28 Οκτωβρίου 2018

Σχεδιάζουν το «τεχνητό φεγγάρι» στην Κίνα

H Kίνα γνωστοποίησε τα σχέδιά της να εκτοξεύσει στο Διάστημα ένα «τεχνητό φεγγάρι», για τον φωτισμό μιας πόλης, μέχρι το 2020. Στην πόλη Τσενγκντού, στη νοτιοδυτική Κίνα, οι «δορυφόροι φώτισης» δοκιμάζονται εντατικά.

Η φωτεινότητα του «τεχνητού φεγγαριού» θα είναι οκτώ φορές μεγαλύτερη από αυτή της πραγματικής Σελήνης, έτσι ώστε να είναι αρκετά φωτεινή για να αντικαταστήσει τους λαμπτήρες του δρόμου, σύμφωνα με όσα 
έχει δηλώσει ο Γου Τσουνφένγκ, πρόεδρος του τοπικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Αεροδιαστημικής και Τεχνολογίας

Ο δορυφόρος, μάλιστα, θα μπορεί να φωτίζει μια περιοχή με διάμετρο μεταξύ 10 και 80 χιλιομέτρων, ενώ η ακριβής δέσμη φωτισμού θα μπορεί να ελεγχθεί με ακρίβεια μερικών δεκάδων μέτρων. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της κρατικής εφημερίδας China Daily, πρόκειται για ένα πελώριο διαστημικό κάτοπτρο, το οποίο έχει σχεδιαστεί ώστε να αντικατοπτρίζει το ηλιακό φως πίσω στη Γη. 

Όμως το «τεχνητό φεγγάρι» στην πόλη Τσενγκντού δεν θα είναι το μοναδικό. To 2022, η Κίνα πρόκειται να εκτοξεύσει τρία ακόμα κάτοπτρα. «Τα τρία πελώρια κάτοπτρα θα μοιράζουν το πεδίο τροχιάς των 360 μοιρών και θα φωτίζουν συνεχώς μία περιοχή επί 24 ώρες», τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο Γου Τσουνφένγκ, επικεφαλής της επιστημονικής εταιρείας Τιαν Φου, που είναι και υπεύθυνη για το πρόγραμμα.

Αν και η ιδέα ενός «τεχνητού φεγγαριού» ακούγεται συναρπαστική, υπάρχουν λόγοι ανησυχίας. Ένα διαρκές φως από το διάστημα θα μπορούσε στην πραγματικότητα να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή ορισμένων ζώων και να διαταράξει τη συμπεριφορά τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Κανγκ Γουεϊμίν, διευθυντή του Ινστιτούτου Οπτικής, το δορυφορικό φως θα είναι σαν μια λάμψη λυκόφωτος και επομένως δεν θα επηρεάζει τη ρουτίνα των ζώων.

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr , naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου