20 Οκτωβρίου 2018

Η διεθνής κοινότητα για το αποτέλεσμα στην πΓΔΜ

Αισιόδοξοι για επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης εμφανίστηκαν στις πρώτες τους αντιδράσεις, ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στα Σκόπια. Για «μακρά διαδικασία» και «πολλά εμπόδια» που πρέπει να ξεπεραστούν κάνει λόγο ο διεθνής Τύπος στα πρώτα σχόλιά του.

Κομισιόν: Έ
να πολύ σημαντικό βήμα, να συνεχιστούν οι εθνικές διαδικασίες. "Στην πΓΔΜ το Κοινοβούλιο έκανε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών με την ψήφο του για έγκριση της έναρξης της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση. Αναμένουμε τώρα οι εθνικές διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας να συνεχιστούν χωρίς καθυστερήσεις με την υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών" αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιόχανες Χαν και προσθέτουν: "Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει σθεναρά την ιστορική συμφωνία που υπέγραψαν τον Ιούνιο οι πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας"...

Τουσκ: Πιο κοντά στη διατλαντική μας κοινότητα. Μία ψήφος ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά για να καταλάβετε την θέση που σας ανήκει στη διατλαντική μας κοινότητα, αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter (στην τοπική γλώσσα) , ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για την έγκριση από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ της συνταγματικής αναθεώρησης. 

ΝΑΤΟ-Στόλτενμπεργκ: Να αξιοποιήσουν την «ιστορική ευκαιρία». Την έγκριση της πρότασης για την αναθεώρηση του Συντάγματος της πΓΔΜ από το κοινοβούλιο των Σκοπίων χαιρέτισε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο twitter, ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε: «Επαφίεται στην κυβέρνηση και τους πολιτικούς ηγέτες να ολοκληρώσουν τις εθνικές διαδικασίες για τη συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας και να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ». 

ΟΗΕ: Ικανοποίηση Μάθιου Νίμιτς. Την ικανοποίηση του για την έγκριση της έναρξης των διαδικασιών της συνταγματικής αναθεώρησης από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ εξέφρασε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, συγχαίροντας τις πολιτικές δυνάμεις στα Σκόπια και δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από τον «αποτελεσματικό» και «υπεύθυνο» τρόπο με τον οποίο λειτούργησε το δημοκρατικό σύστημα στη γειτονική χώρα. Σε δήλωσή του στη «Φωνή της Αμερικής» (Voice of America), ο κ. Νίμιτς χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «ευπρόσδεκτη εξέλιξη» για ολόκληρη την Ευρώπη, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της συμφωνίας θα γίνουν ομαλά.

Γ. Χαν: Στον ευρωπαϊκό δρόμο. Σε ανάρτησή του στο twitter 
ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, αναφέρει: "Μεγάλη ημέρα για τη δημοκρατία στα Σκόπια. Συγχαίρω όλους όσοι αποφάσισαν να προχωρήσουν στον ευρωπαϊκό δρόμο. Αναμένω να γίνει απολύτως σεβαστή η ελεύθερη επιλογή όλων των βουλευτών, ειδικότερα εκείνων που απόψε διέβησαν τον Ρουβίκωνα. Χρειαζόμαστε πολιτική ικανότητα, όχι κομματικά παιχνίδια".

Ο διεθνής Τύπος 

Στη μακρά διαδικασία που θα απαιτηθεί εωσότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, στέκεται στα πρώτα του σχόλια ο διεθνής Τύπος. 

Reuters: «Υπάρχουν ακόμη εμπόδια μέχρι να επισημοποιηθεί η αλλαγή της ονομασίας... Η διαδικασία για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης είναι μακρά και απαιτεί αρκετούς γύρους ψηφοφορίας, αυτή της Παρασκευής ήταν απλά το πρώτο στάδιο. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο», αναφέρει το Reuters. 

Ο Guardian κάνει λόγο για ένα σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό του αδιεξόδου με την Ελλάδα. «Καλώς ήρθατε στη Βόρεια Μακεδονία: Το κοινοβούλιο ψήφισε για την αλλαγή του ονόματος», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του Guardian, που σημειώνει ότι με την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των 2/3 ενεργοποιήθηκε η συνταγματική αναθεώρηση που θα ξεκλειδώσει την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης είναι μακρά και απαιτεί πολλές ψηφοφορίες.

Telegraph: Ως 
μια κρίσιμη νίκη για τον Ζόραν Ζάεφ χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας η Telegraph, αλλά σημειώνει ότι πρέπει να ξεπεραστούν περισσότερα εμπόδια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου