5 Οκτωβρίου 2018

Στους Ντένις Μουκουέγκε και την Νάντια Μουράντ το Νόμπελ Ειρήνης 2018

Ο γυναικολόγος Ντένις Μουκουέγκε από το Κονγκό και η ακτιβίστρια Νάντια Μουράντ τιμώνται με το Νόμπελ Ειρήνης 2018 για τις προσπάθειές τους κατά της χρήσης της σεξουαλικής βίας ως πολεμικού όπλου. 

Ο Ντένις Μουκουέγκε είναι γυναικολόγος από την Δημοκρατία του Κονγκό που περιθάλπει θύματα σεξουαλικής βίας.

Η Νάντια Μουράντ

είναι ακτιβίστρια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού υπήρξε σεξουαλική σκλάβα του Ισλαμικού Κράτους. 

The Nobel Prize‏ @NobelPrize
BREAKING NEWS: The Norwegian Nobel Committee has decided to award the Nobel Peace Prize for 2018 to Denis Mukwege and Nadia Murad for their efforts to end the use of sexual violence as a weapon of war and armed conflict. #NobelPrize #NobelPeacePrize 

«Και οι δύο έθεσαν σε κίνδυνο την προσωπική τους ασφάλεια αγωνιζόμενοι με θάρρος κατά των εγκλημάτων πολέμου και διασφαλίζοντας δικαιοσύνη για τα θύματα», ανακοίνωσε η νορβηγική Επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης. «Εάν παρακολουθούν, τα συγχαρητήριά μου από καρδιάς», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής. 

Η απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, που συνοδεύεται από ποσόν ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων θα πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια τελετής στο Οσλο στις 10 Δεκεμβρίου. 

Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται από το 1901 «στο πρόσωπο που είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αδελφοποίηση των εθνών, στην κατάργηση ή τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και στη διεξαγωγή και προώθηση ειρηνευτικών διαδικασιών», σύμφωνα με τη διαθήκη του Σουηδού βιομηχάνου και εφευρέτη Αλφρεντ Νόμπελ.

Νάντια Μουράντ: Μια Γιαζίντι στην Αθήνα και την Ειδομένη


Φωτογραφία αριστερά: Η Μουράντ από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου το 2016, όταν και παρέλαβε το βραβείο Sakharov. 

Η νεαρή Νάντια Μουράντ Μπασί Τάχα, μια εκ των τιμώμενων σήμερα προσωπικοτήτων με το Νόμπελ Ειρήνης, είχε έρθει τη χώρα μας το 2015. Τότε, σύμφωνα με την kathimerini.gr, και στο πλαίσιο της εκστρατείας της για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης είχε επισκεφθεί τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο, από τον οποίο ζήτησε να μεταφέρει τη μαρτυρία της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και να επικοινωνήσει τα δεινά του λαού της. 

Ως μέλος της μειονότητας των Γιαζίντι, η 24χρονη ακτιβίστρια που απήχθη το 2014 από μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει ώστε να τερματιστεί η δράση του Ισλαμικού Κράτους.

Η Μουράντ είχε τότε δηλώσει: «Εγώ είχα την τύχη να γλιτώσω από τις δυνάμεις του Daesh μεταξύ των χιλιάδων κοριτσιών που είχαν απαχθεί. Το Daesh επιτέθηκε στις 3 Μαρτίου του 2014. Σκότωσαν τους άντρες και πήραν τα παιδιά στα στρατόπεδα και στις βάσεις τους. Κάθε μέρα μάς πωλούσαν σε άνδρες του Daesh, είτε της Συρίας είτε του Ιράκ. Εγώ δεν έμεινα πολύ καιρό, έμεινα τρεις μήνες, αλλά με πήραν πάνω από δώδεκα αγωνιστές ή πολεμιστές, αντάρτες του Daesh».

Η Μουράντ στον προσφυγικό καταυλισμό στην Ειδομένη

Ενα χρόνο αργότερα, η νεαρή Μουράντ επισκέφθηκε τον προσφυγικό καταυλισμό στην Ειδομένη, ενώ μίλησε και με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αναφερόμενη στην απόφαση «κλεισίματος» της Βαλκανικής οδού είχε επισημάνει ότι το «καλύτερο που μπορεί να κάνει η Ελλάδα είναι να παρέχει διαμονή στους πρόσφυγες». «Δεν επιθυμώ να αναγκάσω τους πρόσφυγες να πάνε σε καταυλισμούς» είχε πει, προσθέτοντας ότι «η ζωή στους καταυλισμούς θα είναι καλύτερη» αλλά αντιλαμβάνεται την άρνησή τους να μείνουν στους καταυλισμούς καθώς φοβούνται πως θα μείνουν «κολλημένοι» εκεί για πολλά χρόνια.

«Οι διεθνείς επιτροπές στρέφουν την προσοχή τους σε αυτό που συμβαίνει εδώ. Πρέπει να έρθουν να δουν την κατάσταση. Υπάρχουν χιλιάδες τώρα, αλλά αν δεν σταματήσουμε την τρομοκρατία, τότε θα έρθουν εκατομμύρια άνθρωποι και θα διασχίσουν τα σύνορα», είχε τονίσει η Μουράντ. 

Οι υποψήφιοι και τα φαβορί 

Ενδιαφέρον έχει και η «φιλολογία» που αναπτύχθηκε πριν την φετινή απονομή του Νόμπελ Ειρήνης 2018.

Σύμφωνα με αυτή: Ντόναλντ Τραμπ, Κιμ Γιονγκ Ουν, Μουν Τζε – ιν, Αλέξης Τσίπρας, Ζόραν Ζάεφ, ήταν μερικοί από τους φετινούς 331 υποψήφιους. Στη ίδια λίστα περιλαμβάνονταν και η ακτιβίστρια που έδωσε πνοή στο κίνημα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης με το hashtag #MeToo, Amanda Ngugen, ο γυναικολόγος Ντένις Μουκουέγκε από τον Κονγκό και η νεαρή Γιαζίντι Νάντια Μουράντ, πρώην σκλάβα του σεξ της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Ανάμεσα στους άλλους υποψήφιους ήταν: η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου όπως οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ρωσία όπως η MKO Μemorial και η εφημερίδα Novaia Gazeta.

Σύμφωνα με τα sites στοιχημάτων, οι ηγέτες της Νότιας και της Βόρειας Κορέας Μουν Τζε-ιν και Κιμ Γιονγκ-ουν αντίστοιχα συγκέντρωναν μεγάλες πιθανότητες. Με 7 προς 1, ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν επικεφαλής του πρώτου τρίο στο site στοιχημάτων Bettson, πολύ μπροστά από τον Εμανουέλ Μακρόν, την Τερέζα Μέι και τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που ακολουθούσαν με 75 προς 1.

Τα βραβεία Νόμπελ Ειρήνης έχουν υποκύψει από καταβολής στην αίγλη των αρχηγών κρατών. Πλήθος ηγέτες (μεταξύ των οποίων τέσσερις Αμερικανοί πρόεδροι) έχουν λάβει το βραβείο. Μεταξύ αυτών και οι: Θίοντορ Ρούσβελτ (ΗΠΑ, 1906), Γούντροου Ουίλσον (ΗΠΑ, 1919), Βίλυ Μπραντ (Δυτική Γερμανία, 1971), Ανουάρ Σαντάτ και Μεναχέμ Μπέγκιν (Αίγυπτος-Ισραήλ, 1978), Λεχ Βαλέσα (Πολωνία, 1983), Μιχαήλ Γκορμπατσόφ (ΕΣΣΔ, 1990), Νέλσον Μαντέλα - Φρεντερίκ Ντε Κλερκ (Νότια Αφρική, 1993), Γιασέρ Αραφάτ-Σιμόν Πέρες-Γιτζάκ Ράμπιν (Παλαιστίνη-Ισραήλ, 1994), Τζίμι Κάρτερ (ΗΠΑ, 2002), Μπαράκ Ομπάμα (ΗΠΑ, 2009). Ενώ υποψήφιοι έχουν υπάρξει ακόμη και ο Χίτλερ (1939), ο Μουσολίνι (1935) και ο Στάλιν (1945 και 1948).

Πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν θα έπρεπε το βραβείο να απονέμεται σε αρχηγούς κρατών που έχουν προωθήσει τη βία ως μέσο επίλυσης των διαφορών και κατά καιρούς έχουν εκφραστεί για ορισμένες προσωπικότητες σοβαρές αμφιβολίες, ενώ για άλλες έχουν υπάρξει σοβαρές αντιδράσεις.

Πηγές: ΑΜΠΕ, kathimerini.gr,
 twitter.com

Σχετικές αναρτήσεις: 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου