13 Οκτωβρίου 2018

Χάκερς υπέκλεψαν προσωπικά δεδομένα από 29 εκατ. χρήστες του Facebook

Μαζική κυβερνοεπίθεση σε λογαριασμούς των χρηστών του επιβεβαίωσε χθες Παρασκευή το Facebook. 
Παράλληλα το Facebook «κατέβασε» εκατοντάδες σελίδες και λογαριασμούς πολιτικού περιεχομένου.
Τα δυο θέματα πιο αναλυτικά στη συνέχεια:
 
Μαζική κυβερνοεπίθεση σε λογαριασμούς των χρηστών του επιβεβαίωσε χθες Παρασκευή το Facebook. Προς το παρόν η ταυτότητα των δραστών παραμένει άγνωστη. Η επίθεση, που είχε ανακοινωθεί προς τα τέλη του περασμένου μήνα, εναντίον 30 εκατομμυρίων χρηστών, κατέληξε με την κλοπή δεδομένων από περίπου 29 εκατομμύρια χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Σε αυτούς τους 29 εκατομμύρια λογαριασμούς, οι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση στο όνομα χρήστη, στη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του ή στον αριθμό του τηλεφώνου του, αν αναφερόταν στο προφίλ του.

Σχεδόν στους μισούς (14 εκατομμύρια) από τους λογαριασμούς αυτούς οι χάκερ κατάφεραν να υποκλέψουν πολύ περισσότερα στοιχεία για τους χρήστες, όπως: Το φύλο τους, την ημερομηνία γέννησής τους, τον τόπο κατοικίας τους, την εργασία τους, το επίπεδο εκπαίδευσής τους, την κατάστασή (status) της προσωπικής τους σχέσης, τις επαφές τους, αλλά και τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται. Δεν διαπιστώθηκε πάντως να έχουν κλαπεί προσωπικά μηνύματα ή οικονομικά δεδομένα.


Το Facebook διευκρίνισε ότι συνεργάζεται με την ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) που συνεχίζει τις έρευνες και ότι οι αρχές του έχουν ζητήσει να μην αποκαλυφθούν άλλες λεπτομέρειες. 

Πηγή: Στοιχεία από iefimerida.gr 

Το Facebook «κατέβασε» εκατοντάδες σελίδες και λογαριασμούς πολιτικού περιεχομένου


Εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ,το Facebook ανακοίνωσε πως κατεβάζει 559 σελίδες και 251 λογαριασμούς πολιτικού περιεχομένου, που- όπως υπογραμμίζουν σε σχετικό post τους οι Ναθάνιελ Γκλάιχερ, επικεφαλής πολιτικής κυβερνοασφαλείας, και Όσκαρ Ροντρίγκεζ, Product Manager- «παραβίαζαν κατά συρροήν τους κανόνες μας σχετικά με το spam και τη συντονισμένη μη αυθεντική συμπεριφορά».

Όπως τονίζεται στην εν λόγω ανάρτηση, «ένα κοινό είδος spam είναι δημοσιεύσεις που προωθούν απατηλά προϊόντα... αλλά πολύ από το spam που βλέπουμε σήμερα είναι διαφορετικό. Αυτοί που βρίσκονται από πίσω τους δημιουργούν δίκτυα σελίδων χρησιμοποιώντας ψεύτικα accounts ή πολλαπλά accounts με τα ίδια ονόματα. Ανεβάζουν clickbait αναρτήσεις σε αυτές τις σελίδες για να οδηγήσουν τον κόσμο σε ιστοσελίδες που είναι εντελώς άσχετες με το Facebook και μοιάζουν αθώες, αλλά είναι στην πραγματικότητα “φάρμες” διαφημίσεων. Οι άνθρωποι πίσω από αυτές τις δραστηριότητες επίσης ανεβάζουν τα ίδια clickbait posts σε δεκάδες γκρουπ στο Facebook, συχνά εκατοντάδες φορές σε μικρό χρονικό διάστημα, για να αυξήσουν το traffic στις σελίδες τους. Και συχνά χρησιμοποιούν fake accounts για την παραγωγή ψεύτικων likes και shares».

Όπως τονίζεται στη συνέχεια, θέματα όπως φυσικές καταστροφές ή κουτσομπολιά για celebrities ήταν δημοφιλείς τρόπου παραγωγής clickbait, ωστόσο σήμερα τα δίκτυα αυτά χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο πολιτικό περιεχόμενο που προκαλεί έντονη αίσθηση- ανεξαρτήτως πολιτικής κλίσης- για να δημιουργήσουν κοινό και να φέρουν traffic στις ιστοσελίδες τους, κερδίζοντας χρήματα για τον κάθε επισκέπτη στην ιστοσελίδα. 


Πηγή: naftemporiki.gr 


Σχετικές αναρτήσεις: 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου