8 Νοεμβρίου 2018

Λεξικό Collins: «Μιας χρήσης», η λέξη της χρονιάς 2018

Λέξη της χρονιάς 2018 επέλεξε το βρετανικό λεξικό Collins την έκφραση «μιας χρήσης» (single use), που αναφέρεται σε κάθε προϊόν (συνήθως κατασκευασμένο από πλαστικό) το οποίο χρησιμοποιείται μία φορά, προτού απορριφθεί. Το λεξικό Collins θέλησε με την επιλογή του αυτή να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τον περιβαλλοντικό κίνδυνο που παρουσιάζουν τα πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης.

«Οι εικόνες πλαστικών αντικειμένων στους πιο απομακρυσμένους ωκεανούς του κόσμου οδήγησαν σε εκστρατείες με στόχο τον περιορισμό της χρήσης τους, ενώ η χρήση του όρου “μιας χρήσης” έχει τετραπλασιασθεί από το 2013 μέχρι σήμερα». 

Οι λεξικογράφοι του Collins Dictionary ερευνούν μεταξύ των 4,5 δισεκατομμυρίων λημμάτων για νέες λέξεις ή για όσες αποτυπώνουν με ξεχωριστό τρόπο τις σύγχρονες εξελίξεις.

Αλλοι διεκδικητές για λέξη της χρονιάς 2018 ήταν το «πλόγκινγκ» (plogging), η σκανδιναβική συνήθεια άσκησης που συνδυάζει το τζόγκινγκ με τη συλλογή σκουπιδιών, το «γκάμον», που περιγράφει «άτομο, συνήθως λευκό που ανήκει στη μεσαία τάξη, με αντιδραστικές απόψεις. Επίσης το «φλος» (floss), χορός θριάμβου που πραγματοποιούν όσοι κερδίζουν στο ηλεκτρονικό παιχνίδι Fortnite. 

Δυναμική εμφάνιση στο λεξικό –χάρη στην αυξημένη χρήση της– πραγματοποιεί η λέξη «γκασλάιτ» (στην κυριολεξία, φωταέριο). Σύμφωνα με το λεξικό Collins, γκασλάιτ είναι η «προσπάθεια χειραγώγησης ατόμου με τη συνεχή επίκληση ψευδών πληροφοριών, έως ότου το θύμα αρχίσει να αμφισβητεί την ίδια του την ψυχική ισορροπία. 

Μεγάλη αύξηση χρήσης σημείωσε φέτος και η λέξη MeToo, που ερμηνεύεται ως «πολιτιστικό κίνημα, που αποσκοπεί στην αποκάλυψη και στην εξάλειψη του φαινομένου της επιθετικής σεξουαλικής συμπεριφοράς, ιδιαίτερα στον χώρο εργασίας».

Η Ελεν Νιούστεντ, επικεφαλής γλωσσικών θεμάτων του λεξικού Collins, εξηγεί: «Η φετινή χρονιά χαρακτηρίσθηκε από κύμα συνειδητοποίησης, αλλά και οργής, γύρω από σειρά ζητημάτων. Οι αντιδράσεις αυτές του κοινού οδήγησαν στην ανάδειξη νέων όρων και στην αναβίωση και τροποποίηση παλαιών. Είναι προφανές από την επιλογή των φετινών λέξεων ότι ο κατάλογος των δημοφιλών και νέων όρων επηρεάσθηκε εξίσου από τις ανησυχίες του κοινού, όσο και από συνήθεις δημοφιλείς ασχολίες, όπως ο αθλητισμός, η πολιτική και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Οι λέξεις που περιελήφθησαν στον φετινό κατάλογο υπογραμμίζουν την πόλωση του σύγχρονου κόσμου, με το ένα άκρο να βρίσκεται στις σοβαρές κοινωνικές και πολιτικές ανησυχίες και το άλλο στα παιχνίδια».

Σημειώνεται ότι λέξη της χρονιάς το 2017 σύμφωνα με το Collins είχε αναδειχθεί το «ψευδείς ειδήσεις» (fake news) και το 2016 το «Brexit». 


Σχετικές αναρτήσεις:
Λεξικό Collins: «Λέξη της χρονιάς» 2017 ο όρος «fake news» (0
4.11.2017)
Youthquake: Η λέξη της χρονιάς 2017 για το Λεξικό της Οξφόρδης (17.12.2017)
Στην «μετα-αλήθεια» (post-truth) εποχή (H λέξη της χρονιάς 2016 από το βρετανικό λεξικό Oxford) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου