31 Ιανουαρίου 2019

Γερμανικό βραβείο σε Τσίπρα και Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια απονέμει το ετήσιο βραβείο της στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ ως αναγνώριση της προσφοράς τους υπέρ της συνεννόησης και επίλυσης των διαφορών Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας. 
Από τη Deutsche Welle

Το φετινό βραβείο «Ewald von Kleist» της 55ης Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια θα απονεμηθεί στις 16 Φεβρουαρίου στο έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Την πρόθεση για την βράβευση των δύο πρωθυπουργών είχε ανακοινώσει πριν πέντε ημέρες σε μήνυμα του στο twitter ο πρόεδρος του θεσμού Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ. 

Σήμερα εκπρόσωπος της Διάσκεψης επιβεβαίωσε στη Deutsche Welle ότι τελικά τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Ζάεφ αποδέχτηκαν την πρόσκληση και θα παραβρεθούν στη συνέλευση στο Μόναχο (15-17 Φεβρουαρίου). 

Η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια είναι ο σημαντικότερος στο είδος του θεσμός στον κόσμο.

Επιβράβευση για τις Πρέσπες

Το βραβείο «Ewald von Kleist» απονέμεται από το 2009. Ανάμεσα στις προσωπικότητες που έχουν τιμηθεί στο παρελθόν περιλαμβάνονται ο Χένρι Κίσινγκερ, ο Χαβιέ Σολάνα, ο Χέλμουτ Σμιτ, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, ο ΟΑΣΕ, ο πρώην γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιοάχιμ Γκάουκ. 

Με το βραβείο τιμώνται σύμφωνα με τη Διάσκεψη «ιθύνουσες προσωπικότητες της πολιτικής για την ασφάλεια με μια εξέχουσα συνεισφορά για τη διεθνή συνεννόηση και την επίλυση διαφορών». Με την απονομή του βραβείου στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια τιμά τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την ασφάλεια και την σταθερότητα στα Βαλκάνια αλλά και την Ευρώπη.

Στη ετήσια Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια δίνουν το «παρών» αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, αναλυτές, ακαδημαϊκοί ειδικοί σε θέματα ασφαλείας και διεθνούς συνεργασίας.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου