17 Οκτωβρίου 2018

Το ελαιόλαδο, «υπερτροφή» για υγεία και ευζωία

Το ελαιόλαδο προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον και δημιουργεί πλατφόρμες διεθνούς επιστημονικής συνεργασίας για την έρευνα των εξαιρετικών ιδιοτήτων που έχει αυτή η φυσική «υπερτροφή» για την υγεία και την ευζωία. 

Αυτό αναδείχθηκε στο διήμερο διεθνές συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στις 3-4 Οκτωβρίου στο αμερικανικό πανεπιστήμιο του Γέιλ, στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ, με πρωτοβουλία του Βασίλη Βασιλείου, προέδρου του τμήματος περιβαλλοντικών επιστημών και επιστημών υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Γέιλ και του Τάσσου Κυριακίδη, ερευνητή βιοστατιστικής στην ίδια σχολή. Το συμπόσιο έφερε κοντά ερευνητές και πανεπιστημιακούς με επιχειρηματίες, οργανισμούς παραγωγών και σεφ, ενώ υπήρχε σημαντική ελληνική παρουσία.

«Ειδήσεις»

Το συμπόσιο έβγαλε δύο σημαντικές ειδήσεις: «Καταλήξαμε στην πρόταση δημιουργίας ενός Ινστιτούτου Ελιάς στο Γέιλ και αναμένουμε την έγκριση από το πανεπιστήμιο. Θα πρόκειται για ένα Ινστιτούτο, το οποίο θα αναπτύξει την έρευνα σε μία σειρά από τομείς και θα συμβάλει στον διεθνή συντονισμό των υπαρχόντων ερευνητικών κέντρων, όπως αυτό της Καλιφόρνιας, της Αθήνας και αλλού. Επιπλέον, συζητήθηκε πρόταση για τη δημιουργία ενός Κέντρου Ελιάς στους Δελφούς, στον περίφημο δελφικό ελαιώνα», είπε στην «Καθημερινή» ο καθηγητής Βασίλης Βασιλείου. 

Η δεύτερη είδηση αφορά την πρόταση για τη διεξαγωγή του επόμενου συμποσίου στους Δελφούς στα μέσα του 2019, ενώ για το 2020 υπάρχει πρόταση για την Ισπανία. 

Ο καθηγητής Βασίλης Βασιλείου στο βήμα του συμποσίου

Θετική επίδραση του ελαιολάδου

«Η μεγαλύτερη κρίση στη δημόσια υγεία προκαλείται σήμερα από τη διατροφή, τον διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις», σημείωσε ο Sten Vermund, κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Γέιλ. Πλήθος εισηγήσεων ανέδειξε τη θετική επίδραση του ελαιολάδου.

Ιδιαίτερα τα ελαιόλαδα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη (έχουν πιο πικρή γεύση και αφήνουν ένα κάψιμο στον λαιμό) συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο, νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες και πρόσθετη προστασία από ιούς, είπε ο Cather Peyrot Des Gachons του ερευνητικού κέντρου Monell Chemical Senses στη Φιλαδέλφεια. 

Τον ρόλο του ελαιολάδου ως «ασπίδας» σε νευροεκφυλιστικές νόσους υπογράμμισε και ο Amal Kaddoumi, καθηγητής της Φαρμακευτικής Σχολής Harrison στο πανεπιστήμιο Auburn.

Τα ελληνικά ελαιόλαδα έχουν αυξημένες συγκεντρώσεις ελαιοκανθάλης, αυτής της «θαυματουργής ουσίας», σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, που επίσης ήταν εισηγητής στο συμπόσιο.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα «σούπερ φαγητό», λόγω της ελαιοκανθάλης και της ελαιολίδης, που συνδέεται με τη μείωση της υπέρτασης, είπε ο Προκόπης Μαγιάτης, αν. καθηγητής στο Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ.

Ανερχόμενη αγορά

Οι ΗΠΑ είναι ανερχόμενη αγορά για το ελαιόλαδο, καθώς υπολογίζεται πως περίπου το 40% κάνει τακτική χρήση. «Αν προσχωρούσε στη μεσογειακή διατροφή επιπλέον 20% του πληθυσμού, θα εξοικονομούσαμε 20 δισεκατομμύρια δολάρια από τη μείωση των συμπτωμάτων στις δέκα βασικότερες ασθένειες», σημείωσε ο Joseph Profaci της Βορειοαμερικανικής Ενωσης Ελαιολάδου.

Η παραγωγή ελαιολάδου δεν είναι χωρίς προβλήματα. Ενα από τα πιο σημαντικά είναι τα απόβλητα των ελαιοτριβείων (κατσίγαρος), που επιφέρουν σοβαρή επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της γης. Ο Δημήτρης Κουρέτας παρουσίασε στο συμπόσιο σχέδιο για τη δημιουργία ζωοτροφών χαμηλού κόστους που περιέχουν το ελαιοπυρήνα, με αποτέλεσμα διπλό όφελος: και περιορίζονται τα απόβλητα και βελτιώνεται η διατροφή των ζώων, με στοιχεία αντιοξειδωτικά.

Αλλες εισηγήσεις στο πολύ ενδιαφέρον συμπόσιο αναφέρθηκαν στην ανάγκη να διατηρηθούν ιστορικοί αιωνόβιοι ελαιώνες και να προστατευθούν από επιβλαβείς οργανισμούς, ασθένειες και πυρκαγιές, καθώς και στην προσπάθεια καταγραφής των γενετικών ιδιοτήτων των περίπου 1.000 ποικιλιών.

Πηγή: kathimerini.gr 

Μιας και βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της ελαιοκομικής περιόδου διαβάστε και αυτό:
Μάζεμα ελιάς και παραγωγή ελαιολάδου σε ένα χωριό της Μεσσηνίας (15.12.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου