27 Ιουνίου 2018

Οι νέοι Καίσαρες της Ρώμης μιμούνται τον Τραμπ

ROB COX / REUTERS, 
από την Καθημερινή

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πολλούς οπαδούς σε πολλές δημοκρατίες και θαυμαστές μεταξύ των μελών των Κοινοβουλίων της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας. Καμία κυβέρνηση, όμως, δεν έχει μιμηθεί το αιρετικό επικοινωνιακό στυλ του Αμερικανού προέδρου, δεν έχει ακυρώσει διεθνείς συμβάσεις και δεν έχει δρομολογήσει εξίσου ριζοσπαστικές οικονομικές, εμπορικές και μεταναστευτικές πολιτικές όσο οι νέοι Καίσαρες της Ιταλίας.

Σε λιγότερο από έναν μήνα, το παράξενο κυβερνητικό ζευγάρι έχει επισκιάσει τον Τραμπ. Οι ηγέτες της ακροδεξιάς Λέγκας και οι τυχοδιώκτες του Κινήματος 5 Αστέρων έχουν προσβάλει τους γείτονές τους και έχουν διώξει μετανάστες. Εκστομίζουν ψευδή νέα με μεγάλη ευκολία. Οπως και ο Τραμπ, η ιταλική κυβέρνηση έχει καταφέρει να προκαλέσει ρήξη με τον Καναδά. Στις λίγες εβδομάδες από τη στιγμή που ανέλαβαν την εξουσία, οι Ιταλοί έχουν γίνει φτωχότεροι. Ο δείκτης FTSE MIB του χρηματιστήριου του Μιλάνου έχει σημειώσει απώλειες άνω του 10%. Εχει αυξηθεί το κόστος δανεισμού για το κράτος, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές της Ιταλίας.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι και ο πρωθυπουργός, Λουίτζι ντι Μάιο εξακολουθούν να μιμούνται το στυλ Τραμπ στη διακυβέρνηση της χώρας*. 

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο και ο Ματέο Σαλβίνι κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας

Στην οικονομία, η νέα κυβέρνηση εξετάζει τη ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα με δύο συντελεστές 15% και 20% για ιδιώτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και όπως έγινε και με τη φορολογική μεταρρύθμιση του Τραμπ, οι αλλαγές θα ωφελήσουν τα υψηλότερα εισοδήματα, ενώ θα κοστίσουν στο κράτος περίπου 50 δισ. ευρώ τον χρόνο. Οι βουλευτές της Λέγκας, όμως, υποστηρίζουν πως θα εναντιωθούν σε οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ που θα μπορούσε να αναπληρώσει τις φοροαπαλλαγές. Στο εμπόριο, ο Τραμπ προσπαθεί να προστατεύσει τα αμερικανικά χαλυβουργεία με τους δασμούς, αλλά η ιταλική κυβέρνηση τα κάνει όλα για το τυρί. Ο υπουργός Γεωργίας απείλησε να ακυρώσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά, στον οποίο επιτέθηκε ο Τραμπ μέσω του Twitter. Μιλώντας στην εφημερίδα La Stampa, δήλωσε ότι η εν λόγω εμπορική συμφωνία δεν προστατεύει επαρκώς τα ιταλικά τυριά και το προσούτο.

Στην εξωτερική πολιτική, τέλος, ο Τραμπ ανέτρεψε διεθνείς συμβάσεις ακόμα και με το γειτονικό Μεξικό. Ο Σαλβίνι έκανε το ίδιο, καθώς προκάλεσε διπλωματική κρίση με την Τυνησία, δηλώνοντας πως «δεν εξάγει κυρίους αλλά κατάδικους». Λίγες ημέρες νωρίτερα είχαν πνιγεί 48 μετανάστες έξω από τις ακτές της Τυνησίας.

Μετά την ορκωμοσία του ο Σαλβίνι αρνήθηκε να επιτρέψει σε ένα καράβι που μετέφερε 600 μετανάστες να δέσει σε ιταλικό λιμάνι. Τον Απρίλιο, η αμερικανική κυβέρνηση άρχισε να εφαρμόζει νέα πολιτική με το Μεξικό, που οδήγησε στον χωρισμό περίπου 2.300 παιδιών από τις οικογένειές τους. 

Ο Τραμπ επικρίνει συχνά τους Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς προκατόχους του διότι έκλειναν κακές συμφωνίες για τις ΗΠΑ, όπως η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου της Βορείου Αμερικής στη δεκαετία του 1990. Οι πολιτικοί της Λέγκας δεν διαφέρουν. Βασικός στόχος της οργής τους είναι, όμως, η υποτιθέμενη υψηλή συναλλαγματική ισοτιμία με την οποία άλλαξε η Ιταλία τη λίρα με το ευρώ πριν από δύο δεκαετίες. Και στις δύο περιπτώσεις δεν αναγνωρίζονται τα οφέλη που αποκόμισαν ΗΠΑ και Ιταλία όλα αυτά τα χρόνια. Οι ομοιότητες συνεχίζονται με έντονη κριτική κατά της Δικαιοσύνης και κατά του Τύπου. 

Ωστόσο, η Ιταλία δεν είναι ΗΠΑ. Η οικονομία της είναι μόλις το ένα δέκατο της αμερικανικής. Η Ιταλία δεν διαθέτει δικό της νόμισμα. Και πολλοί από τους κανόνες της διαμορφώνονται βάσει της συμμετοχής της στην Ε.Ε. Αν οι Ιταλοί επιθυμούν να ακολουθήσει η κυβέρνησή τους τον δρόμο του Τραμπ, θα πρέπει να προετοιμαστούν για τη λογική κατάληξη. Εκτός ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr 

* Σημείωση:
Νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας (από την 1η Ιουνίου 2018) είναι ο Τζουζέπε Κόντε.
Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας και Ανάπτυξης.
Ο γραμματέας της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, είναι επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου