12 Νοεμβρίου 2018

Φρανσουά Ολάντ στην «K»: Το Grexit δεν ήταν μπλόφα

Η Ελλάδα έφτασε πολύ κοντά στην έξοδο από τη Ζώνη του Ευρώ το καλοκαίρι του 2015 παραδέχεται στην «Καθημερινή» ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Το Grexit δεν ήταν μπλόφα. Ηταν, σημειώνει χαρακτηριστικά, ένα Plan B το οποίο είχε προετοιμαστεί για παν ενδεχόμενο με παρότρυνση της Μέρκελ μετά την απόφαση Τσίπρα να κάνει δημοψήφισμα.

Ο κ. Ολάντ μιλάει για το δραματικό παρασκήνιο που οδήγησε στη συμφωνία του τρίτου μνημονίου και υπογραμμίζει την προσπάθεια που κατέβαλε η γαλλική πλευρά για να μη φτάσει ποτέ στο τραπέζι το Plan B για την Ελλάδα. «Εάν απομακρυνθεί η Ελλάδα, ποιος θα είναι ο επόμενος; Είστε βέβαιοι ότι δεν θα είστε ο επόμενος;», ήταν το κύριο επιχείρημά του προς τους εταίρους.

Πλέκει, όμως, και το εγκώμιο της καγκελαρίου για την αποτροπή του Grexit. «Η Αγκελα Μέρκελ ήταν απαιτητική αλλά και υπομονετική. Την τελευταία στιγμή, ενώ θα μπορούσε να κλίνει προς την επιλογή της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, κάτι για το οποίο την πίεζαν αναμφίβολα μέσα από την κυβέρνησή της, αντιστάθηκε για να μπορέσει να βρεθεί μια αξιόπιστη και βιώσιμη λύση».

Ειδικότερα, ο Φρανσουά Ολάντ, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

Για το βράδυ που βγήκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα:

"Εκείνη τη νύχτα τον συνεχάρην (τηλεφωνικά) για το αποτέλεσμα, αλλά του είπα ότι τώρα θα αντιμετώπιζε πολύ μεγάλες δυσκολίες, αναφέροντάς του το εξής: «Εάν θέλεις να παραμείνει η Ελλάδα στη Ζώνη του Ευρώ, πρέπει να το πεις σύντομα. Πρέπει να ανοίξεις άμεσα τις διαπραγματεύσεις. Βοήθησέ με, να σε βοηθήσω. Αν θέλεις να πας σε μια λύση, θα σε βοηθήσω. Αλλά μπορώ μόνο μέχρι εκεί που εσύ θα έχεις αποφασίσει». Και τελικά ήρθε στη διαπραγμάτευση".

Για το πόσο κοντά φτάσαμε στο Grexit στις 12-13 Ιουλίου και στο αν υπήρχε όντως έτοιμο σχέδιο:

"Το καθήκον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν να προετοιμάσουν αυτήν την επιλογή, αλλά ποτέ τίποτα δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν ήθελα να εξετάσουμε αυτό το ενδεχόμενο, διότι το να το εξετάσουμε σήμαινε και να το αποδεχθούμε".

"Κατά τη διάρκεια της νύχτας φτάσαμε πολλές φορές κοντά στην καταστροφή διότι προσετίθεντο συνεχώς όροι από τον έναν ή τον άλλον και υπήρξαν πολλές διακοπές της συνεδρίασης. Ετσι αποφασίσαμε να κάνουμε μια συζήτηση, όχι πλέον με τα 19 μέλη της Ευρωζώνης, αλλά σε ένα πιο περιορισμένο σώμα που θα αποτελείτο από τη Μέρκελ, τον Τουσκ, τον Τσίπρα, τον Γιούνκερ και εμένα. Αυτό το σχήμα μάς επέτρεψε να επιστρέψουμε στους αρχηγούς των κυβερνήσεων με μια συμφωνία, η οποία και υιοθετήθηκε τελικά τις πρωινές ώρες, έπειτα από εργασίες που διήρκεσαν όλη νύχτα".

Για τον ρόλο του στην αποτροπή του Grexit:

"Το επιχείρημά μου ήταν να πείσω τους εταίρους μας ότι η έξοδος της Ελλάδας δεν ήταν μόνο ένα πρόβλημα για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη, επειδή αυτό θα σήμαινε ότι η Ευρωζώνη μπορούσε να διαλυθεί. Τους προειδοποιούσα: «Εάν απομακρυνθεί η Ελλάδα, ποιος θα είναι ο επόμενος; Είστε βέβαιοι ότι δεν θα είστε ο επόμενος;». Πιστεύω ότι η προειδοποίηση αυτή έκανε σαφές ότι η αλληλεγγύη ισοδυναμούσε με σταθερότητα. Ποτέ δεν πίστευα στην προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ. Ηταν δρόμος χωρίς επιστροφή"...

"Η έξοδος της Ελλάδας δεν θα ήταν απλώς μια αποσυναρμολόγηση της Ζώνης του Ευρώ, θα σήμαινε την αποδόμηση ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Στην ερώτηση "κατά πόσον η κ. Μέρκελ, ο κ. Σόιμπλε μπλόφαραν για το Grexit ή εάν ήταν μια πραγματική απειλή" αναφέρει:

"Για τους Γερμανούς, ήταν μια πιθανότητα, η οποία αρχικά ήταν μάλλον θεωρητική ώστε να ασκηθεί πίεση στις ελληνικές αρχές, αλλά κάποια στιγμή, μετά το δημοψήφισμα που διοργανώθηκε στην Ελλάδα για το σχέδιο της Επιτροπής, η Γερμανία άλλαξε σημαντικά τη θέση της, και ζήτησε να υπάρξει έστω η μελέτη ενός Grexit. H κ. Μέρκελ μου είπε ότι θα έπρεπε να εξετάσουμε την επιλογή του Grexit. Οτι αν η Γαλλία ήθελε να κρατήσει την Ελλάδα στη Ζώνη του Ευρώ, θα έπρεπε να αποδεχθεί πως σε περίπτωση αποτυχίας χρειαζόταν να εξεταστεί και να προετοιμαστεί η λύση. Και απάντησα στην Αγκελα Μέρκελ ότι πριν εξετάσουμε αυτό το ενδεχόμενο, έπρεπε να γίνουν τα πάντα για να κρατηθεί η Ελλάδα στη Ζώνη του Ευρώ. Πρόσθεσα ότι το Plan A ήταν να κρατήσουμε την Ελλάδα, ποτέ δεν είχα εμπιστοσύνη στα Plan Β. Ομως ήταν ένα Plan Β. Και ως τέτοιο το πρότειναν οι Γερμανοί για την περίπτωση που η διαπραγμάτευση αποτύγχανε. Αρα, ναι, η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο από τη Ζώνη του Ευρώ". 


Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου