28 Οκτωβρίου 2018

Το έπος του 1940 σε πίνακες του Αλέξανδρου Αλεξανδράκη

Στον πόλεμο του 1940, ο Αλέξανδρος Αλεξανδράκης υπηρέτησε στα βουνά της Ηπείρου ως δεκανέας του πυροβολικού. Αποτύπωσε τις εντυπώσεις του σε μία σειρά από σκίτσα και ελαιογραφίες, κάποιες ανατυπώθηκαν σε αφίσες και έγιναν ευρύτερα γνωστές.

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, κάποια από τα γεμάτα δύναμη έργα εκείνης της περιόδου, του ζωγράφου Αλέξανδρου Αλεξανδράκη και λίγα λόγια για τον ίδιο, στη συνέχεια:

Στο δρόμο για το μέτωπο...

Έλληνες στρατιώτες κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο (1940) εφορμούν 


Ο Αλέξανδρος Δ. Αλεξανδράκης (Αθήνα, 1913 – Αθήνα, Σεπτέμβριος 1968) ήταν Έλληνας ζωγράφος, που έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από τις ιδιαίτερα δυναμικές απεικονίσεις του Ελληνοϊταλικού Πολέμου του 1940.

Ο Αλεξανδράκης έδειξε από νωρίς το ταλέντο του στο σχέδιο και την ζωγραφική. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών κοντά στο Σπυρίδωνα Βικάτο και τον Ουμβέρτο Αργυρό. Αργότερα, παρακολούθησε μαθήματα χαρακτικής κοντά στον Γιάννη Κεφαλληνό. Αποφοίτησε από την σχολή το 1937, για να συμμετάσχει αμέσως σε διάφορες εκθέσεις ζωγραφικής. Στον πόλεμο του 1940, ο ζωγράφος και οι πέντε αδελφοί του επιστρατεύτηκαν. Υπηρέτησε στα βουνά της Ηπείρου ως δεκανέας του πυροβολικού και τις εντυπώσεις του τις αποτύπωσε σε μία σειρά σκίτσων και ελαιογραφιών που έγιναν ευρέως γνωστές στο κοινό, μιας και ανατυπώθηκαν σε αφίσες και χρησιμοποιήθηκαν σε πάμπολλες σχολικές εορτές. Περίπου εκατό έργα του από τον πόλεμο δημοσιεύθηκαν επίσης μεταπολεμικά σε ένα λεύκωμα με τίτλο "Έτσι πολεμούσαμε" (1968).


Μετά τον πόλεμο, ασχολήθηκε πολύ με το γυμνό. Εικονογράφησε επίσης το Αναγνωστικό της Ε΄ Δημοτικού που κυκλοφόρησε το 1958. Η φήμη του ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας και άρχισε να συνεργάζεται με μεγάλα ιδρύματα, όπως το Μουσείο Γκουγκενχάιμ και η Βιβλιοθήκη της Γερουσίας των ΗΠΑ. Δυστυχώς, πέθανε σε ηλικία 55 ετών, την εποχή που είχε αρχίσει να γίνεται ευρύτερα γνωστός. Ήταν μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ). 

Πορεία στη χιονοθύελλα


Το 1980, η Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας τον τίμησε με μεγάλη αναδρομική έκθεση. Πιο πρόσφατα, η γκαλερί «Κ» παρουσίασε έργα του καλλιτέχνη στο Λονδίνο (1998 και 2005) και στην Λευκωσία (1999).

Πηγή: Στοιχεία από τη Βικιπαίδεια
Αφίσες του έπους του 1940
H Ελληνική Γελοιογραφία του έπους του 1940


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου