15 Ιανουαρίου 2019

Η αγορά ανταλλαγής κατοικιών στην Ελλάδα μεγαλώνει

Με ρυθμό αύξησης 100% κατ’ έτος κινείται η διαδικτυακή κοινότητα ανταλλαγής κατοικιών στην Ελλάδα, η οποία ήδη αριθμεί 1.100 μέλη, εκ των οποίων 440 έχουν ήδη προχωρήσει στην καταχώριση του ακινήτου τους στην πλατφόρμα HomeExchange, η οποία αποτελεί παγκοσμίως την πρώτη επιλογή για τη σχετική υπηρεσία.
 
Οπως σημειώνουν στην «Καθημερινή» στελέχη της πλατφόρμας, η ζήτηση για φιλοξενία στην Ελλάδα είναι πολλαπλάσια της υφιστάμενης προσφοράς, η οποία επί του παρόντος εστιάζει στο κέντρο της Αθήνας και στην Κρήτη. Συνολικά στην Ελλάδα, το 2018 πραγματοποιήθηκαν ανταλλαγές κατοικιών μεταξύ 7.200 μελών. 

Οσον αφορά τις χώρες από τις οποίες έχει εκφραστεί το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για χρήση των υπηρεσιών ανταλλαγής κατοικιών στην Ελλάδα, αυτές είναι η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Ολλανδία. Με βάση τα στοιχεία της πλατφόρμας, το 23% των επισκεπτών που βρέθηκαν στην Ελλάδα προήλθε από τη Γαλλία, ενώ ακολούθησαν με 16% οι χρήστες από τις ΗΠΑ και με 10% εκείνοι από την Ολλανδία.

Οπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, η HomeExchange (αποτελεί τη μετεξέλιξη της GuesttoGuest) αποτελεί το «δεύτερο κύμα» της οικονομίας διαμοιρασμού, μετά την αρχή που έγινε με εταιρείες, όπως η Airbnb, όπου τελικά κυριάρχησε το μοντέλο της επιχειρηματικής συναλλαγής. 

Αντιθέτως, διαθέτοντας 400.000 κατοικίες σε 187 χώρες, η πλατφόρμα HomeExchange εστιάζει στη δωρεάν ανταλλαγή κατοικιών/δωματίων μεταξύ των εγγεγραμμένων ιδιοκτητών. Τα μέλη της HomeExchange μπορούν να επιλέγουν το ακίνητο της αρεσκείας τους για την πραγματοποίηση των διακοπών τους ή τη διαμονή τους σε κάποια άλλη χώρα χωρίς κόστος.

Μέχρι πρότινος, μοναδική υποχρέωσή τους ήταν να διαθέτουν αντίστοιχα το δικό τους ακίνητο, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται ή πόσο μεγάλη ή μικρό είναι. Ωστόσο, πλέον ούτε αυτό θα είναι προαπαιτούμενο, καθώς η HomeExchange περνάει στο επόμενο στάδιο της ανάπτυξής της υπηρεσίας, με στόχο να «χτυπήσει» τον ανταγωνισμό και κυρίως να προσελκύσει τους ανθρώπους νεαρής ηλικίας, που ταξιδεύουν συχνά και μέχρι σήμερα έκαναν σχεδόν αποκλειστικά χρήση ανταγωνιστικών πλατφορμών, όπως η Airbnb.

Ειδικότερα, για να επιτευχθεί ο στόχος αύξησης στο 1 εκατ. χρήστες/μέλη έως το 2020, η HomeExchange θα επιτρέπει πλέον τη χρήση των υπηρεσιών της και από μέλη που δεν διαθέτουν κάποιο ακίνητο. Ο ενδιαφερόμενος γίνεται μέλος της κοινότητας και φιλοξενείται στο σπίτι όπου θα γίνει δεκτός. Αντίστοιχα, ο ιδιοκτήτης που θα κάνει αποδεκτό το αίτημα φιλοξενίας, θα εισπράξει έναν αριθμό πόντων ανταμοιβής τους οποίους θα μπορεί στη συνέχεια να εξαργυρώσει ο ίδιος για όποιον προορισμό επιθυμεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η HomeExchange αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα πλατφόρμα ανταλλαγής κατοικιών, καθώς προχώρησε σε σειρά εξαγορών ανταγωνιστικών εταιρειών το 2018, με αποτέλεσμα σήμερα το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς της να ξεπερνά το 70%.

Ενα από τα πλεονεκτήματα της εν λόγω υπηρεσίας ανταλλαγής είναι ότι οι ιδιοκτήτες δεν υποχρεούνται να δεσμεύσουν το ακίνητό τους σε αυτήν όταν πραγματοποιούν την εγγραφή τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να μένουν ή να μισθώνουν το ακίνητό τους (ακόμη και σε άλλες πλατφόρμες, όπως η Airbnb) και παράλληλα να το διαθέτουν και για μια πιθανή ανταλλαγή.

Πηγές: kathimerini.gr , homeforexchange.com






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου