25 Ιουνίου 2018

Moody's: Διαχειρίσιμο το χρέος με τη συμφωνία του Eurogroup

H Ελλάδα κερδίζει «σημαντική περαιτέρω ελάλφρυνση του χρέους» από τους πιστωτές της στην Ευρωζώνη, αναφέρει σε ενημερωτικό δελτίο του ο οίκος Moody's, υπογραμμίζοντας ότι η εξέλιξη είναι «credit positive», θετική δηλαδή για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου σχολιάζουν ότι η συμφωνία εξασφαλίζει «μετριοπαθείς χρημαδοτικές ανάγκες για την επόμενη δεκαετία», ενώ αναμένετια να ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή της χώρας στις αγορές για δανεισμό σε βιώσιμη βάση. «Θεωρούμε το πακέτο ένα σημαντικό ορόσημο στη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της Ελλάδας από τη βαθιά κρίση, χρέους, οικονομική και τραπεζική» τονίζουν.

Υπενθυμίζουν ότι η Ελλάδα θα υποκειται σε πολύ στενή παρακολούθηση και εποπτεία από άλλες χώρες της Ευρωζώνης, που βγήκαν από τα μνημονία, «γεγονός που παράσχει περαιτέρω διαβεβαιώσεις ότι οι ελληνικές αρχές θα επιμείνουν στις οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις». Παράλληλα σημειώνουν τη δέσμευση των πιστωτών για περαιτέρω βελτιώσεις στο προφίλ του χρέους, μετά το 2032, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Στο δελτίο του οίκου παρουσιάζονται τα μέτρα που αποφασίστηκαν (επιμήκυνση της περιόδου ωρίμανσης και της περιόδου χάριτος των δανείων του EFSF), με την επισήμανση ότι προσφέρουν μία ανάσα στην ελληνική κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια. Όσο για το αποθεματικό ασφαλείας των 24,1 δισ. ευρώ, όπως αναφέρουν, είναι υψηλότερο των προσδοκιών και θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για σχεδόν δύο χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος.

Υπό τις συνθήκες αυτές «το χρονοδιάγραμμα ωρίμανσης του ελληνικού χρέους τα επόμενα χρόνια είναι αρκετά διαχειρίσιμο» επισημαίνεται. 


Η έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ. O Moody's πιστεύει ότι η επικείμενη έκθεση βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ θα αντανακλά τα μέτρα ελάφρυνσης, που εξασφαλίσττηκαν, αλλά και τις καλύτερες των στόχων δημοσιονομικές επιδόσεις. «Αν και μία αρχική πρόταση για τη σύνδεση του χρέους με τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας δεν εντάχθηκε στη συμφωνιά, οι πιστωτές δεσμεύθηκαν σαφώς να εξετάσουν περαιτέρω βελτιώσεις, εάν κριθεί αναγκαίο» αναφέρει και υπογραμμίζει: Όλα αυτά τα στοιχεία διασφαλίζουν ότι το βάρος του ελληνικού χρέους εισέρχεται σε βιώσιμο μονοπάτι».

Οι προκλήσεις. Παρόλα αυτά οι προκλήσεις επιμένουν. «Η συμφωνία απαιτεί διαρκή δέσμευση σε συνετή δημοιονομική πολιτική και τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά ακόμη χρόνια και κυβερνήσεις» προειδοποιεί ο Moody's, ενώ σημειώνει πως αν και αναμένεται ελαφρά επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης φέτος, αυτοί δεν υπερβούν το 2% με 2,5% στην καλύτερη περίπτωση, για τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα αλλάξει μόνο εφόσον δοθεί «τεράστια ώθηση» στις επενδύσεις. Στις προκλήσεις περιλαμβάνονται και αυτές του τραπεζικού τομέα, που θα πρέπει να μειώσει αισθητά το βάρος των κόκκινων δανείων.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου