26 Ιουνίου 2018

S&P: Αναβάθμισε την Ελλάδα κατά μία βαθμίδα

Στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα προχωράει ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, χαιρετίζοντας τα αποτελέσματα του πρόσφατου Eurogroup. Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος αναθεωρεί σε «Β+» -από «Β» προηγουμένως- τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, με το outlook να είναι «σταθερό».

Η αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης αντανακλά τα εξής:
  • Οι πιστωτές της Ελλάδος ενέκριναν τόσο τη δημιουργία «μαξιλαριών» ρευστότητας, όσο και την επέκταση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων, εν όψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος του ESM τον Αύγουστο του 2018.
  • Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των κινδύνων εξυπηρέτησης του χρέους για τα επόμενα δύο χρόνια.

Όσον αφορά τις προοπτικές (outlook), ο οίκος S&P εξηγεί τα εξής:
  • Η απόφαση του Eurogroup παρέχει στην Ελλάδα μια πρόσθετη επέκταση των ωριμάνσεων και ένα ευμέγεθες ταμειακό «μαξιλάρι», βελτιώνοντας περαιτέρω το ήδη ευνοϊκό προφίλ του χρέους.
  • Ταυτόχρονα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξέλιξη η οποία συνεπάγεται τη βελτίωση του χρηματοπιστωτικού κλάδου και την τόνωση της ανάπτυξης.
  • Από την άλλη πλευρά, το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ η ικανότητα προσέλκυσης απευθείας ξένων επενδύσεων είναι αδύναμη. 
  • Σε κάθε περίπτωση, πάντως -σπεύδει να προσθέσει ο S&P- το δημόσιο χρέος παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Επιπλέον, η προϊστορία της Ελλάδας ως προς την πολιτική αβεβαιότητα και το πελατειακό σύστημα, επιδρά αρνητικά στην αξιοπιστία της πιστοληπτικής ικανότητας. 


Bloomberg: «Η Ελλάδα στο προσκήνιο μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας»

«Η Ελλάδα επανήλθε στο προσκήνιο μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας σε «Β+» από τον οίκο S&P» μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. 

«Οι ελληνικές αποδόσεις θα μειωθούν περαιτέρω αν και άλλοι οίκοι ακολουθήσουν τον S&P. Η Πορτογαλία, που αναβαθμίστηκε από τον S&P τον Σεπτέμβριο του 2017 και από τον Fitch τον Δεκέμβριο, είδε την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της να μειώνεται κατά 100 μονάδες βάσης μέσα σε ένα εξάμηνο. Ακόμη και αν οι ελληνικές αποδόσεις μειωθούν κατά το ήμισυ και οι ιταλικές παραμείνουν σταθερές, τότε η μεταξύ τους διαφορά θα πέσει κάτω από τις 100 μονάδες», εκτιμά το Bloomberg και προσθέτει: 

«Λαμβανομένου υπόψη ότι ο μεγάλος φόβος κατά τη διάρκεια της ελληνική κρίσης ήταν μήπως το "Grexit" ανοίξει τον δρόμο στο "Italexit", είναι ενδιαφέρον να δούμε την τρέχουσα κατάσταση στην Ιταλία, όπου οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων των δύο χωρών ενδεχομένως να συγκλίνουν περισσότερο από όσο την τελευταία δεκαετία». 

Πηγές: naftemporiki.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου