30 Ιανουαρίου 2019

«Δεσμώτες» των έξυπνων κινητών

CAL NEWPORT* / THE NEW YORK TIMES

Τα έξυπνα κινητά είναι οι μόνιμοι σύντροφοί μας... Βρίσκονται στα χέρια μας από τη στιγμή που θα ξυπνήσουμε και επιζητούν την προσοχή μας μέχρι τις τελευταίες στιγμές προτού μας πάρει ο ύπνος.

Ωστόσο, ο Στιβ Τζομπς θα διαφωνούσε. Το 2007, ο Τζομπς ανέβηκε στη σκηνή του Συνεδριακού Κέντρου Μοσκόν του Σαν Φρανσίσκο και γνώρισε στον κόσμο το iPhone. Αν κάποιος παρακολουθήσει ολόκληρη την ομιλία του, θα εκπλαγεί από το πώς φανταζόταν τη σχέση μας με αυτή την εικονική εφεύρεση, κυρίως επειδή αυτό το όραμά του είναι τόσο διαφορετικό από τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τις συσκευές σήμερα. Ανάμεσα σε άλλα, εξηγεί επί ώρα με ποιον τρόπο οι μηχανικοί της Αpple βελτίωσαν την πολύ παλιά διαδικασία του τηλεφωνήματος. «Είναι το καλύτερο iPod που δημιουργήσαμε ποτέ», αναφέρει ο Τζομπς. «Αυτή η καταπληκτική εφαρμογή τηλεφωνάει», προσθέτει αργότερα. Και τα δύο σχόλιά του, το κοινό τα υποδέχεται με θερμό χειροκρότημα. Δεν ασχολείται ιδιαίτερα με την ικανότητα συνδεσιμότητας στο Ιντερνετ. 

Η παρουσίαση αυτή επιβεβαιώνει ότι ο Τζομπς οραματιζόταν μια πιο απλή και συγκρατημένη εμπειρία iPhone από αυτή που σήμερα, μία δεκαετία αργότερα, βιώνουμε. Παραδείγματος χάρη, δεν εστιάζει το ενδιαφέρον του στις εφαρμογές... Πίστευε ότι τα χαρακτηριστικά που διέθετε το iPhone αρκούσαν.

Ο Τζομπς φαίνεται να πίστευε ότι το iPhone ήταν κάτι που μπορούσε να μας βοηθήσει με ένα μικρό αριθμό δραστηριοτήτων, όπως ήταν η ακρόαση μουσικής, τα τηλεφωνήματα και οι οδηγίες. Δεν ήθελε να αλλάξει ριζικά τον ρυθμό της καθημερινότητας των χρηστών. Ηθελε απλώς να βελτιώσει κάποιες εμπειρίες που θεωρούμε σημαντικές.

Σήμερα, αυτό το μινιμαλιστικό όραμα για το iPhone που διατυπώθηκε το 2007, είναι αγνώριστο και αυτό είναι πραγματικά κρίμα. Σήμερα θεωρούμε τα έξυπνα κινητά σαν διαρκώς ανοικτές πληροφοριακές θύρες. Αντί να βελτιώνουν τις δραστηριότητες που θεωρούμε σημαντικές, αυτές οι συσκευές μεταβάλλουν τον τρόπο με τον οποίο δίνουμε προσοχή. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί θα νιώθαμε καλύτερα εάν είχαμε επιστρέψει στο μινιμαλιστικό μοντέλο του Τζομπς.

Αν κάποιος χρήστης είναι μινιμαλιστής, αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιεί το τηλέφωνό του για μερικές μόνο δραστηριότητες, τις οποίες θεωρεί σημαντικές, και μετά το θέτει εκτός λειτουργίας. Αυτή η προσέγγιση μεταβάλλει το τηλέφωνο, από ένα συνεχή σύντροφο σε ένα πολυτελές αντικείμενο, που σου δίνει μεγάλη ευχαρίστηση όταν το χρησιμοποιείς, αλλά δεν επικυριαρχεί σε ολόκληρη την ημέρα σου. Ενα καλό πρώτο βήμα είναι η αφαίρεση όλων αυτών των εφαρμογών που κερδίζουν χρήματα από την προσοχή μας. Αυτό συμπεριλαμβάνει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα εθιστικά παιχνίδια και τη ροή των ειδήσεων που γεμίζουν την οθόνη με «ειδοποιήσεις».

Παρεκτός και αν είσαστε παραγωγός δελτίου ειδήσεων, δεν χρειάζεται να ενημερώνεστε λεπτό το λεπτό για τα διεθνή γεγονότα. Επίσης, οι φιλίες σας σε Facebook και Instagram θα αντέξουν μέχρι να καθίσετε στον επιτραπέζιο οικιακό υπολογιστή. Επιπροσθέτως, αν δεν μπορείτε να ανεβάσετε φροντισμένες φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απευθείας από το τηλέφωνό σας, μπορείτε να απολαύσετε περισσότερο μια όμορφη στιγμή.

Επίσης, αφαιρέστε την εφαρμογή του Gmail. Είναι καλό να ελέγχετε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας όταν βρίσκεστε εν κινήσει, αλλά αυτό έχει ένα κόστος: ότι μπορεί να αναπτύξετε μια ιδεοψυχαναγκαστική μανία να ελέγχετε τα μηνύματά σας διαρκώς.

Οταν αφαιρέσετε όλες αυτές τις θορυβώδεις εφαρμογές, το έξυπνο κινητό σας θα ταιριάζει καλύτερα με το όραμα του Τζομπς. Θα γίνει ένα εργαλείο που θα σας βοηθά να ζήσετε καλύτερα. Αν επιστρέψετε τη συσκευή στην αρχική, πιο περιορισμένη χρήση της, θα λάβετε περισσότερα τόσο από το τηλέφωνό σας όσο και από τη ζωή σας.

* Ο κ. Cal Newport είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Digital Minimalism: Choosing a Focused Life in a Noisy World», το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου