24 Οκτωβρίου 2018

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν το βράδυ της Τρίτης, με σύμφωνη γνώμη ανακριτών και εισαγγελέα, ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών, ύψους 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων.

Προηγήθηκε η μαραθώνια απολογία του πρώην υπουργού και στη συνέχεια της συζύγου του, που αρνήθηκαν την κατηγορία, για την υπόθεση των εν λόγω αμοιβών που σχετίζεται με τη σύμβαση αναβάθμισης έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, το 2003.


Συγκεκριμένα πρόκειται για τη σύμβαση 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. -ως κύριου αναδόχου- και υποκατασκευαστή την γαλλική εταιρεία THALES NEDER LAND B.V. και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας .

Στο βαρύτατο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι για την επίμαχη σύμβαση ο κ. Παπαντωνίου έλαβε ως δώρο το χρηματικό ποσό των 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων. Μάλιστα οι ανακριτές θεωρούν τα χρήματα αυτά μέρος ενός μεγαλύτερου ποσού, περίπου 4 εκατ. ελβετικών φράγκων, που ερευνάται. Το ποσό της δωροδοκίας που καταλογίζεται στον κ. Παπαντωνίου φαίνεται να είναι σε άμεση σχέση με το κόστος για το έργο της αναβάθμισης των φρεγατών, περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ , χρήματα που πλέον οι ανακριτές θεωρούν ζημιά του Δημοσίου. 


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός απάντησε στους ανακριτές πως αν δεν υπέγραφε την επίμαχη σύμβαση, η ζημιά του Δημοσίου θα ήταν τρία δισ. ευρώ, που θα έπρεπε να δαπανηθούν για την κατασκευή νέων πλοίων. Σχετικά με τη νομιμοποίηση χρημάτων, φέρεται να αποδίδει στους δικαστικούς λειτουργούς την δημιουργία σεναρίου χωρίς στοιχεία, ισχυριζόμενος: «δεν χρηματίστηκα, δεν έχετε κανένα απολύτως στοιχείο, ούτε ένδειξη».

Η δικογραφία αναφέρεται σε εισροές χρηματικών ποσών, από λογαριασμό της γαλλικής εταιρίας, σε λογαριασμό που διατηρούσε στην Γενεύη ο αποβιώσας πλέον αντιπρόσωπος της, Χαράλαμπος Μπεκατώρος. Από εκεί τμηματικά μεταφέρονται στην Κύπρο από όπου γίνονται τμηματικές αναλήψεις ποσών. Τα επίμαχα ποσά κατά τους ανακριτές εμφανίζονται κατατεθημένα σε λογαριασμούς πολιτικού μηχανικού, φίλου του ζεύγους Παπαντωνίου. Ο μηχανικός που είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση , απολογήθηκε πριν λίγες ημέρες στους Ανακριτές Διαφθοράς και αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 500 χιλιάδων ευρώ και απαγόρευση εξόδου από την χώρα.

Για «κίνδυνο για τη δημοκρατία» κάνει λόγο ο Γ. Παπαντωνίου. «Η εργαλειοποίηση της ελληνικής δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη δημοκρατία. Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά», δήλωσε ο Γιάννος Παπαντωνίου κατά την αποχώρησή του από τα ανακριτικά γραφεία μετά την απόφαση για την προφυλάκιση τόσο του ιδίου όσο και της συζύγου του. 


Η κατάθεση που «έκαψε» τον Γ. Παπαντωνίου 

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην kathimerini.gr, κατά την απολογία του, που προηγήθηκε εκείνης του πρώην υπουργού, ο φίλος του Γιάννου Παπαντωνίου, που αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 500 χιλιάδες ευρώ, περιγράφει ότι τη διετία 2002-2003 έλαβε σε μετρητά από τον πρώην υπουργό περί τα 2,4 εκ. ευρώ, τα οποία παρέλαβε από το σπίτι του Παπαντωνίου στην Κηφισιά, χωρίς να έχει υποψίες για τη νομιμότητά τους.

Άλλωστε, όπως καταθέτει, γνώριζε τον Γιάννο Παπαντωνίου ως ένα σημαντικό πολιτικό και έντιμο άνθρωπο. Τα χρήματα αυτά, όπως αναφέρει στην απολογία του ο φίλος του Γ. Παπαντωνίου, κατέθετε σε δικό του λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα της χώρας μας και από εκεί τμηματικά σε λογαριασμούς του πρώην υπουργού σε ελβετικά πιστωτικά ιδρύματα στους οποίους συνδικαιούχος ήταν και η Σταυρούλα Κουράκου.

Απολογούμενος, ο φίλος του Γ. Παπαντωνίου δεν καταθέτει κάποιο στοιχείο που να τον συνδέει με έμπορο όπλων και εμπλεκόμενο στη σύμβαση για τις φρεγάτες.

ΠηγέςΑΠΕ-ΜΠΕ , naftemporiki.gr , kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου