5 Οκτωβρίου 2018

Bloomberg: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, αλλά αφήνει τις τράπεζες πίσω

Του Lionel Laurent / Bloomberg View

Η Ελλάδα έχει παρουσιάσει βελτίωση σε πολλούς τομείς από όταν εκδηλώθηκε η κρίση στην Ευρωζώνη. Η φορτωμένη με χρέος και λαβωμένη από την κρίση οικονομία της, βγήκε από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης νωρίτερα φέτος, και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόλμησαν για ακόμη μια φορά να πουν τη χώρα "κανονική".

Ωστόσο, οι τράπεζες της Ελλάδας εξακολουθούν να φαίνονται μη-επενδύσιμες. Οι μετοχές τους έχουν υποχωρήσει σχεδόν κατά 99% σε διάστημα πέντε ετών. Επιβαρύνονται από επισφαλή δάνεια που πρέπει να εκκαθαριστούν από τους ισολογισμούς τους. Αυτό, με τη σειρά του, δημιουργεί πρόσθετες ζημιές που θα πρέπει να καλυφθούν με νέα κεφάλαια. Το φορτίο των κόκκινων δανείων της Ελλάδας είναι τόσο ογκώδες -αντιστοιχεί περίπου στο 50% των συνολικών δανείων- που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η βιομηχανία χρειάζεται περίπου 2 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια - με βάση τις γενναιόδωρες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τεστ αντοχής των τραπεζών. 

Για γερά νεύρα

Είναι δύσκολο να βγάλεις έναν νικητή από τα συντρίμμια των μετοχών των ελληνικών τραπεζών 


Τώρα, αυτά είναι πάνω κάτω γνωστά θέματα, ενώ ακόμη και η πολύ φτηνή μετοχή -όπως έχουν γίνει και αυτές των ελληνικών τραπεζών - έχει μια τιμή. Την Πέμπτη, οι επενδυτές φάνηκαν έτοιμοι να δώσουν μια ευκαιρία στην Ελλάδα. Η είδηση ότι η χώρα εξετάζει ένα όχημα ειδικού σκοπού για να βοηθήσει τις τράπεζες να επιταχύνουν τις πωλήσεις των κόκκινων δανείων, έστειλε τις μετοχές τους έως και το +8% (σσ: χθες Πέμπτη σ
το Χρηματιστήριο Αθηνών ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άλμα 8,31% μετά τις σοβαρές απώλειες κατά 8,78% της Τετάρτης). Μια τέτοια επιλογή θα βοηθούσε στο να καθοριστούν οι τιμές των επισφαλών δανείων και να επιταχυνθεί η εκκαθάρισή τους.

Αλλά γνωρίζουμε από την εμπειρία της Ιταλίας ότι η εκκαθάριση των επισφαλών δανείων είναι πάντα πιο δύσκολη από όσο θα περίμενε κανείς, ακόμη και με τη βοήθεια ενός οχήματος ειδικού σκοπού. Το 2016, η χώρα δημιούργησε ένα ταμείο ύψους 4,25 δισ. ευρώ με την ίδια αποστολή: να δημιουργήσει μια αγορά για επισφαλή δάνεια και να επιτρέψει στις τράπεζες να "κλείσουν τρύπες" στην κεφαλαιακή τους βάση. Αλλά αποδείχτηκε πολύ μικρό για να εξαλείψει όλα τα προβλήματα στον κλάδο. Το κράτος έπρεπε να παρέμβει και, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μέτοχοι "εξοντώθηκαν". 

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανά χώρα έχουν υποχωρήσει στην Ευρώπη, αλλά η Ελλάδα σημειώνει τη χειρότερη πρόοδο 


Στα 106 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών το 2017, το βάρος των NPLs που κουβαλούν οι τράπεζες της Ελλάδας αντιστοιχεί, σε απόλυτους αριθμούς, περίπου στο ήμισυ εκείνων της Ιταλίας. Αλλά ως ποσοστό επί των συνολικών δανείων, φτάνει το 50%, δηλαδή είναι υψηλότερο από αυτό κάθε άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Και δεν κατάφερε να υποχωρήσει τον τελευταίο χρόνο, σε αντίθεση με την ευρύτερη πρόοδο που παρατηρείται σε ολόκληρη την περιοχή.

Οι μέτοχοι ενδέχεται να υποστούν μεγάλες ζημιές καθώς οι τράπεζες θα αρχίζουν να εκκαθαρίζουν αυτά τα επισφαλή δάνεια από τον ισολογισμό τους με απότομες εκπτώσεις στην ονομαστική τους αξία. Η ελληνική κυβέρνηση πιθανότατα θα δείξει απροθυμία να δώσει χρήματα αθρόα, δεδομένου ότι θα επιδείνωνε τον ήδη υψηλό λόγο χρέους προς ΑΕΠ.

Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ένα θετικό αφήγημα, που θα παρακινεί τους επενδυτές που εξετάζουν το ενδεχόμενο να ρίξουν "good money" σε "bad banks". Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ένα τέτοιο αφήγημα αυτή τη στιγμή.

Τα έσοδα "υποφέρουν” και οι υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές συγκεντρώνουν χρήματα από την αγορά ομολόγων και όχι από τραπεζικό δανεισμό. Ακόμη και στο ζενίθ της αναταραχής της Ιταλίας, η UniCredit είχε το μέγεθος και τη στρατηγική να αντλήσει 13 δισ. ευρώ σε κεφάλαια. Αλλά ποιος μπορεί εύκολα να δείξει έναν νικητή μεταξύ των ελληνικών τραπεζών;

O κλάδος πιθανότατα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο και περισσότερη βοήθεια για να εκκαθαρίσει τα επισφαλή δάνεια. Ο προορισμός του "ταξιδιού” των τραπεζών είναι σαφής, ακόμη και αν η πρόοδος είναι αργή. Αλλά οι μέτοχοι έχουν βάσιμους λόγους να ανησυχούν για το τι θα έχει απογίνει η επένδυσή τους όταν οι τράπεζες φτάσουν στον "προορισμό” τους.

Πηγή: capital.gr/bloomberg-view






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου