17 Οκτωβρίου 2018

Παραιτήθηκε από το ΥΠΕΞ ο Νίκος Κοτζιάς

«Nikos Kotzias‏ @NikosKotzias
Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιούς θα πας και ποιούς θα αφήσεις. Ο ΠΘ και σειρά Υπουργών έκαναν στο χθεσινό ΥΣ τις επιλογές τους και εγώ κατοπιν τις δικές μου. Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν οτι είμαι σπόρος
». Είναι η ανάρτηση του Νίκου Κοτζιά στο twitter μετά την παραίτησή του σήμερα από το υπουργείο Εξωτερικών. 

Ως λόγοι της παραίτησης του κ. Κοτζιά αναφέρονται κυρίως η «κόντρα» που είχε με τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας, Πάνο Καμμένο, τόσο για τη Συμφωνία των Πρεσπών όσο και για άλλα εθνικά θέματα, αλλά και το γεγονός ότι ο πρώην πλέον υπουργός Εξωτερικών δεν κατάφερε να αποσπάσει τη στήριξη του πρωθυπουργού στις θέσεις του, δεδομένου ότι ο κ. Τσίπρας θέτει ως πρώτη προτεραιότητα τη συνέχιση της κοινής πορείας του με τους ΑΝΕΛ. 

Εξάλλου στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο είχαν προηγηθεί κάποιοι εκρηκτικοί διάλογοι μεταξύ Κοτζιά και Καμμένου, που μαρτυρούσαν το μέγεθος του προβλήματος που υπήρχε στην συγκυβέρνηση. Είπε, μεταξύ άλλων ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος: «Διατηρώ την άποψή μου για την ονομασία της πΓΔΜ... Δεν πρόκειται να συμπλεύσω στην προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης». Του απάντησε ο Νίκος Κοτζιάς: «Επιχειρείς να ασκήσεις εξωτερική πολιτική σε βάρος της κυβέρνησης και της χώρας για να εξυπηρετήσεις τις δικές σου πολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις».

Για απόφαση με πολλαπλά μηνύματα μίλησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του μετά την αποδοχή της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά και την ανάληψη από τον ίδιο του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο πρωθυπουργός, αφού ευχαρίστησε «θερμά και ειλικρινώς» τον κ. Κοτζιά για την «πολύτιμη συμβολή του τα 3,5 αυτά χρόνια στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας», σημείωσε ότι η επιλογή του να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών σηματοδοτεί και την αποφασιστικότητά του να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να διασφαλίσει την επιτυχή ολοκλήρωση της «ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών». 

Πρόσθεσε επίσης ο κ. Τσίπρας ότι είναι και μια απόφαση "με πολλαπλά μηνύματα τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό και προς την κυβέρνηση του". Σημείωσε ότι σηματοδοτεί την απόφασή του "να μην ανεχτεί από εδώ και το εξής καμία διγλωσσία καμία προσωπική στρατηγική από οποιονδήποτε". Εννοείται βέβαια ότι ο κ. Καμμένος εμπίπτει στις εξαιρέσεις... 

Να σημειωθεί επίσης ότι σήμερα, λίγες ώρες πριν την παραίτηση Κοτζιά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha υπογράμμιζε: «Το τρένο της κυβέρνησης, προχωρά, έχει σαφή κατεύθυνση, προχωρά σταθερά και θα φτάσει στον προορισμό του. Από εκεί και πέρα όποιος δεν θέλει να φτάσει σε αυτόν τον προορισμό ή οποίος δυσφορεί στη διαδρομή, τότε μπορεί να κατέβει από το τρένο...». 

afirimeno.com
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου