14 Ιουνίου 2018

H ιστορία του Μουντιάλ σε σκίτσα

Σήμερα, 14 Ιουνίου, με τον αγώνα Ρωσία-Σαουδική Αραβία ξεκινά το Μουντιάλ στη Ρωσία. Ένα αφιέρωμα στην ιστορία του Μουντιάλ σε σκίτσα από τη Deutsche Welle, στη συνέχεια:

Το πρώτο Μουντιάλ (σκίτσο επάνω αριστερά). Το 1930 διοργανώθηκε το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στην Ουρουγουάη. Οι περισσότερες χώρες που συμμετείχαν ήταν από τη Βόρεια, την Κεντρική και τη Λατινική Αμερική. Ο ιστορικός πρώτος τελικός διεξήχθη μεταξύ της οικοδέσποινας Ουρουγουάης και της Αργεντινής. Νικήτρια αναδείχθηκε η Ουρουγουάη με 4-2. 
 
To θαύμα της Βέρνης. Το πρώτο Μουντιάλ μετά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο διοργανώθηκε το 1954 στην Ελβετία. Στους προκριματικούς αγώνες η Γερμανία έχασε από την Ουγγαρία του σούπερ σταρ Πούσκας με σκορ 3-8. Αλλά κατάφερε να γυρίσει με το μέρος της τους επόμενους αγώνες. Έτσι έφτασε μέχρι τον τελικό όπου βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με την Ουγγαρία κερδίζοντας με 3-2. Ήταν ο πρώτος ποδοσφαιρικός θρίαμβος της Εθνικής Γερμανίας. 
 
Αγγλία, μία και μοναδική... Αν και η Αγγλία θεωρείται ως η «μητέρα» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου στην πραγματικότημα μόνο μία φορά στην ιστορία κατάφερε να σηκώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Κι αυτό το 1966 όταν το Μουντιάλ διεξήχθη επί αγγλικού εδάφους. Κέρδισε τη Γερμανία με 4-2 στο ιστορικό Γουέμπλεϊ. Στο σκίτσο ο Μπόμπι Μουρ περιχαρής σηκώνει το τρόπαιο. 
 
Η σάμπα του Πελέ. Το 1970 η Βραζιλία έγινε για τρίτη φορά στην ιστορία της πρωταθλήτρια κόσμου. Με τον Πελέ, μια από τις πλέον εμβληματικές φιγούρες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, οδηγήθηκε στη νίκη έναντι της Γερμανίας με 4-1. Στο μεταξύ η ιστορική εκείνη ομάδα της Βραζιλίας είχε ήδη σκοράρει 19 γκολ σε μόλις 6 παιχνίδια. 
 
Το χέρι του Θεού. Το Μουντιάλ του 1986 έχει μείνει στην ιστορία για τη θρυλική εμφάνιση του Αργεντίνου σούπερ σταρ Ντιέγκο Μαραντόνα και το περίφημο «χέρι του Θεού». Ένα αμφιλεγόμενο γκολ που ο Μαραντόνα έβαλε με τη βοήθεια του χεριού έχει χαρακτηρισθεί από πολλούς ως το γκολ του αιώνα. 

Μια άτυχη στιγμή... Στο Μουντιάλ του 1990 η Γερμανία κέρδισε τον τρίτο παγκόσμιο τίτλο της έναντι της Ιταλίας. Ωστόσο μια θλιβερή εικόνα που έμεινε από εκείνη τη διοργάνωση ήταν ο Ολλανδός Ράικαρντ να φτύνει τον Γερμανό Ρούντι Φέλερ σε έναν μεταξύ τους αγώνα. Αποβλήθηκαν και οι δύο με απόφαση του διαιτητή. 
 
Εθνική 4 αστέρων. Ο τελικός του Μουντιάλ του 2014 στο θρυλικό στάδιο Μαρακανά του Ρίο ντε Τζανέιρο έγινε μπροστά από τα μάτια 75.000 θεατών. Η Γερμανία κέρδισε με 1-0 την Αργεντινή στην παράταση και απέσπασε έτσι το τέταρτο κατά σειρό παγκόσμιο κύπελλό της. Στο σκίτσο η Εθνική Γερμανίας λίγο πριν την έναρξη του τελικού. 

Αμφιλεγόμενη οικοδέσποινα για το 2018. Το φετινό Μουντιάλ θα διεξαχθεί σε λίγες μέρες στη Ρωσία. Μια αμφιλεγόμενη επιλογή της FIFA λόγω της βαριάς σκιάς των σκανδάλων ντόπινγκ στη Ρωσία. Το Παγκόσμιο Κύπελλο ξενικά στις 14 Ιουνίου με τον αγώνα Ρωσία-Σαουδική Αραβία. Ο τελικός θα διεξαχθεί στις 15 Ιουλίου στο Ολυμπιακό Στάδιο της Μόσχας. 

Ο άνθρωπος πίσω από τα σκίτσα. Η ιδέα για μια εικονογραφημένη ιστορία του Μουντιάλ ανήκει στον Αργεντίνο σκιτσογράφο Χερμάν Αξέλ από το Μπουένος Άιρες, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του δουλεύοντας σε μια αθλητική εφημερίδα. Σήμερα ζει στη Γερμανία και σκιτσάρει για το βρετανικό ποδοσφαιρικό περιοδικό FourFourTwo. 

Πηγή: Deutsche Welle






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου