19 Ιουνίου 2018

Σταϊνμάιερ: Να μην βλέπουν οι ΗΠΑ τον κόσμο σαν ένα.. ρινγκ

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ διατύπωσε την ανησυχία του σήμερα ότι οι σχέσεις της Ευρώπης με τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά και προέτρεψε την Ουάσιγκτον να μην βλέπει τον κόσμο σαν ένα ρινγκ «όπου όλοι παλεύουν εναντίον όλων».

Τα σχόλια του επικεφαλής του γερμανικού κράτους ακολουθούν την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές μετάλλων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις επικρίσεις που διατύπωσε ο μεγιστάνας σε βάρος της πολιτικής ηγεσίας της Γερμανίας για το μεταναστευτικό.

«Ανησυχώ λιγότερο για το μέλλον της αμερικανικής δημοκρατίας σε σύγκριση με το μέλλον της διατλαντικής εταιρικής σχέσης μας» υπογράμμισε ο Στάινμαϊερ, σύμφωνα με τα αποσπάσματα από μια ομιλία που θα εκφωνήσει στο Λος Άντζελες.

«Όμως η ζημιά από το σημερινό σοκ θα μπορούσε να είναι βαθύτερη, μακροχρόνια και κυρίως ανεπανόρθωτη» τόνισε ο Γερμανός πρόεδρος, που έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών της χώρας του δύο φορές.

«Πιστεύω ότι η Αμερική χρειάζεται εταίρους... Αλλά η Αμερική μπορεί μονάχα να αναγνωρίσει μια τέτοια εταιρική σχέση εφόσον αντιμετωπίσει τη "Δύση" ως κάτι περισσότερο από το σημείο του ορίζοντα σε μια πυξίδα και τον κόσμο (ως κάτι περισσότερο) από ένα ρινγκ όπου όλοι παλεύουν εναντίον όλων».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου