπλέον, Ελληνες τρομοκράτες βρίσκονται πίσω από την αποστολή παγιδευμένων δεμάτων στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι και στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, τον Μάρτιο του 2017. «Η οργάνωση “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς” ανέλαβε την ευθύνη για τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό (ΑΕΜ) που στάλθηκε στη Γερμανία. Σε μια παρόμοια επίθεση τον Μάιο ένα δέμα-βόμβα εξερράγη στο αυτοκίνητο πρώην πρωθυπουργού (σ.σ. του Λουκά Παπαδήμου) τραυματίζοντας αυτόν και τους δύο αστυνομικούς συνοδούς του», επισημαίνει η Europol.

Στην έκθεση γίνεται ακόμα αναφορά στη δράση των οργανώσεων «Επαναστατική Αυτοάμυνα» και «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών - ΟΛΑ». Η πρώτη οργάνωση επιτέθηκε δύο φορές με καλάσνικοφ στους αστυνομικούς των ΜΑΤ κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ενώ η ΟΛΑ ανέλαβε την ευθύνη για δύο βομβιστικές επιθέσεις, η πρώτη τον Απρίλιο στα γραφεία της Eurobank στο κέντρο της Αθήνας και η δεύτερη στο Εφετείο, στις 22 Δεκεμβρίου. 

Μολονότι τρομοκρατικές οργανώσεις σε Ελλάδα και Ιταλία δηλώνουν ότι συγκροτούν την «Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία - FAI», Ευρωπαίοι αναλυτές επισημαίνουν ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις επιχειρησιακής συνεργασίας ή κοινού συντονισμού, εκτός από την ανταλλαγή μηνυμάτων αλληλεγγύης μέσω αναρχικών ιστοσελίδων». 

Συνολικά, 36 άτομα συνελήφθησαν για συμμετοχή σε ομάδες ακροαριστερής-αναρχικής τρομοκρατίας, εκ των οποίων 12 στην Ελλάδα. 

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται, τέλος, στις πέντε χώρες της Ε.Ε. που αντιμετωπίζουν φαινόμενα αναρχικού εξτρεμισμού. Μάλιστα, η Europol επισημαίνει ότι σε Ελλάδα και Ιταλία οι ομάδες των αναρχικών εξτρεμιστών αποτελούν δεξαμενή για στρατολόγηση τρομοκρατών. Ειδική αναφορά γίνεται στις καταδρομικές επιθέσεις στις πρεσβείες του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, δίχως ωστόσο να σημειώνονται οι δράστες («Ρουβίκωνας»).

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου