16 Ιουνίου 2018

Πολιτικοί τυχοδιωκτισμοί και από τις δυο πλευρές

Ο πρωθυπουργός διαχειρίζεται το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ με ένα διχαστικό τακτικισμό και στόχο να προκαλέσει προβλήματα στην αντιπολίτευση. Σε καμιά φάση των συνομιλιών δεν επεδίωξε τη διαμόρφωση ευρύτερων συναινέσεων. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την ελπίδα να «στριμώξει» πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα, δεδομένης και της κατηγορηματικής άρνησης του κυβερνητικού εταίρου των ΑΝΕΛ να υπερψηφίσουν τη συμφωνία για την ονομασία, καταθέτει (σε στιλ Βίκτορ Όρμπαν) πρόταση μομφής και «απομονώνεται διεθνώς». Ο αρχηγός των ΑΝΕΛ διατηρώντας ακέραια τη διαφωνία του στη συμφωνία για την ονομασία, καταψηφίζει την σχετική πρόταση δυσπιστίας.

Πιο αναλυτικά, πάνω στους πολιτικούς τυχοδιωκτισμούς που επιχειρούνται από όλες σχεδόν πλευρές, κάποια διαφωτιστικά αποσπάσματα από πρόσφατα δημοσιεύματα, στη συνεχεια: 

Πολιτικοί τυχοδιωκτισμοί...
Κύριο άρθο από "Το Βήμα" (δημοσιεύτηκε στις 15.06.2018)

Δεν υπάρχει αμφιβολία, όποια άποψη κι αν έχει κάποιος για τη συμφωνία με τα Σκόπια, ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ.Τσίπρας διαχειρίστηκε το θέμα από το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων με ένα διχαστικό τακτικισμό με στόχο να διεμβολίσει εσωτερικά την αντιπολίτευση. Δεν επεδίωξε σε καμιά φάση των συνομιλιών τη διαμόρφωση ευρύτερων συναινέσεων, αλλά με μοναδικό στόχο πώς θα προκαλέσει προβλήματα στην αντιπολίτευση.

Είναι ενδεικτική αυτής της λογικής η στάση του Πρωθυπουργού απέναντι στον εταίρο του στην κυβέρνηση. Ενώ ο κ. Καμμένος δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία, απειλώντας μάλιστα να διαγράψει όποιους βουλευτές του δεν ακολουθήσουν τη γραμμή, ο κ.Τσίπρας τη θεωρεί απολύτως λογική και αναμενόμενη.

Την ίδια στιγμή που κατηγορεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «πρωτοφανή πολιτικό τυχοδιωκτισμό» και για θλιβερές θεσμικές ακροβασίες, όχι απλώς σφυρίζει αδιάφορα για το συνεταίρο του, αλλά του πλέκει και εγκώμιο συνέπειας! Κατά τον Πρωθυπουργό ο κ. Καμμένος μπορεί να μην ψηφίσει τη συμφωνία αλλά... κρατάει στάση αρχών. Υπερθεμάτισε μάλιστα λέγοντας ότι δεν είναι έμπορος πατριωτισμού και δεν θα ρίξει την κυβέρνηση.

Αυτό που ξεχνά ο πρωθυπουργός βέβαια είναι χωρίς την ψήφο των ΑΝΕΛ δεν υπάρχει η κυβέρνηση του. Η αποδοχή αυτής της πραγματικότητας είναι στην ουσία η θεσμική ακροβασία, για την οποία καταγγέλλει τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Δεν γίνεται σε καμιά θεσμικά ευνομούμενη χώρα, όποιος από την αντιπολίτευση καταγγέλλει μια διεθνή συμφωνία να είναι πολιτικός τυχοδιώκτης, ενώ αν είναι συνεταίρος του κ. Τσίπρα να είναι υπεύθυνος πολιτικός που τιμά τις αρχές του.

Είναι πολιτικά παράλογο σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα να θεωρεί ο Πρωθυπουργός ότι έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, στην περίπτωση που θα ψηφίσουν τη συμφωνία κάποιοι από την αντιπολίτευση, ενώ θα την καταψηφίσει ο κυβερνητικός εταίρος του, χάρις στον οποίο κυβερνά. Όσους ψήφους κι αν πάρει η συμφωνία, όσες κυβιστήσεις κι αν κάνει ο συνεταίρος του, ο κ. Τσίπρας θα έχει χάσει την απαραίτητη πολιτική νομιμοποίηση για να συνεχίσει να κυβερνά.

Κι αυτό δεν μπορεί να το προσπερνά καλλιεργώντας στη χώρα ένα πολωτικό και διχαστικό κλίμα, με την ελπίδα να διασωθεί...

Πηγή: tovima.gr 

Handelsblatt: Ο Μητσοτάκης «απομονώνεται διεθνώς»
Από δυο δημοσιεύματα στη Deutsche Welle:

Σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η ηλεκτρονική έκδοση της Handelsblatt παρατηρεί ότι μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες φάνηκε ότι επιτεύχθηκε λύση στο ονοματολογικό. «Όμως τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τραβάει χειρόφρενο. Ο ηγέτης της συντηρητικής αντιπολίτευσης κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του Τσίπρα στη βουλή».

Εστιάζοντας στο πρόσωπο του προέδρου της Ν.Δ. σημειώνει ότι «ο Μητσοτάκης βρίσκεται σε δίλημμα. Από τη μία πλευρά θεωρείται φιλελεύθερος ρεαλιστής πολιτικός, ο οποίος δραστηριοποιείται εδώ και μεγάλο διάστημα για επίλυση του ονοματολογικού. Από την άλλη πιστεύει ότι πρέπει να λάβει υπόψη του τη δεξιά-εθνικιστική πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο με αυτήν την κίνηση απομονώνεται διεθνώς.

Ο γερμανός ανταποκριτής εκτιμά ότι «ο Μητσοτάκης παίρνει συνειδητά αυτό το ρίσκο», ελπίζοντας με την πρόταση μομφής να «στριμώξει» πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα, δεδομένης και της κατηγορηματικής άρνησης του κυβερνητικού εταίρου, των ΑΝΕΛ, να υπερψηφίσουν τη συμφωνία για την ονομασία. Ωστόσο, η σχετική ψηφοφορία στην ελληνική βουλή θα καθυστερήσει, υπογραμμίζει η Handelsblatt.

Focus: «Σε στιλ Βίκτoρ Όρμπαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης»

Το όνομα του Βίκτορ Όρμπαν εμφανίζεται σε διαδικτυακό δημοσίευμα του περιοδικού Focus σε αναφορά με τη στάση προέδρου της Ν.Δ. στο ονοματολογικό.

Ο Τσίπρας μαζί με τον ομόλογό του Ζάεφ θέλουν μονομιάς να τερματίσουν την ερχόμενη Κυριακή μια διένεξη 27 ολόκληρων χρόνων. Το περιεχόμενο της συμφωνίας προκάλεσε την παρέμβαση της Ν.Δ. Σε στιλ Βίκτορ Όρμπαν ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης ανακάλυψε λαϊκιστικά θέματα για να προσελκύσει ψηφοφόρους. Κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Για να συζητηθεί έπρεπε να συντομευτεί η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο».

Πηγή: 
Deutsche Welle. Πιο αναλυτικά στην ανάρτησή μας Handelsblatt: Ο Μητσοτάκης «απομονώνεται διεθνώς» με την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ  

ΑΝΕΛ: «Οχι» στη συμφωνία, «όχι» και στην πρόταση μομφής
από δημοσίευμα σε ΑΠΕ-ΜΠΕ και kathimerini.gr

Ρουτίνα πλέον έχουν γίνει πλέον τα πολιτικά παράδοξα για τους ΑΝΕΛ που επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν μεν την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ, αλλά να διατηρήσουν δε ακέραια τη διαφωνία τους στη συμφωνία για την ονομασία της πΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του κόμματος σημείωσε ότι το κόμμα δεν θα στηρίξει τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, πρόσθεσε όμως ότι «δεν θα επιτρέψουμε στον τυχοδιωκτισμό του Κ. Μητσοτάκη να αποσταθεροποιήσει τη χώρα».

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα μετά την συνεδρίασή της και τώρα που βρίσκεται στην αίθουσα της Ολομέλειας εκπέμπει ένα μήνυμα: Καταρχήν ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ευκαιρία που μας δίνει επί δύο ημέρες να τον θέσουμε ενώπιος ενωπίω. Επιτέλους να αποφασίσει ποιά είναι η θέση της ΝΔ. Επιτέλους να αποφασίσει να διαλέξει μεταξύ ποιών θέσεων και γραμμών θα κινηθεί και ο ίδιος» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θεόδωρος Τοσουνίδης. «Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες παραμένουμε σταθεροί: Δεν στηρίζουμε τη συμφωνία, θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους σε αυτή τη γραμμή» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει βουλευτής που θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ, απάντησε: «Δεν θα επιτρέψουμε στον τυχοδιωκτισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποσταθεροποιήσει τη χώρα». 

afirimeno.com






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου