20 Οκτωβρίου 2018

Μερική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης προανήγγειλε ο Ν. Κοτζιάς

«Ζω το παράδοξο να έχω παραιτηθεί και να είμαι ευτυχής» δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών, επειδή, όπως είπε, έχει γίνει το μεγάλο βήμα για την επίλυση του ονοματολογικού με την πΓΔΜ, αλλά και για τα δύο Προεδρικά Διατάγματα που είναι έτοιμα και επεκτείνουν την αιγιαλίτιδα ζώνη της χώρας μας στα 12 μίλια, κάτι που προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις από το χώρο της αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα για την επέκταση της Αιγιαλίτιδας ζώνης, ο κ. Κοτζιάς, σύμφωνα με δημοσίευμα στην "Καθημερινή", εξήγησε πως η διευθέτηση της αιγιαλίτιδας ζώνης έχει τρία βήματα, που όλα έχουν ολοκληρωθεί: «Το πρώτο βήμα είναι να κλείσουν οι κόλποι, το δεύτερο βήμα είναι να φτιαχτούν παντού μαζί με τους κόλπους οι γραμμές βάσης και το τρίτο είναι, με βάση αυτά, να γίνει επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια». Αποσαφήνισε πως με αυτόν τον τρόπο επεκτείνεται η κυριαρχία της Ελλάδας, καθώς δεν πρόκειται για κυρίαρχα δικαιώματα όπως είναι η ΑΟΖ, αλλά είναι κανονική «εδαφική κυριαρχία». «Η χώρα επεκτείνει τον εαυτό της στα 12 μίλια, εκτός όπου είναι στενά, όπου πηγαίνουμε με την αρχή της μέσης γραμμής», διευκρίνισε. 

«Η επέκταση μέχρι τα Αντικύθηρα σύμφωνα και με τις οδηγίες της κυβέρνησης, είναι το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς και έκανε γνωστό ότι το δεύτερο είναι σχεδόν ολοκληρωμένο και αφορά από τα Αντικύθηρα στην Κρήτη, ενώ θέλει ξανά μέτρημα αυτό από τα Αντικύθηρα μέχρι και τον Σαρωνικό και από τον Σαρωνικό μέχρι τον Παγασητικό, τη Μαγνησία, περιλαμβάνοντας και την Εύβοια.

Αντιδράσεις από το χώρο της αντιπολίτευσης 

ΝΔ / Γ. Κουμουτσάκος: Επιλεκτική επέκταση πρόχειρα και αποσπασματικά

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, σε δήλωσή του αφού σημειώνει ότι «ο απολογισμός της θητείας Κοτζιά θα μείνει στην ιστορία και τη συνείδηση των Ελλήνων για την εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών και την εκχώρηση της "μακεδονικής" εθνότητας και γλώσσας στα Σκόπια», αναφερόμενος στην "επέκταση της Αιγιαλίτιδας ζώνης" τονίζει:

«Η επιλεκτική επέκταση των χωρικών της υδάτων, γίνεται πρόχειρα και αποσπασματικά επ' ευκαιρία της παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Εξωτερικών. Για ακόμη μία φορά, επιβεβαιώνεται η έλλειψη σοβαρότητας και συναίσθησης ευθύνης».

Ευαγγ. Βενιζέλος: Κινήσεις ως επικοινωνιακό αντίβαρο

«Μερική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης εκτός Αιγαίου, με τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο να παραμένουν στα 6 μίλια, σημαίνει αποδοχή, πρώτον, του θεμελιώδους τουρκικού επιχειρήματος περί «ειδικών συνθηκών» στο Αιγαίο και, δεύτερον, της τουρκικής πρακτικής, καθώς η Τουρκία έχει διαφοροποιημένο μήκος χωρικών υδάτων», αναφέρει σε σχόλιό του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά σχετικά με τη μερική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης.

«Τέτοιες κινήσεις που απασχολούν την εθνική πολιτική επί σαράντα πέντε χρόνια ούτε εξαγγέλλονται υπό τέτοιες ενδοκυβερνητικές συνθήκες, ούτε, πολύ περισσότερο, γίνονται έτσι, ως επικοινωνιακό αντίβαρο», σημείωσε.

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr , 
nd.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου