26 Ιανουαρίου 2019

Η επόμενη μέρα μετά την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η Συμφωνία Πρεσπών, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας μας, υπερψηφίστικε από την ελληνική Βουλή. 'Ηταν μια κίνηση που χαιρέτησε εκτός από τη γείτονα χώρα και η διεθνής κοινότητα και κυρίως οι Ευρωπαίοι, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Τώρα η Ελλάδα καλείται να διαχειρισθεί την επόμενη μέρα έτσι ώστε η σχέση με τον βόρειο γείτονά μας να αποβεί όσο το δυνατό πιο χρήσιμη για τη χώρα μας.

Ήδη δημοσιεύτηκε χωρίς καθυστέρηση στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η Συμφωνία των Πρεσπών, που υπερψηφίστηκε χθες το μεσημέρι από την Ελληνική Βουλή. Πλέον η συμφωνία αποτελεί νόμο του κράτους. Αμέσως μετά την χθεσινή ψηφοφορία, το κείμενο υπεγράφη απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκοπή Παυλόπουλο, και στην συνέχεια πήρε ΦΕΚ με ημερομηνία 25/1/2019. 


Πάνω στο θέμα της επόμενης μέρας για την Ελλάδα, μετά την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, παραθέτουμε δυο αποσπάσματα, από δυο δημοσιεύματα στο tovima.gr και την kathimerini.gr, στη συνέχεια:

Συμφωνία Πρεσπών: Η επόμενη μέρα
ΤοΒΗΜΑ Team

Οι 153 ψήφοι χαροποίησαν τους Ευρωπαίους, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ που είναι θέμα χρόνου να ξεχάσουν το «Βόρεια» και να μείνουν με το «Μακεδονία» σκέτο. Κι αυτό προτού ακόμη γίνουν τα τελικά βήματα ώστε κι επίσημα η χώρα να αλλάξει όνομα, γλώσσα κι εθνικότητα.

Από εδώ και στο εξής μένουν ελάχιστα βήματα για να τελειώσει η υπόθεση:

Συγκεκριμένα η Συμφωνία, αφού δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και γίνει πλέον επίσημα νόμος του κράτους, στη συνέχεια η Ελλάδα θα ενημερώσει την πΓΔΜ με ρηματική διακοίνωση ότι το ελληνικό κοινοβούλιο κύρωσε με την σειρά του τη Συμφωνία και αυτό θα ανάψει το «πράσινο φως» προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

Αμέσως μετά θα ενημερωθούν οι διεθνείς οργανισμοί και συγκεκριμένα ο ΟΗΕ, υπό την αιγίδα του οποίου έγιναν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Στη συνέχεια θα πρέπει να έρθει στην Βουλή το Πρωτόκολλο Εισδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στόχος της Αθήνας είναι να έχει κυρωθεί έως την Άνοιξη. Ήδη από τον περασμένο Ιούλιο τα Σκόπια έχουν προσκληθεί να ξεκινήσουν την διαδικασία εισδοχής στο ΝΑΤΟ.

Μόλις κυρωθεί και το Πρωτόκολλο Εισδοχής στο ΝΑΤΟ τότε θα τεθεί αμετάκλητα σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και οι συνταγματικές αλλαγές της πΓΔΜ.

Η χώρα πλέον θα ονομάζεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας στις διμερείς σχέσεις της και έτσι θα αναγνωρίζεται από χώρες και διεθνείς οργανισμούς... 



Αμεση Ανάλυση: Η Ελλάδα μετά τις Πρέσπες
Αθανάσιος Έλλις / kathimerini.gr

Παρά τις σκληρές αντιπαραθέσεις των κομμάτων και τον επώδυνο διχασμό της κοινωνίας, η συμφωνία των Πρεσπών υπερψηφίσθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων. Η διεθνής κοινότητα χαιρέτησε την κίνηση της Αθήνας, όπως είχε κάνει και με τις αλλαγές της ονομασίας και του συντάγματος από την πλευρά των Σκοπίων. Η σύγκρουση στο εσωτερικό υπήρξε μετωπική. Συχνά έφθασε σε ακρότητες...

Τώρα, η Ελλάδα καλείται να διαχειρισθεί την επόμενη μέρα. Και όταν λέμε Ελλάδα εννοούμε όλους. Σήμερα πρωθυπουργός είναι ο Αλέξης Τσίπρας, αύριο μπορεί να είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν χωρούν πλέον λαϊκισμοί, ούτε από τη μία ούτε από την άλλη πλευρά. Γιατί υπήρξαν και από τους δυο.

Εθνικός στόχος πρέπει να είναι πλέον η καλύτερη δυνατή σχέση με τον βόρειο γείτονά μας. Μια σχέση που μπορεί να αποβεί χρήσιμη για τη χώρα μας. Να εμβαθύνουμε τη φιλία και να αυξήσουμε την εμπορική και οικονομική συνεργασία μας. Και φυσικά να εξαργυρώσουμε διπλωματικά το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Αυτά στο πολιτικό και το διπλωματικό πεδίο. Υπάρχει, όμως, και η κοινωνία. Οι απλοί άνθρωποι που διχάστηκαν σε αδικαιολόγητο βαθμό. Ο άλλος εθνικός στόχος είναι να επουλωθούν οι εσωτερικές πληγές. Δεν θα είναι εύκολο. Θέλει χρόνο, αλλά δεν έχουμε ως κοινωνία την πολυτέλεια να μην αρχίσουμε άμεσα. Και σε αυτό έχουν υποχρέωση να συμβάλουν όλοι: οι πολιτικοί, οι άνθρωποι του πνεύματος, αλλά και, κυρίως, εμείς τα μέσα ενημέρωσης.

Πηγές: tovima.gr , kathimerini.gr

Σχετικές αναρτήσεις:
Υπερψηφίστηκε με 153 «ναι» η Συμφωνία των Πρεσπών
Ο διεθνής Τύπος για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου