30 Οκτωβρίου 2018

ΕΚΤ: Οι βασικές προκλήσεις των τραπεζών για το 2019

Τις βασικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο τραπεζικός κλάδος στην Ευρωζώνη, κατά τη διάρκεια του 2019, ιεραρχεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε σχετική της έκθεσης, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα.

Συγκεκριμένα, οι τραπεζικές αρχές προσδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα:
α) στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια,
β) τις κυβερνο-επιθέσεις και
γ) τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες (σ.σ. Brexit).

Παρά τις θετικές επιδόσεις της οικονομίας, η ΕΚΤ προειδοποιεί για μία σειρά διεθνών προκλήσεων, που εγκυμονούν κινδύνους, όπως ο εμπορικός προστατευτισμός, η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. και η πιθανότητα «αναταραχής» στις αναδυόμενες αγορές.

Σημειώνει δε, ότι «η πρόοδος στην ψηφιοποίηση επιτείνει τους κινδύνους που σχετίζονται με τα συστήματα πληροφορικής και τεχνολογίας των τραπεζών, αλλά και τις κυβερνο-επιθέσεις».

Άλλος ένας σημαντικός κίνδυνος συνίσταται στις επιπτώσεις από τα χαμηλά επιτόκια, τα οποία εξακολουθούν να πλήττουν την κερδοφορία των τραπεζών.

Κάνοντας ειδική μνεία στο Brexit, η κεντρική τράπεζα επισημαίνει ότι «οι τράπεζες πρέπει να είναι έτοιμες για κάθε πιθανό αποτέλεσμα», ως προς τις διαπραγματεύσεις Λονδίνου και Βρυξελλών.

Δεν παραλείπει να αναφερθεί τέλος, και στο μείζον πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καλώντας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μειώσουν τον όγκο των προβληματικών χαρτοφυλακίων και να αυστηροποιήσουν τις πρακτικές δανειοδότησης, ώστε να περιοριστούν οι πιθανοί κίνδυνοι.

Πηγές: naftemporiki.gr , reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου