10 Οκτωβρίου 2018

Πρόταση για τρεις νέες μόνιμες αμερικανικές βάσεις από Π. Καμμένο

Πρόταση στον Αμερικανό υπουργό Εθνικής Αμυνας για αμερικανικές βάσεις σε Βόλο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη από Πάνο Καμμένο. Επίσης πρόταση εναλλακτικού αμυντικού σχεδίου στον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών μετά την απόρριψη της συμφωνίας των Πρεσπών από Πάνο Καμμένο.
 
Καμμένος για τις νέες μόνιμες αμερικανικές βάσεις

Τη δημιουργία μόνιμων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων εκτός από τη Σούδα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας πρότεινε στον Αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος στο πλαίσιο της συνάντησής τους στο Πεντάγωνο.

«Η Ελλάδα θεωρεί τις ΗΠΑ στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο, τον μοναδικό θα τολμούσα να πω. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα οι ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα σε μία πιο μόνιμη βάση όχι μόνο στον Κόλπο της Σούδας, αλλά επίσης στον Βόλο, στη Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη», είπε ο κ. Καμμένος.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με δήλωση του Τζέιμς Μάτις για την πιθανότητα νέας στρατιωτικής βάσης στην Ελλάδα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, είπε: «Υπάρχουν δομές, οι οποίες θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για την Ελλάδα να έρθουν κοντά μας. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε μπει πλέον σε μία περίοδο που έχουμε νέα είδη απειλών, υπάρχει ο κυβερνοπόλεμος, οι δορυφορικές πληροφορίες, πάρα πολλά νέα μέσα τα οποία έχουν αναπτύξει οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και με την παρουσία τους στην Ελλάδα θα μπορούν να μας βοηθήσουν πάρα πολύ και στη δική μας αμυντική πολιτική».

Ο Τζέιμς Μάτις από την πλευρά του επιβεβαίωσε τη στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στον τομέα της Αμυνας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της Ελλάδας για αμυντικές δαπάνες της τάξεως του 2% αλλά και την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την αναβάθμιση των μαχητικών F-16. 

Καμμένος για τη συμφωνία των Πρεσπών και το εναλλακτικό σχέδιο που πρότεινε στον Γ. Μίτσελ

Την πεποίθηση πως η συμφωνία των Πρεσπών για το θέμα του ονοματολογικού δεν θα καταφέρει να επικυρωθεί στην ΠΓΔΜ εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Γουες Μίτσελ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Παράλληλα κατέθεσε και ένα εναλλακτικό σχέδιο, το όποιο, όπως εξήγησε, θα υλοποιεί μεν τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους με τη συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς, όμως, να αγγίζει το θέμα του ονοματολογικού.

Ειδικότερα, ο κ. Καμμένος πρότεινε την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία "ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας". Υποστήριξε δε πως με αυτόν τον τρόπο "θα αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και θα θωρακιστεί η σταθερότητα στην ΠΓΔΜ", παραπέμποντας έτσι για το μέλλον την επίλυση του ονοματολογικού.

Το ερώτημα 

Είναι προφανές ότι, με την διαφοροποίησή του αυτή από την κυβερνητική γραμμή στα πιο πάνω θέματα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, έχει σαν στόχο την πολιτική του διάσωση.

Όμως εδώ ανακύπτει το ερώτημα: Ξέρουν στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Υπουργίο Εξωτερικών για τις προτάσεις του Πάνου Καμμένου στους Αμερικανούς υπουργούς; Είναι δυνατόν την εξωτερική πολιτική της χώρας να την χαράσσει ο κ. Καμμένος; Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, οφείλει να δώσει τις σχετικές απαντήσεις...


Και ένα ακόμη ερώτημα: Οι παραδοσιακοί αριστεροί ψηφοφόροι, που γαλουχήθηκαν με το σύνθημα "έξω οι βάσεις του θανάτου", όσοι από αυτούς έχουν απομείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, πώς νιώθουν άραγε με τις προτάσεις Καμμένου για για τρεις νέες μόνιμες αμερικανικές βάσεις;


Πηγές: Με στοιχεία από kathimerini.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Σε ανάρτησή του στο twitter σήμερα ο Πανος Καμμένος δηλώνει: «1. Δεν έχω μιλήσει με τον πρωθυπουργό γιατί δεν έχει αλλάξει κάτι από τα συμφωνημένα. 2. Ως κυβερνητικός εταίρος καταθέτω πρόταση που δεσμεύει μόνο εμένα. 3. Οι περίφημες βάσεις ήδη λειτουργούν». Ξεχά ο κ. Καμμένος ότι στις ΗΠΑ πήγε ως υπουργός Εθνικής Άμυνας της χώρας μας που εκφράζει την κυβερνητική πολιτική και όχι προσωπικές απόψεις που δεσμεύουν μόνο αυτόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή