22 Οκτωβρίου 2018

Τα Βραβεία Ποιότητας του «Γαστρονόμου»

Η 11η απονομή σε ανθρώπους με ήθος για προϊόντα με ποιότητα

«Λένε ότι τα σεβρ που φτιάχνω είναι εφάμιλλα των γαλλικών. Διαφωνώ. Νομίζω ότι είναι ανώτερα! Δεν είμαι καλύτερος μάστορας από τους Γάλλους, αλλά έχω στα χέρια μου ποιοτικότερη πρώτη ύλη: οι κατσίκες μου βόσκουν στην ευλογημένη ελληνική γη», είπε ο Λάζαρος Μαλτέζου, της ομώνυμης φάρμας της Εύβοιας, παραλαμβάνοντας το Βραβείο Παραγωγής Τυροκομικών Προϊόντων και το κοινό ξέσπασε σε γέλια, χειροκροτώντας τον με θέρμη.

Ενα ζεστό χειροκρότημα επεφύλαξε, επίσης, για τον Κώστα Μαρταβαλτζόγλου, της εταιρείας Αγροζύμη, που πήρε το Βραβείο Παραγωγής Ζυμαρικών: «Aυτή η επιβράβευση δεν ανήκει μόνο στην οικογένειά μου», τόνισε συγκινημένος, «αλλά σε όλους όσοι βρίσκονται στο πλευρό μας: από τον αγρότη που καλλιεργεί τα σιτηρά που χρειαζόμαστε, μέχρι τον ιδιοκτήτη του πιο μικρού μπακάλικου που βάζει τα προϊόντα μας στα ράφια του».

Στους ανθρώπους που τους στηρίζουν αναφέρθηκαν και οι Αντώνης και Δρόσος Κοπανέζος, από την Κω, που παράγουν εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι. «Ο αγώνας και οι αγωνίες μας επιβραβεύονται από το χαμόγελο και το “ευχαριστώ” των πελατών μας, εδώ και τέσσερις γενιές», δήλωσαν αμέσως μετά τη βράβευσή τους.

Τέτοιες ιστορίες ακούστηκαν πολλές στην 11η απονομή των Βραβείων Ποιότητας του «Γαστρονόμου» της «Καθημερινής», που έγινε την περασμένη Δευτέρα στο Μέγαρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας, στην πλατεία Κοτζιά, αφού η Εθνική Τράπεζα είναι αρωγός του «Γαστρονόμου» στη διοργάνωση των βραβείων και συνοδοιπόρος στην προσπάθειά του να αναδεικνύει Ελληνες που παράγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Κάθε χρόνο, οι συνεργάτες του περιοδικού ερευνούν, ταξιδεύουν, ανακαλύπτουν, δοκιμάζουν, απολαμβάνουν. Γράφουν για προϊόντα, συνταγές, τόπους, παραδόσεις, συνήθειες, ανθρώπους. Κυρίως για ανθρώπους: «Πεισματάρηδες, έντιμους, δημιουργικούς, που παράγουν προϊόντα ποιοτικά, νόστιμα και ασφαλή. Που διδάσκουν ήθος με το ήθος τους», όπως τόνισε ο Αγγελος Ρέντουλας, αρχισυντάκτης των γαστρονομικών εκδόσεων της «Καθημερινής» στην αρχή της εκδήλωσης, την οποία παρουσίασε για ακόμα μία χρονιά η δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Χριστίνα Βίδου. 


Δεκαπέντε τα βραβεία φέτος, ισάριθμα τα ενσταντανέ μιας άλλης Ελλάδας που μας αποκάλυψαν. Μιας Ελλάδας δημιουργικής, επίμονης, θαρραλέας, που δεν πτοείται από τις δυσκολίες, που τολμά, δημιουργεί, καινοτομεί, ξεχωρίζει.

Τα βραβεία:

ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας. Για την πρωτοβουλία του Βασίλη Δημόπουλου, καθηγητή γεωπόνου με ειδίκευση στη φυτοπαθολογία, και της Αννας Μηλιώνη 
(πρώτη φωτογραφία επάνω αριστερά) να δημιουργήσουν, το 2011, το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ Κονσερβοποιία Βορείου Αιγαίου. Η οικογένεια Τζίκα είναι η ψυχή της κονσερβοποιίας που παράγει στο Κιλκίς την εμβληματική κίτρινη κονσέρβα Trata.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Φάρμα Μαλτέζου. Παράγει στην Εύβοια σεβρ που θα μπορούσαν να σταθούν επάξια δίπλα στα περίφημα γαλλικά κατσικίσια τυριά. Σήμερα παρασκευάζει γύρω στους 50 τόνους τυριών τον χρόνο.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ Χαλβαδοποιία Αργουδέλη. Ενενήντα εννέα χρόνια συμπληρώνει φέτος η χαλβαδοποιία Αργουδέλη. Περίπου 55 τόνους χειροποίητου χαλβά και 40 τόνους ταχίνι παράγουν κάθε χρόνο.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Οικογένεια Πρωτούλη. Για το μυτιληνιό ελαιόλαδο Aegean Gold. Ο καρπός προέρχεται από υπεραιωνόβιους, ξερικούς ελαιώνες με ελιές Κολοβές, λίγες Αδραμυτιανές και Λαδολιές στην ορεινή επαρχία Πλωμαρίου.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Ευτύχης Ανδρουλάκης & Μιχάλης Μάρακας. Από μικρόκαρπες, υπεραιωνόβιες ελιές της ποικιλίας Τσουνάτη, στα νότια του νομού Χανίων, παράγει ο Ευτύχης Ανδρουλάκης το βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Pamako που διακρίνεται για τη μεγάλη συγκέντρωση φαινολών.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΙΝΟΥ Κτήμα Γεροβασιλείου. Βαγγέλης Γεροβασιλείου, ηγετική προσωπικότητα της τάσης των «μικρών παραγωγών». Με στρατηγικό σχεδιασμό, το Κτήμα της Επανομής παράγει υψηλής ποιότητας και παγκόσμιας αναγνώρισης κρασιά, αλλά είναι και ένα κέντρο πολιτισμού, που στεγάζει το Μουσείο Οίνου.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΑΛΑΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΣ Οινοποιία Παρπαρούση. Στα Μποζαΐτικα Αχαΐας, η οινοποιία Παρπαρούση ενθουσιάζει με τη Νεμέα του, τη γλυκιά αλλά και την ξηρή Μαυροδάφνη, με το αξεπέραστο Μοσχάτο Ρίου Πατρών, υπόδειγμα στα γλυκά κρασιά. Παράδειγμα φινέτσας.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ - ΕΛΛΗΝΙΚH ΓΗ Εταιρεία Vassilakis Estates. Από το 1865 η οικογένεια Βασιλάκη παράγει ελαιόλαδο επενδύοντας στην ποιότητα. Στα ιδιόκτητα κτήματα στο Μιραμπέλλο, στη Νεάπολη Λασιθίου, καλλιεργούν την κορωνέικη ελιά ενώ συνεργάζονται και με ντόπιους παραγωγούς για να κυκλοφορήσουν στην αγορά το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδό τους.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ Δήμητρα Τσακίρη. Ποιοτικά φρούτα και λαχανικά. Πτυχιούχος τεχνολόγος γεωπόνος, αγρότισσα πρώτης γενιάς, η Δήμητρα Τσακίρη είναι μια δυναμική και δραστήρια βιοκαλλιεργήτρια. Κουμαντάρει 80 στρέμματα γης, εκ των οποίων τα 50 ιδιόκτητα στο Κυβέρι Αργολίδας, κοντά στην πηγή του Ανάβαλου, παραθαλάσσια και αμφιθεατρικά.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ Εταιρεία Αγροζύμη. Από το 1969 η οικογένεια Μαρταβαλτζόγλου ασχολείται με την παραγωγή σιτηρών και ζυμαρικών. Η εταιρεία παράγει πάνω από 70 είδη ζυμαρικών, το καθένα με φροντίδα και μεράκι. 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Γαλακτοπαραγωγοί Γυναικόκαστρου. Οκτώ κυρίες από το Γυναικόκαστρο Κιλκίς ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν το εξαιρετικό φρέσκο αγελαδινό γάλα «8 γυναίκες». Η συνολική παραγωγή φτάνει τους 12 τόνους γάλακτος την ημέρα. 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ Οικογένεια Κοπανέζου. Από το 1942 κρατά η μελισσοκομική παράδοση της οικογένειας Κοπανέζου. Κάθε Μάιο μεταφέρουν τα μελίσσια τους από την Κω στην Κάλυμνο. Σύμφωνα με το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, το θυμαρίσιο μέλι τους «Thymeli» περιέχει 81% γυρεόκοκκους θυμαριού.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ Εταιρεία Corphes. Βιολογικό τσάι από τον τόπο μας. Στις βουνοκορφές των Καμβουνίων, μεταξύ Λάρισας, Κοζάνης και Γρεβενών, ο Χρυσοβαλάντης Κόγιος και ο Αστέριος Γκανάς ξεκίνησαν πριν από τέσσερα χρόνια να καλλιεργούν με βιολογικό τρόπο τσάι του βουνού «εξημερώνοντας» την ντόπια ποικιλία.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ «Καραμανλίδικα του Φάνη». Εμπειρία για μερακλήδες. Από την ημέρα που άνοιξαν, πριν από περίπου πέντε χρόνια, «Τα καραμανλίδικα του Φάνη» κοντά στη Βαρβάκειο, δεν έχουν βρεθεί εκτός top 10 του trip advisor με τα καλύτερα μέρη για να φας στην Αθήνα. 

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής απονομής οι βραβευθέντες, οι άνθρωποι του «Γαστρονόμου» και της Εθνικής Τράπεζας και οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι τους βρέθηκαν απέναντι, στο εμβληματικό Μέγαρο Μελά, έργο του Ερνέστου Τσίλλερ. Εκεί δοκίμασαν τα νόστιμα μεζεδάκια που είχαν ετοιμάσει για την περίσταση οι σεφ του περιοδικού καθώς και λαχταριστά γλυκίσματα. Και ύψωσαν τα ποτήρια τους με μια ευχή: Να είμαστε καλά να ανταμώσουμε και του χρόνου! 

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου