21 Ιανουαρίου 2019

DW: Οι προκλήσεις του φετινού Νταβός

Η παγκόσμια ελίτ καταφθάνει σήμερα στο Νταβός της Ελβετίας για να θέσει επί τάπητος τα δυσεπίλυτα παγκόσμια προβλήματα. Απών ο Τραμπ, παρούσα η καγκελάριος Μέρκελ. Αποφάσεις, όπως πάντα, δεν αναμένονται. Από τη Deutsche Welle:

Ο κόσμος έχει γίνει πιο περίπλοκος. Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έχει χάσει σε δυναμικότητα, οι εμπορικές διενέξεις πολλαπλασιάζονται, τα περιβαλλοντικά προβλήματα και η κλιματική αλλαγή δείχνουν δυσεπίλυτα. «Το καθένα από αυτά τα προβλήματα είναι μια τεράστια πρόκληση» λέει ο Μπόργκε Μπρέντε, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας και πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. Για να λυθούν χρειάζεται συνεργασία, αλλά η βούληση για συνεργασία λείπει» σημειώνει.

Χώρος διαλόγου και προβληματισμού

Ο αμερικανός πρόεδρος είναι δεδηλωμένος αντίπαλος των πολυμερών συμφωνιών, ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας εμφανίζεται εθνικιστής, στην Ευρώπη όλα κινούνται γύρω από το Brexit, στην Ιταλία κυβερνούν λαϊκιστές, στη Γαλλία διαδηλώνουν τα «κίτρινα γιλέκα», η Εγγύς Ανατολή παραμένει πυριτιδαποθήκη και η Κίνα κάνει επίδειξη ισχύος απέναντι στην Ταϊβάν. Το Νταβός δεν είναι τίποτα άλλο από χώρος συνεννόησης, πιστεύει ο Κλάουν Σβαμπ, ιδρυτής του Φόρουμ. «Ο διάλογος δεν ήταν ποτέ άλλοτε πιο σημαντικός από όσο σήμερα για την αμοιβαία κατανόηση». Ποιοι θα βρίσκονται λοιπόν στο φετινό ραντεβού του Νταβός; 

«Θα έχουμε 37 αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων από την Ευρώπη και την Ασία», λέει ο Μπόργκε Μπρέντε (φωτο αριστερά), «Θα έχουμε 9 αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων από την Εγγύς Ανατολή. Φέτος θα έρθουν και 6 πρόεδροι από τη Λατινική Αμερική. Ισχυρή η συμμετοχή και από την Κίνα, θα έρθει ο κινέζος αντιπρόεδρος. Επίσης αναμένουμε υψηλούς αξιωματούχους από την αμερικανική κυβέρνηση». 

Ηχηρές απουσίες

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο άνθρωπος που έχει κάνει τον κόσμο άνω κάτω, δεν θα συμμετάσχει, η Τερέζα Μέι θα είναι απούσα, όπως και ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. Επίσημα διότι το πρόγραμμά του είναι υπερφορτωμένο, ανεπίσημα διότι συμμετοχή σε μια συνάντηση της παγκόσμιας ελίτ θα του προκαλούσε προβλήματα, τώρα που άνοιξε διάλογο με τους πολίτες. Θα έρθει όμως η καγκελάριος Μέρκελ, η πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, ο υπουργός υγείας Γενς Σπαν και ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαίρ Μπολσονάρο, που στο Νταβός θα εκφωνήσει την παρθενική του ομιλία. 

στο Νταβός

Αποφάσεις ή συμφωνίες όπως πάντα δεν θα ληφθούν, αλλά θα γίνει ευρύς διάλογος για θέματα, όπως οι επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και η βιομηχανική ψηφιοποίηση. Θα αναζητηθεί επίσης μια νέα παγκόσμια αρχιτεκτονική στον αιώνα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. «Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στον κόσμο», θεωρεί ο ιδρυτής του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. « Όλοι παραπονιούνται ότι οι ελίτ δεν θεωρούνται αξιόπιστες, γιατί το βλέμμα τους στρέφεται στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση ή σε επόμενη τριμηνιαία έκθεση. Εδώ στο Νταβός ακολουθούμε συνειδητά μια μακρόπνοη προσέγγιση των πραγμάτων. Προσανατολιζόμαστε στην ευκαιρία, θέλουμε να της δώσουμε μορφή».

Η κλιματική αλλαγή

Στο επίκεντρο του φετινού Φόρουμ θα βρίσκεται η κλιματική αλλαγή. Όπως γράφει ο ιδρυτής του Οικονομικού Φόρουμ Κλάους Σβαμπ σε επιστολή προς τους συμμετέχοντες «περιβαλλοντικές κρίσεις, κυρίως μετά την αποτυχία αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αποτελούν πιθανότατα τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας». Περίπου σε αυτό το κλίμα κινήθηκαν οι ομιλίες στο περσινό φόρουμ. Πέρασαν όμως σε δεύτερη μοίρα λόγω της πρώτης, αλλά άνευ ουσίας, λαμπερής τότε παρουσίας του προέδρου Τραμπ στο Νταβός. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου