18 Οκτωβρίου 2018

Θέμα επιλογής Τσίπρα η παραίτηση Κοτζιά

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την «κόντρα» του υπουργού Εξωτερικών με τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας, είχε να σταθμίσει ποιον χρειάζεται περισσότερο, τον πρωτεργάτη της Συμφωνίας των Πρεσπών Νίκο Κοτζιά, ή τον στυλοβάτη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τον αρχηγό των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο. Ζύγισε λοιπόν και επέλεξε τη συνέχιση του ετερόκλητου συνεταιρισμού εξουσίας με τον δεξιό λαϊκιστή Πάνο Καμμένο, τη στιγμή που σήμερα εναλλακτικός κυβερνητικός εταίρος δεν υπάρχει.

Σε αυτό το πνεύμα είναι και το σχόλιο της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt που αναφέρει: «Ο Τσίπρας έπρεπε να ζυγίσει ποιον χρειάζεται περισσότερο. Και αυτός είναι ο δεξιός λαϊκιστής Καμμένος, ο οποίος με τους δέκα βουλευτές του μικρού δεξιού κόμματος ΑΝΕΛ εξασφαλίζει στον Τσίπρα την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Για τον Τσίπρα δεν υπάρχει σήμερα εναλλακτικός κυβερνητικός εταίρος».

Ταυτόχρονα όμως ο κ. Τσίπρας έπρεπε να δείξει ότι καμιά μεταβολή δεν επέρχεται στην πολιτική του πάνω στο θέμα του ονοματολογικού της πΓΔΜ. Έτσι ανέλαβε ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών. Η επιλογή του αυτή, να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών, σηματοδοτεί και την αποφασιστικότητά του να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να διασφαλίσει την επιτυχή ολοκλήρωση της «ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών» σημείωσε. Πρόσθεσε δε ο κ. Τσίπρας ότι σηματοδοτεί και την απόφασή του "να μην ανεχτεί από εδώ και το εξής καμία διγλωσσία, καμία προσωπική στρατηγική, από οποιονδήποτε". Εννοείται βέβαια ότι ο κ. Καμμένος εμπίπτει στις εξαιρέσεις...

Ο Κ. Μητσοτάκης για το θέμα της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά.

«Πως είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να μιλάει για μη ανοχή στη διγλωσσία και να αποπέμπει τον υπουργό με τον οποίο συμφωνεί κρατώντας εκείνον που είναι ο κατεξοχήν εκφραστής της διγλωσσίας; Ο κ. Τσίπρας είναι όμηρος του κ. Καμμένου. Από εκεί και πέρα εκτιμώ ότι αυτός ο ετερόκλητος κυνικός συνεταιρισμός εξουσίας θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μείνει στην καρέκλα της εξουσίας» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις σχετικά με την παραίτηση του κ. Κοτζιά ανέφερε επίσης τα εξής: «Να ρωτήσετε τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο τι τους κρατά τόσο σφιχταγκαλιασμένους πέρα από την αγάπη για την καρέκλα. Να ρωτήσετε τι είναι αυτό που κάνει αναντικατάστατο τον κ. Καμμένο. Μου δόθηκε η εντύπωση ότι δεν ήταν αποχώρηση του κ. Κοτζιά, αλλά αποπομπή. Ο κ. Τσίπρας μεταξύ Καμμένου και Κοτζιά διάλεξε Καμμένο. Γιατί το έκανε, ρωτήστε τον ίδιο».

Κυβερνητικές αντιδράσεις 

Βέβαια, όπως ήταν αναμενόμενο, τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριψαν τα λεγόμενα περί επιλογής Καμμένου έναντι του Κοτζια.

Τζανακόπουλος: Δεν τέθηκε ποτέ το δίλημμα Κοτζιάς ή Καμμένος

Την άποψη ότι δεν βρίσκει κανέναν πολιτικό λόγο για την παραίτηση Κοτζιά και ότι δεν τέθηκε ποτέ το δίλημμα Κοτζιάς ή Καμμένος, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Ο πρωθυπουργός έχει έναν συγκεκριμένο στόχο να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών, από εκεί και πέρα το μήνυμα του πρωθυπουργού ήταν σαφές ότι δεν θα επιτρέπει και την ασυνείδητη πρόκληση αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης αλλά και δεν θα ανεχτεί οποιαδήποτε διγλωσσία» είπε.

Σκουρλέτης: Ο πρωθυπουργός δεν επέλεξε τον κ. Καμμένο έναντι του κ. Κοτζιά

Ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, τόνισε πως η εξέλιξη της παραίτησης Κοτζιά δεν είναι ευχάριστη, αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ο Πρωθυπουργός επέλεξε τον κ. Καμμένο, έναντι του κ. Κοτζιά. Ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, υπογράμμισε ότι δεν κατανοεί τους πολιτικούς λόγους της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά με τις δηλώσεις του, κατέστησε σαφές ότι η πολιτική της Συμφωνίας των Πρεσπών, όχι μόνο δεν εγκαταλείπεται, αλλά αποτελεί την προτεραιότητα της κυβέρνησης. Αυτό αποδεικνύει λοιπόν –σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη- ότι ο Πρωθυπουργός δεν έκανε καμιά επιλογή υπέρ του Πάνου Καμμένου, ο οποίος έχει εκδηλώσει την διαφωνία του για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Και το ερώτημα:

Τώρα, μετά την παραίτηση ή αποπομπή του Νίκου Κοτζιά, η στάση του Πάνου Καμμένου πάνω στο μείζον πολιτικό ζήτημα, στο Σκοπιανό, θα παραμείνει η ίδια ή θα διαφοροποιηθεί; Μένει να δούμε και τις προτεραιότητες Καμμένου...

afirimeno.com

Πηγές: Με πληροφορίες από kathimerini.gr, iefimerida.gr, Deutsche Welle

Σχετικές αναρτήσεις:
Παραιτήθηκε από το ΥΠΕΞ ο Νίκος Κοτζιάς
Κοτζιάς, «το πρώτο επώνυμο θύμα» της ενδοκυβερνητικής διένεξης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου