23 Ιανουαρίου 2019

Γιατί δεν τηρούμε τους στόχους της νέας χρονιάς;

Κάθε χρόνο η ίδια διαδικασία. Το νέο έτος φέρνει μαζί και πολλούς νέους στόχους που έχουν να κάνουν με την υγεία και την ευεξία. Γιατί όμως τελικά είναι τόσο δύσκολο να τους υλοποιήσουμε στην πράξη; 
Από τη Deutsche Welle

Για πολλούς η νέα χρονιά είναι η καλύτερη αφορμή για ένα νέο ξεκίνημα σε πολλούς τομείς. Ιδίως στον τομέα της υγείας και της ευεξίας. Όλοι θέλουν να αποκτήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Θέλουν να βάλουν περισσότερη γυμναστική στη ζωή τους, να σταματήσουν το κάπνισμα, να περιορίσουν το αλκοόλ, να κάνουν ένα γερό ξεκαθάρισμα στα παλιά ρούχα της ντουλάπας τους. Όλα αυτά καλά. Ωστόσο στην πράξη συνήθως όλες αυτές οι καλές προθέσεις αποτυγχάνουν. Είναι εύκολο να θέτεις έναν υψηλό προσωπικό στόχο αλλά δύσκολο να τον ακολουθήσεις τελικά πιστά στην πράξη.

Ο Ιανουάριος είναι ο κατεξοχήν μήνας των μεγάλων υποσχέσεων. Μέσα στη χρονιά όλοι διαβάζουν και ακούνε πολλά για τον υγιεινό τρόπο ζωής. Τις μέρες των γιορτών όμως αφήνονται στις απολαύσεις, αναφέρει η ψυχολόγος Σόνια Λίπκε από το Πανεπιστήμιο της Βρέμης. Η έλευση της νέας χρονιάς αποτελεί λοιπόν μια καλή ευκαιρία για αλλαγή. Αυτό παρατηρεί και ο Κρίστοφ Κρέγκερ, ψυχολόγος από το Μόναχο που μελετά τον εθισμό στο κάπνισμα. Συνήθως στις αρχές του χρόνου πολλοί καπνιστές βάζουν στο πρόγραμμα τη διακοπή του. Αλλά και στα γυμναστήρια ο πιο πολυσύχναστος μήνας είναι ο Ιανουάριος, όπως εξηγεί ο Τόρμπγιερν Μάντεϊ, ιδιοκτήτης γυμναστηρίου στο Ανόβερο. Κάθε Ιανουάριο γράφονται δύο φορές περισσότεροι άνθρωποι σε προγράμματα γυμναστικής από ό,τι το καλοκαίρι. Για τον λόγο αυτό πολλά γυμναστήρια προσφέρουν ειδικά εκπτωτικά πακέτα κάθε Ιανουάριο.

Μεγαλεπήβολοι στόχοι που δεν τηρούνται 

Όμως πολλοί από τους ανθρώπους που θέτουν υψηλούς στόχους κάθε Πρωτοχρονιά δεν καταφέρνουν να είναι συνεπείς σε αυτούς κατά τη διάρκεια του χρόνου. Όποιος δεν καταφέρνει, λένε οι ειδικοί, τους πρώτους τρεις μήνες του χρόνου να καθιερώσει έστω και μία σταθερή μέρα γυμναστικής την εβδομάδα, τότε είναι λιγότερο πιθανό να το κάνει πράξη την υπόλοιπη χρονιά. Η άσκηση απαιτεί ρυθμό και συνήθεια, αναφέρει ο ιδιοκτήτης γυμναστηρίου από το Ανόβερο. Σύμφωνα με την ψυχολόγο Άνια Άχτσιγκερ από το Πανεπιστήμιο του Φριντριχσχάφεν το πρόβλημα σε πολλούς ανθρώπους έγκειται στη δυσκολία να ασκήσουν στους εαυτούς τους εσωτερική πίεση για πειθαρχία ώστε να υλοποιήσουν τέτοιου είδους προσωπικούς στόχους.

Πάντως σύμφωνα με τους ερευνητές δεν βοηθά το να θέτει απλώς κανείς έναν στόχο, αλλά παράλληλα πρέπει να προγραμματίζει βήμα-βήμα το πώς θα τον πραγματοποιήσει. Επίσης πρέπει να του είναι ξεκάθαρο ποια πλεονεκτήματα θα αποκομίσει ακριβώς από το κόψιμο μιας κακιάς συνήθειας πχ. του καπνίσματος, σημειώνει ο Κρίστοφ Κρέγκερ. Βοηθά ακόμη σε τέτοιου είδους αποφάσεις να τις συζητά κανείς με άλλους και να υπόσχεται κάτι ενώπιόν τους, γνωρίζοντας ότι αν δεν είναι συνεπής θα έχει συνέπειες. 

Από την άλλη πλευρά, για την ψυχολόγο Άννα Άχτσιγκερ συχνά το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι πολλοί θέτουν ιδιαίτερα μεγαλεπήβολους στόχους που με δυσκολία μπορούν ρεαλιστικά να τηρήσουν. Γι αυτό συνιστά να τίθενται μικροί, υλοποιήσιμοι στόχοι με μακροπρόθεσμη όμως προοπτική. Κάθε μικρό βήμα προς την κατεύθυνσή της υλοποίησής του είναι σημαντικό, λένε οι ειδικοί, και εκεί λοιπόν θα πρέπει ο καθένας να εστιάσει.

Iρένα Γκούτελ, dpa. Eπιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου