29 Οκτωβρίου 2018

Μπολσονάρο, ο ακροδεξιός λαϊκιστής νέος πρόεδρος της Βραζιλίας

«Θα αλλάξω τη μοίρα της Βραζιλίας» υπόσχεται ο ακροδεξιός λαϊκιστής Ζαΐρ Μπολσονάρο, γνωστός και ως «τροπικός Τραμπ», που είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών. Ο νέος πρόεδρος δεν κρύβει τη συμπάθειά του στο παλιό στρατιωτικό καθεστώς της χώρας του.
Από τη 
Deutsche Welle

Μόλις ανακοινώθηκε η νίκη του ακροδεξιού λαϊκιστή Ζαΐρ Μπολσονάρο στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, χιλιάδες Βραζιλιάνοι ξεχύθηκαν στους δρόμους του Ρίο ντε Ζανέιρο για να γιορτάσουν την πολιτική αλλαγή στη χώρα. Ανάμεσά τους και η Απαρεσίντα Κανιζάρες: «Ο λαός της Βραζιλίας θέλει την αλλαγή. Οι Βραζιλιάνοι ξύπνησαν. Ο πληθυσμός δεν είναι πια απαθής, ενδιαφέρεται για τους πολιτικούς που τον κυβερνούν. Θέλουμε την αλλαγή και ποτέ δεν θέλουμε να δούμε στην εξουσία το αριστερό Εργατικό Κόμμα του ηττημένου Φερνάντο Χαντάτ», λέει.

Ο αμφιλεγόμενος Ζαΐρ Μπολσονάρο χαρακτηρίζεται από πολλούς «τροπικός Τραμπ». Ίσως λοιπόν δεν είναι τυχαίο ότι ένας από τους πρώτους ηγέτες που επικοινώνησε με τον Ζαΐρ Μπολσονάρο για να τον συγχαρεί ήταν ο αμερικανός πρόεδρος.

Στις πρώτες, σύντομες δηλώσεις του, ο Ζαΐρ Μπολσονάρο απευθύνθηκε στους οπαδούς του μέσω Facebook Live, υποσχόμενος ότι θα αλλάξει τη μοίρα της χώρας και ότι θα ξανακάνει τη Βραζιλία σπουδαία. Σε μια προσπάθεια να στείλει μήνυμα ενότητας στους Βραζιλιάνους, ο νικητής των εκλογών τόνισε ότι «η κυβέρνησή μας θα είναι δημοκρατική και θα σέβεται το Σύνταγμα». Υπογράμμισε επίσης ότι «δεν πρέπει να φλερτάρουμε με τον σοσιαλισμό, τον λαϊκισμό, την άκρα αριστερά». 

Βραζιλιάνοι στους δρόμους γιορτάζουν τη νίκη του Μπολσονάρο

Φραστικές επιθέσεις εναντίον μαύρων, γυναικών και ομοφυλόφιλων

Κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα ο ακροδεξιός Ζαΐρ Μπολσονάρο έκανε πολλές φορές αρνητικά σχόλια για γυναίκες, μαύρους και ομοφυλόφιλους, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις τόσο εντός Βραζιλίας όσο και από το εξωτερικό. 

Ο πρώην αλεξιπτωτιστής προτίθεται να χαλαρώσει τους νόμους για την οπλοκατοχή και να παραχωρήσει περισσότερες εξουσίες στην αστυνομία. Παράλληλα ο Μπολσονάρο δεν κρύβει τη συμπάθειά του στους χουντικούς που όριζαν τις τύχες της Βραζιλίας επί 20 χρόνια. Λέγεται μάλιστα ότι προτίθεται να αναθέσει υπουργεία σε στρατιωτικούς.

Από την πλευρά του ο ηττημένος της εκλογικής αναμέτρησης Φερνάντο Χαντάτ παραδέχθηκε μεν την ήττα του, δεν θέλησε ωστόσο να συγχαρεί τον νικητή, όπως έπραξε ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Μισέλ Τέμερ. Ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος δήλωσε, εμφανώς συγκινημένος, στους οπαδούς του: «Όπως και εκατομμύρια πολίτες, έτσι και εγώ θεωρώ ότι η χώρα είναι σημαντικότερη από τη ζωή μου, από το δικό μου συμφέρον. Όταν κοιτώ τον κόσμο στον δρόμο διαπιστώνω μια αγωνία, έναν φόβο. Σας λέω λοιπόν. Μην φοβάστε, μην απελπίζεστε. Θα είμαστε εδώ. Είμαστε μαζί σας».

Dpa, AP / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου