26 Οκτωβρίου 2018

Μπαμπινιώτης: Κλείστε προσωρινά όλα τα ΑΕΙ!

Με άρθρο του - ανοικτή επιστολή, στο protagon.gr, ο καθηγητής Γλωσσολογίας και πρώην πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, παίρνει θέση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα. 

Χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Μπαμπινιώτης επισημαίνει: "Είναι η έσχατη λύση: γενική προσωρινή αναστολή τής λειτουργίας τους μέχρι να ληφθούν αποφάσεις από την υπεύθυνη Πολιτεία και να εφαρμοσθούν μέτρα από τους αρμοδίους που θα άρουν την απαράδεκτη, μειωτική και εξευτελιστική για τα ΑΕΙ κατάσταση".
 
Να σημειωθεί ότι ήδη το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποφάσισε την αναστολη της λειτουργίας του.

Αναλυτικά το άρθρο του κ. 
Μπαμπινιώτη: 

Ανοικτή επιστολή: κλείστε προσωρινά όλα τα ΑΕΙ! 
Γεώργιος Μπαμπινιώτης

Οι πρυτανικές αρχές και οι Σύγκλητοι των Πανεπιστημίων έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Οχι μόνον αδυνατούν πλέον εξ αντικειμένου να ελέγξουν την κατάσταση, αλλά χρεώνονται και μια «κατάντια» στην εικόνα των Πανεπιστημίων εντός και εκτός Ελλάδος που δεν την αξίζουν τα ελληνικά πανεπιστήμια, δοθέντος ότι η ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση παιδευτικά-επιστημονικά εξακολουθεί να διατηρεί ένα υψηλό επίπεδο με ένα πολύ καλό επιστημονικό δυναμικό. 

Οι Πρυτάνεις και τα μέλη των Συγκλήτων —με ενεργοποίηση και τής Συνόδου των Πρυτάνεων— δεν μπορούν στην πράξη προ τής πρωτοφανούς αυτής καταστάσεως να λάβουν κανένα άλλο αποτελεσματικό μέτρο από το να αποφασίσουν γενική προσωρινή αναστολή τής λειτουργίας των πανεπιστημίων μέχρι να ληφθούν αποφάσεις από την υπεύθυνη Πολιτεία και να εφαρμοσθούν μέτρα από τους αρμοδίους που θα άρουν την απαράδεκτη, μειωτική και εξευτελιστική για τα Πανεπιστήμια κατάσταση. Κι αν το μέτρο αυτό —προσωρινό και υπό όρους— είναι σκληρό και στα όρια τής νομιμότητας, η ανεξέλεγκτη παρανομία δεν αντιμετωπίζεται παρά με την αποκοτιά τής αντίστασης. 

Οι πρυτανικές αρχές όχι μόνο των πανεπιστημίων που άμεσα πλήττονται αλλά και όλων των πανεπιστημίων που σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό αντιμετωπίζουν αντίστοιχες καταστάσεις (διακίνηση ναρκωτικών, βίαιες επιθέσεις ακόμη και βιασμοί, ενδοπανεπιστημιακή δράση εξωπανεπιστημιακών ατόμων, εκφοβισμός φοιτητών και καθηγητών κ.λπ.) έχουν ιστορική ευθύνη απέναντι στα Πανεπιστήμιά τους, απέναντι στους φοιτητές τους που θέτουν πλέον αιτήματα προστασίας, απέναντι στην ελληνική κοινωνία, απέναντι στους φορολογούμενους Έλληνες πολίτες να μη επιτρέψουν να ευτελισθούν περαιτέρω και να εξ-ευτελιστούν τα δημόσια Πανεπιστήμια. Και άλλο πιο αποτελεσματικό ηχηρό και αποφασιστικό μήνυμα από την προσωρινή αναστολή τής λειτουργίας όλων των πανεπιστημίων τής χώρας δεν υπάρχει. Η Πολιτεία για ιδεοληπτικούς και προεκλογικούς λόγους κωφεύει και τα αρμόδια Υπουργεία (Παιδείας και Προστασίας τού πολίτη) «νίπτουν τας χείρας» αφήνοντας τις πρακτικά ανήμπορες και νομικά αναρμόδιες πανεπιστημιακές αρχές να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Τα πανεπιστήμια να φωνάξουν τις αρμόδιες αρχές!… Με ποια διαδικασία; Με μια —και πρακτικά λόγω συνθέσεως— ανέφικτη απόφαση τού πρυτανικού συμβουλίου να αντικαταστήσει την Πολιτεία στον νομικά προβλεπόμενο ρόλο της; 

Η εκτίμηση και η πείρα μου (από τη διοίκηση τού Πανεπιστημίου Αθηνών) είναι ότι μόνο τέτοιες δραστικές ενέργειες —που σπάνια πρέπει να εφαρμόζονται για να έχουν βαρύτητα και αποτέλεσμα— μπορούν να δώσουν λύσεις εκ μέρους τής Πολιτείας. Δεν είναι λύση σε μια δημοκρατική ευνομούμενη πολιτεία οι καθηγητές, δηλαδή οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, και οι φοιτητές, δηλαδή οι μαθητές τους, να έρθουν στα χέρια με διακινητές ναρκωτικών, με θύματα τής ουσιοεξάρτησης ή με ακραίες μορφές συμπεριφοράς εξωπανεπιστημιακών ατόμων! Το δημόσιο πανεπιστήμιο όλο και περισσότερο απαξιώνεται στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών αλλά και των ξένων πανεπιστημιακών που παρακολουθούν έκπληκτοι τα συμβαίνοντα στα ελληνικά πανεπιστήμια (και μάς οικτίρουν). Αυτή η ευθύνη μάς βαρύνει πάνω απ’ όλα, γιατί συνδέεται με την ίδια την ύπαρξη των πανεπιστημίων, αν η αντίδρασή τους συνεχίσει να περιορίζεται σε λεκτικές διαμαρτυρίες και δημόσιες καταγγελίες. 

Οι εκλεγμένες από την πανεπιστημιακή κοινότητα τού Ιδρύματός τους πανεπιστημιακές αρχές, άξιοι και σοβαροί επιστήμονες που αναδείχθηκαν στο ύπατο πρυτανικό αξίωμα, από κοινού με τα μέλη των Συγκλήτων τους που τελικά αποφασίζουν, ας πάρουν τις δύσκολες αλλά μόνες τελεσφόρες αποφάσεις για προσωρινή αναστολή τής λειτουργίας τους —όχι συμβολικής, αλλά ουσιαστικής— μέχρι να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες που τούς ανήκουν. Αυτό περιμένει η κοινωνία από τους πανεπιστημιακούς δασκάλους που δεν έχουν πλέον άλλον τρόπο πειθούς και αντίστασης. Είναι υποχρεωμένοι να εξασφαλίσουν την ηρεμία στα πανεπιστήμια, απαραίτητη προϋπόθεση τής επιστημονικής έρευνας και διδασκαλίας και τής εν γένει λειτουργίας ενός ελεύθερου δημιουργικού πνευματικού χώρου που είναι το πανεπιστήμιο. 

Πηγή: protagon.gr 

Λουκέτο στην κεντρική πύλη του Οικονομικού Πανεπιστημίου

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έβαλε «λουκέτο» 

Οι θλιβερές συνθήκες που επικρατούν στους χώρους γύρω από το κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) οδήγησαν τη Σύγκλητο να αποφασίσει την αναστολη της λειτουργίας του ιδρύματος.

Αφού επανεξέτασε την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους γύρω από τις κτηριακές εγκαταστάσεις του ιδρύματος, εξαιτίας της παρουσίας εμπόρων-διακινητών και χρηστών ναρκωτικών ουσιών, διαπίστωσε ότι οι συνθήκες που περιγράφει το Ψήφισμα της Συγκλήτου της 18ης Οκτωβρίου 2018 δημιουργούν μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγιεινή των φοιτητών και εργαζομένων στο ‘Ίδρυμα και προκαλούν φόβο και έντονη ανησυχία στους εργαζομένους και κυρίως στους φοιτητές με αποτέλεσμα αυτοί να αποθαρρύνονται να προσέρχονται στα μαθήματα, εξακολουθούν να υφίστανται και βαίνουν τις τελευταίες ημέρες επιδεινούμενες.

Ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε την έρημη εικόνα του πανεπιστημίου με το λουκέτο στην κεντρική πύλη του Οικονομικού Πανεπιστημίου.

Με αφορμή την αναστολή λειτουργίας του πανεπιστημίου ο πρύτανης Εμμανουήλ Γιακουμάκης αναφέρθηκε την Τρίτη στις προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος της παραβατικότητας στους χώρους γύρω από το πανεπιστήμιο. «Εδώ και δυόμισι χρόνια ενημερώνω τους αρμόδιους φορείς για τα προβλήματα», δήλωσε και επανέλαβε ότι στους χώρους γύρω από το ΟΠΑ γίνεται εμπορία και χρήση ναρκωτικών. Έκανε λόγο για «δυσάρεστες και παράνομες καταστάσεις», που θέτουν ζητήματα υγιεινής, ασφάλειας και πρόσβασης στο πανεπιστήμιο, δυσχεραίνοντας το ακαδημαϊκό έργο.

Για τον κ. Γιακουμάκη, το πρόβλημα θέλει μόνιμη λύση και όχι περιστασιακή επέμβαση από μεριάς της αστυνομίας. «Η αστυνομία παρεμβαίνει διαρκώς. Αλλά το πρόβλημα μεταλλάσσεται, χωρίς να επιλύεται» είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι είναι θέμα των αρμόδιων φορέων να επέμβουν, ώστε να βρεθεί μία οριστική λύση στο πρόβλημα. 


Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου