21 Οκτωβρίου 2018

Το χρονικό μεταφοράς της έδρας μεγάλων επιχειρήσεων στο εξωτερικό

Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ πριν δυο μέρες, αλλά και λίγα χρόνια πριν ο Όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ (τον Σεπτέμβριο του 2013) καθώς και οι Όμιλοι ΦΑΓΕ και Coca-Cola Hellenic (τον Οκτώβριο του 2012), αποφάσισαν να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Ελλάδος. Πέρα από τους μεγάλους αυτούς βιομηχανικούς ομίλους και πλήθος από μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετέφεραν τα χρόνια της κρίσης την έδρα τους στο εξωτερικό.

Γιατί όμως 
εγκαταλείπουν τη χώρα, που τόσο ανάγκη έχει τις επενδύσεις, οι μεγάλοι βιομηχανικοί Όμιλοι αλλα και αρκετές μικρομεσαίες εταιρείες;
Μια προσπάθεια για κάποιες απαντήσεις στο ερώτημα, καθώς και το χρονικό της μεταφοράς της έδρας των μεγάλων επιχειρήσεων στο εξωτερικό, στη συνέχεια, με στοιχεία από ένα δημοσίευμα στη Ναυτεμπορική:

Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ 


Η είδηση την Παρασκευή ότι ο όμιλος Τιτάν μεταφέρει την έδρα του στις Βρυξέλλες δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Τα τελευταία δύσκολα για την Ελλάδα χρόνια και ενώ η κατανάλωση τσιμέντου στη χώρα έχει φθάσει στο επίπεδο της δεκαετίας του '60, σε όλες τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων ετίθετο σχεδόν πάντα το ερώτημα για την πιθανότητα αλλαγής της έδρας της εταιρείας, με την απάντηση της διοίκησης της τσιμεντοβιομηχανίας να κινείται στη λογική ότι «δεν υπάρχει απόφαση, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα...».

Στην τελευταία τακτική γενική συνέλευση, τον περασμένο Ιούνιο, ο διευθύνων σύμβουλος της Τιτάν, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, όταν για μια ακόμη φορά κλήθηκε από μέτοχο της εταιρείας να απαντήσει στο αν σχεδιάζεται η μεταφορά της έδρας της εταιρείας στο εξωτερικό, υπήρξε αρκετά αναλυτικός λέγοντας: «Οι εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο είναι απρόβλεπτες, με την αβεβαιότητα να παραμένει. Ο Τιτάνας είναι μια μεγάλη και πολύπλοκη επιχείρηση, με το 95% της δραστηριότητάς του πλέον να προέρχεται από το εξωτερικό. Η παραμονή της έδρας στην Ελλάδα μας στοιχίζει και κάποιοι ξένοι μέτοχοί μας το θυμίζουν αυτό. Παλεύουμε με τα μεγαθήρια του κλάδου σε διεθνές επίπεδο, ωστόσο η επιθυμία μας είναι να διατηρήσουμε την έδρα μας στην Ελλάδα. Όμως, όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάζουμε όλα τα πιθανά ενδεχόμενα με στόχο την ανάπτυξη του ομίλου μέσα σε ένα άκρως ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον».

Και η απόφαση μεταφοράς της έδρας του στο εξωτερικό ελήφθη με την ίδρυση της Titan Cement International S.A., μιας βελγικής ανώνυμης εταιρείας με καταστατική έδρα στις Βρυξέλλες. Ήδη υπεβλήθη δημόσια πρόταση ανταλλαγής των κοινών και προνομιούχων μετοχών της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ με νέες μετοχές της βελγικής εταιρείας. Οι μετοχές της TITAN Cement International S.A. θα εισαχθούν στο Euronext Βρυξελλών και δευτερογενώς προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Euronext Παρισίων. Έτσι ο Όμιλος εκτιμά ότι διευρύνει τις πηγές άντλησης κεφαλαίων, βελτιώνοντας την πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και το διεθνές τραπεζικό σύστημα, με πιο ανταγωνιστικό κόστος δανεισμού.

"Με ιστορία 116 χρόνων, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ αποτελεί σήμερα μία πολυεθνική δύναμη, με δραστηριότητα σε 14 χώρες, σε 5 ηπείρους και έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως ένας καθετοποιημένος παραγωγός τσιμέντου και άλλων δομικών υλικών. Λειτουργεί σε ένα διεθνές περιβάλλον εντεινόμενου ανταγωνισμού, αυξημένης αβεβαιότητας και πολλαπλών προκλήσεων, σε έναν κλάδο εντάσεως κεφαλαίου, όπου η πρόσβαση σε κεφάλαια είναι καθοριστικής σημασίας για τη συνέχιση της ανάπτυξής του" αναφέρει η ανακοίνωση του ομίλου Τιτάν, η οποία προσθέτει: "Η Πρόταση της TITAN Cement International S.A. στόχο έχει να διευκολύνει την πρόσβαση του Ομίλου ΤΙΤΑΝ σε χρηματοδότηση με όρους ανάλογους με αυτούς των βασικών ανταγωνιστών του".

Η περίπτωση του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ 


Τον Σεπτέμβριο του 2013 η απόφαση των βασικών μετόχων του ομίλου να μεταφέρει την έδρα της στο Βέλγιο η Βιοχάλκο ήταν σοκ για το ελληνικό Χρηματιστήριο και τη χώρα.

Η εταιρεία τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου εισήχθη στο βελγικό Χρηματιστήριο Euronext και τον Φεβρουάριο 2014 ακολούθησε δευτερογενής εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Επίσης η Cenergy Holdings, μέλος του ομίλου Viohalco, έχει έδρα το Βέλγιο και είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια των Βρυξελλών και της Αθήνας.

Η διοίκηση της εταιρείας είχε επισημάνει ευθαρσώς τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που βίωνε στην Ελλάδα, απόρροια της έλλειψης ρευστότητας και των απαγορευτικών επιτοκίων δανεισμού ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, αλλά και του υψηλού ρίσκου που συνόδευε και συνεχίζει να συνοδεύει την Ελλάδα
ως χώρα (country risk) και επιχειρηματική έδρα.

Οι παραγωγικές μονάδες του ομίλου παρέμειναν στην Ελλάδα, προχώρησε με γρήγορο ρυθμό η αναδιοργάνωση του ομίλου, έχει ενισχυθεί η δραστηριότητά του και με επέκταση στο real estate έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια και το 85% πλέον της παραγωγής διατίθεται σε αγορές του εξωτερικού, τις οποίες ο όμιλος Viohalco λόγω της παραμονής του στο Βέλγιο προσεγγίζει με μεγαλύτερη ευκολία και πιο αποτελεσματικά.

Ο μακροπρόθεσμος στόχος της επίτευξης δανεισμού με ευνοϊκά επιτόκια δεν έχει ακόμη επιτευχθεί στον μέγιστο βαθμό, δείχνει όμως να είναι πιο κοντά. Όπως τονίζεται από κύκλους της εταιρείας, στα οφέλη της αλλαγής έδρας περιλαμβάνονται εκτός από τη μείωση του κινδύνου, λόγω υψηλού οικονομικού ρίσκου της χώρας, η βελτίωση του δείκτη εταιρικής διακυβέρνησης καθώς και η πρόσβαση σε επενδυτές, αναλυτές και οίκους αξιολόγησης στους οποίους ο όμιλος δεν είχε πρόσβαση λόγω της μοναδικής παρουσίας του στην Ελλάδα.

Ο κλάδος τροφίμων

Ο ιός του «country risk» έπληξε πρώτα τον κλάδο των τροφίμων, καθώς πριν από ακριβώς έξι χρόνια, τον Οκτώβριο του 2012, γνωστοποιήθηκαν -με μερικές μέρες διαφορά- οι αποφάσεις των διοικήσεων της γαλακτοβιομηχανίας ΦΑΓΕ και της Coca-Cola Hellenic να μεταφέρουν την έδρα των εταιρειών τους εκτός Ελλάδος.

Η γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ 

Η απόφαση για τη μεταφορά της έδρας της στο Λουξεμβούργο και τη διατήρηση της ελληνικής της δραστηριότητας μέσω μιας νέας θυγατρικής στην οποία προχώρησε η γαλακτοβιομηχανία Φάγε προήλθε, σύμφωνα με όσα ανέφεραν τότε στελέχη της εταιρείας, κυρίως από την επιθυμία ο όμιλος να βρίσκεται κοντά στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού της αφορά ευρωπαϊκές τράπεζες.

Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό ο όμιλος μπορεί να παρακολουθεί ευκολότερα τις συνεχώς αναπτυσσόμενες αγορές του. Με γνώμονα ότι η γαλακτοβιομηχανία δεν ήταν εισηγμένη στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης αφορούσαν τη δημιουργία της Φάγε International S.A., μιας νέας εταιρείας με έδρα του Λουξεμβούργο που ελέγχεται από τους κ.κ. Ιωάννη και Κυριάκο Φιλίππου, η οποία αποτελεί πλέον τη μητρική εταιρεία για το σύνολο των δραστηριοτήτων του ομίλου. Η μεν δραστηριότητα στην Ελλάδα αντιπροσωπεύεται μέσω της θυγατρικής Φάγε Dairy Industry S.A., ενώ οι δραστηριότητες του εξωτερικού αντιπροσωπεύονται μέσω της δημιουργίας της θυγατρικής FAGE Luxembourg S.a.r.l.

Η Coca Cola Hellenic 

Η απόφαση για μεταφορά της έδρας της Coca Cola Hellenic στην Ελβετία συνοδεύτηκε με την εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας στην premium κατηγορία του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου καθώς και σε αυτό της Νέας Υόρκης. 

Σύμφωνα με την εταιρεία, η βασική στόχευση από την εν λόγω απόφαση αφορά τον καλύτερο αντικατοπτρισμό του διεθνούς χαρακτήρα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και της μετοχικής βάσης της Coca-Cola Hellenic, την ενίσχυση της εμπορευσιμότητας των μετοχών και τη βελτίωση της πρόσβασης της εταιρείας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και χρεογράφων, όπως επίσης και την ευελιξία της στην άντληση νέων κεφαλαίων για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων και της μελλοντικής ανάπτυξής της.

Δικαιολογώντας την απόφαση για αλλαγή της έδρας η διοίκηση της εταιρείας, σε συνέντευξη στους «Τάιμς» του Λονδίνου, είχε αναφέρει ότι έπρεπε να ακούσει τους διεθνείς επενδυτές της Coca-Cola Hellenic που προβληματίζονταν από τη χαμηλή ρευστότητα της χρηματιστηριακής αγοράς στην Αθήνα. Ανέφερε επίσης ότι η πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας υποβαθμίστηκε εκείνο το καλοκαίρι λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, κάτι που δεν άφησε περιθώριο επιλογής.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Χιλιάδες είναι και οι μικρές επιχειρήσεις, αλλά και οι επαγγελματίες της Βόρειας Ελλάδας -και όχι μόνο-, από βιοτεχνίες μέχρι λογιστές και... κλειδαράδες, που έχουν «μεταναστεύσει» στα Βαλκάνια, επί το πλείστον στη Βουλγαρία 
και λιγότερο στη Ρουμανία, όπως και στην Κύπρο, είτε με φυσική παρουσία, είτε μεταφέροντας μόνο την έδρα τους και σε πλήθος περιπτώσεων πρόκειται για εικονική μεταφορά.

Οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στη Βουλγαρία ξεπερνούσαν το 2017 τις 18.000 και μόνο περί τις 3.000 από αυτές είχαν φυσική παρουσία στη χώρα αυτή, με τάση σημαντικής αύξησή τους στη διάρκεια του 2017, ενώ σύμφωνα με το Γραφείο ΟΕΥ της χώρας μας στη Σόφια κάθε χρόνο ιδρύονται περί τις 2000 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, αλλά από αυτές μόνο το 40% παρουσιάζει επιχειρηματική δραστηριότητα και μόνο το 10% απασχολεί προσωπικό. Μάλιστα, το νέο αυτό κύμα επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων, σε αντίθεση με το παλιό, δεν έχει έδρα στη Σόφια αλλά στη νότια Βουλγαρία όπου και επιλέγουν κοντινότερους προορισμούς για έδρες.

Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θέλουν πολύ απλά να αποφύγουν την υπερφορολόγηση και τις τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές των τελευταίων ετών της εφαρμογής των σκληρών δημοσιονομικών προγραμμάτων προσαρμογής της χώρας.

Ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες και από άλλες περιοχές της χώρας και προς την Κύπρο, χώρα όπου επίσης οι φορολογικοί και ασφαλιστικοί συντελεστές είναι σημαντικά μικρότεροι σε σύγκριση με την Ελλάδα.

Πηγή: Με στοιχεία από naftemporiki.gr

Σχετικές αναρτήσεις:
Ο όμιλος Τιτάν μεταφέρει την έδρα του στις Βρυξέλλες (19.10.2018)
Μεταφέρει την έδρα της στο Βέλγιο η Βιοχάλκο (16.09.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου