29 Ιανουαρίου 2019

Το βασικό ζήτημα για την Ελλάδα είναι η επενδυτική εμπιστοσύνη

Το μεγάλο ζήτημα για την Ελλάδα είναι η επιστροφή της επενδυτικής εμπιστοσύνης και οι εκλογές φέτος θα είναι πολύ σημαντικές σε αυτό το μέτωπο, σημειώνουν σε συνέντευξή τους στην «Καθημερινή» ο επικεφαλής αξιολογήσεων της Fitch για την Ελλάδα, Μισέλ Ναπολιτάνο και η κ. Κριστίνα Τορέγια, επικεφαλής τραπεζικής ανάλυσης του οίκου. Οπως προσθέτουν, η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών είναι καθοριστική για την αξιολόγηση
της χώρας, τονίζοντας πως η εξαιρετικά χαμηλή ποιότητα του ενεργητικού, τα κεφάλαια, η αδύναμη ρευστότητα και κερδοφορία επιβαρύνουν σημαντικά τις προοπτικές του κλάδου.

Συγκεκριμένα τα δυο στελέχη της Fitch, μεταξύ άλλων, επισημαίνουν:


Ο Μισέλ Ναπολιτάνο:

– Οι εξελίξεις σε τρεις τομείς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θετική αξιολόγηση της Ελλάδας (από το σημερινό «ΒΒ-»). Ο πρώτος αφορά το μακροοικονομικό περιβάλλον, δηλαδή να υπάρξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι η οικονομική ανάκαμψη εδραιώνεται. Ο δεύτερος τομέας αφορά τις δημοσιονομικές εξελίξεις: η επίτευξη περαιτέρω πρωτογενών πλεονασμάτων και η απόδειξη ότι ακόμη και μετά την έξοδο από το πρόγραμμα η Ελλάδα διατηρεί πειθαρχία στις δημοσιονομικές πολιτικές. Ο τρίτος είναι οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα. Η απόδειξη ότι τα NPEs μειώνονται θα ήταν θετική εξέλιξη για την αξιολόγηση.

– Το βασικό ζήτημα για την Ελλάδα είναι η επενδυτική εμπιστοσύνη. Η Ελλάδα έχει ιστορικό πολιτικής αστάθειας, η οποία έχει οδηγήσει σε αντιστροφή πολιτικών και αυτό έχει κάνει τους επενδυτές πολύ επιφυλακτικούς. Οι επενδύσεις έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με τα επίπεδα προ κρίσης και έτσι ακόμη και μία μερική αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αρκετά απότομη ανάκαμψη των επενδύσεων. Οι εκλογές του τρέχοντος έτους θα είναι πολύ σημαντικές σε αυτόν τον τομέα. Εάν, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, υπάρχει συνέχεια της πολιτικής, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα για την Ελλάδα. Θα κάνει τους επενδυτές να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει πειθαρχία στις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές, ακόμη και εκτός του προγράμματος.

 Από την πλευρά μας το ελληνικό κράτος δεν χρειάζεται πραγματικά να βγει στις αγορές. Εχει ένα μεγάλο cash buffer και πολύ χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες. Ο κύριος λόγος για τον οποίο ο ΟΔΔΗΧ θέλει να βγει στις αγορές είναι για να στείλει ένα μήνυμα στους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να αξιοποιήσει την πρωτογενή αγορά όταν το θέλει. 

Η Κριστίνα Τορέγια: 

– Οι αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών παραμένουν περιορισμένες (η Fitch αξιολογεί τον κλάδο με «CCC») λόγω της εξαιρετικά χαμηλής ποιότητας του ενεργητικού και του υψηλού κεφαλαιακού βάρους από τα μη καλυπτόμενα από προβλέψεις περιουσιακά στοιχεία, με τον σχετικό δείκτη να παραμένει αρκετά πάνω από το 100% για τις περισσότερες τράπεζες. 

– Τα σχέδια που έχουν προτείνει οι ελληνικές αρχές (ΤΧΣ και ΤτΕ) δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί στις αξιολογήσεις μας. Σε περίπτωση που προχωρήσουν θα είναι ένας παράγοντας που θα αλλάξει τα δεδομένα για τον κλάδο καθώς ένα μεγάλο μέρος των NPEs θα βγει από τους ισολογισμούς των τραπεζών, υπό την προϋπόθεση ότι οι τράπεζες θα κάνουν εκτεταμένη χρήση αυτών των σχεδίων. Αυτό, κατά την άποψή μας, θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της εξυγίανσης της ποιότητας του ενεργητικού, θα φέρει σταθερότητα, επιτρέποντας στις τράπεζες να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και τελικά να στηρίξουν την οικονομία. 

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου