8 Νοεμβρίου 2018

Οκτώβριος 2018, ο πιο ξηρός της τελευταίας δεκαετίας

Εικόνα 1 αριστερά: Οι 8 περιοχές όπου διατηρεί μετεωρολογικούς σταθμούς το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr και σημείωσαν χαμηλές τιμές ρεκόρ ύψους υετού τουλάχιστον 10 ετών για τον μήνα Οκτώβριο.
 
Ιδιαίτερα ξηρός ο Οκτώβριος 2018. Από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, που είναι το μεγαλύτερο δίκτυο αυτόματων σταθμών στη χώρα μας, μπορούμε να εξάγουμε αξιοσημείωτα δεδομένα για τον περασμένο Οκτώβριο, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ο πιο ξηρός της τελευταίας δεκαετίας. 

Στον παραπάνω πίνακα (Εικόνα 1) παρουσιάζονται ενδεικτικά 8 τιμές ύψους υετού για τον Οκτώβριο 2018 που αποτελούν χαμηλές μηνιαίες τιμές ρεκόρ τουλάχιστον των τελευταίων 10 ετών για τους σταθμούς των περιοχών που αναφέρονται στην πρώτη στήλη.

Tα επόμενα 2 γραφήματα δείχνουν το ύψος υετού που παρατηρήθηκε από αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς τον μήνα Οκτώβριο μεταξύ 2008 - 2018 για το κέντρο της Αθήνας (Εικόνα 2) και την περίοδο 2006 - 2018 για την Βλαχέρνα Άρτας (Εικόνα 3). 

Εικόνα 2. Το ύψος υετού που παρατηρήθηκε από τον αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό στο κέντρο της Αθήνας τον μήνα Οκτώβριο μεταξύ 2008 - 2018.

Εικόνα 3. Το ύψος υετού που παρατηρήθηκε από τον αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό στη Βλαχέρνα Άρτας τον μήνα Οκτώβριο μεταξύ 2006 - 2018.

Η κόκκινη καμπύλη (στα δυο παραπάνω γραφήματα) δείχνει το μέσο ύψος υετού στις προαναφερθείσες περιόδους. Όπως μπορείτε εύκολα να παρατηρήσετε φέτος ο Οκτώβριος ήταν ακραία ξηρός, ιδιαίτερα για τη Δυτική Ελλάδα όπου καταγράφηκαν περίπου 10-20% του κανονικού ύψους υετού για τον μήνα. 

Το Κέντρο Κλιματικών Ερευνών της Εθνικής Υπηρεσίας Ατμόσφαιρας και Ωκεανών των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ) δημοσιεύει κάθε μήνα στατιστικά για διάφορες περιοχές του πλανήτη, όπως για παράδειγμα το ποσοστό της απόκλισης του ύψους υετού (βροχής) από τις φυσιολογικές τιμές που παρατηρήθηκε στην Ευρώπη κατά τον μήνα Οκτώβριο 2018 (Εικόνα 4). Με κόκκινα και καφέ χρώματα αποτυπώνονται οι περιοχές που δέχθηκαν λιγότερο από το 50% του κανονικού για την περίοδο ύψος υετού, μεταξύ αυτών και η χώρα μας.

Εικόνα 4. Το ποσοστό (%) της απόκλισης του ύψους υετού στην Ευρώπη από τη μέση τιμή της περιόδου 1979-2010.

Τέλος, σοβαρή ξηρασία παρατηρείται και στην Κεντρική Ευρώπη, η οποία ξεκίνησε την περασμένη άνοιξη, και έχει προκαλέσει χαμηλά επίπεδα ρεκόρ του ύψους των υδάτων στους ποταμούς, όπως για παράδειγμα ο Ρήνος στη Γερμανία (Εικόνα 5). 

Εικόνα 5. Σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ βρίσκεται το ύψος των υδάτων στον ποταμό Ρήνο, με τα φορτηγά πλοία να μην μπορούν να διασχίσουν το μεγαλύτερο μέρος του ποταμού στη Γερμανία. (πηγή: The New York Times) 

Στον ποταμό Ρήνο, στο ύψος της Βασιλείας, 4 μήνες νωρίτερα (φωτο: Takis Ant) 

Σ. Ντάφης - Κ. Λαγουβάρδος, ΕΑΑ-Πεντέλη

Πηγή: meteo.gr (07/11/2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου