16 Ιανουαρίου 2019

Φταίει ο Τζον Γουέιν για τους φαλλοκράτες που «ξύρισε» η Gillette;

Στα παλιά γουέστερν, οι άνδρες ήταν σκληροί και λιγομίλητοι. Ελυναν τις διαφορές τους με τα όπλα και η ευαισθησία ήταν ελάττωμα και όχι προτέρημα. Πόσο έχουν επηρεάσει αυτά τα αμερικανικά ανδρικά πρότυπα μία ολόκληρη υφήλιο; Mπορεί ένα βαθιά ανθρώπινο διαφημιστικό σποτ να τα εξορίσει; Από το Protagon.gr:

Είναι η ατάκα που έχει τυπωθεί σε εκατοντάδες μπλουζάκια και έχει γίνει αφίσα σε αμέτρητα αγορίστικα δωμάτια: «A man’ s got to do what a man’s got to do». (Ενας άνδρας πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει ένας άνδρας). Δίπλα από τη μπαρουτοκαπνισμένη ατάκα, βρίσκεται η φωτογραφία του Τζον Γουέιν, ως στιβαρός κάου-μπόι. Και κάπως έτσι, τα στερεότυπα δεν άργησαν να δημιουργηθούν.

«Οι άνδρες δεν κλαίνε / δεν λένε πολλά / δεν φοβούνται / δεν τρέχουν πίσω από μία γυναίκα»: δεκαετίες με αμερικανικά στερεότυπα που από ασπρόμαυρα έγιναν έγχρωμα και από εκεί ψηφιακά, χωρίς όμως να χάνουν την αρχική φόρα με την οποία ξεστομίστηκαν.

Με αφορμή το viral νέο διαφημιστικό της εταιρείας Gillette που τόλμησε να δείξει ένα εντελώς διαφορετικό ανδρικό πρότυπο συγκεντρώνοντας πυρά από ακροδεξιούς και όχι μόνο, η ιταλική Corriere della Sera κάνει μία ενδιαφέρουσα αναγωγή στις ταινίες του Τζον Γουέιν και στους φαλλοκράτες που γεννήθηκαν παλιά, και εκκολάπτονται μέχρι σήμερα. 

Ο σκληρός Τζον Γουέιν με την εύθραυστη Τζέραλντιν Πέιτζ στο γουέστερν «Hondo» του 1953 

«Λίγα λόγια. Κανένα συναισθηματικό άνοιγμα. Πρέπει να υπομένεις στωικά τον πόνο. Εμφαση στη δύναμη, στην υπεροχή, στην τόλμη, στην επιθετικότητα. Αυτοί είναι οι χρυσοί κανόνες της αρρενωπότητας, κομμάτι από τη Βίβλο του απόλυτου αρσενικού, που μέσα από τα γουέστερν μεγάλωσε και μεγαλώνει γενιές και γενιές» σημειώνει το ιταλικό δημοσίευμα.

Οι αμερικανοί ψυχολόγοι άλλωστε, συνδέουν συχνά στις ομιλίες και στις έρευνές τους, εικόνες της άκαμπτης ανδρικής συμπεριφοράς με σκηνές και ατάκες των παλιών γουέστερν.

We Believe: The Best Men Can Be | Gillette (Short Film)

Στο ευαίσθητο και ανοικτόμυαλο σποτ της Gillette, που μοιάζει να επαναπροσδιορίζει την ανδρική στάση απέναντι στον κόσμο παρά να διαφημίζει ξυραφάκια και άλλα προϊόντα περιποίησης, βλέπουμε σκηνές ακραίου σεξισμού στην τηλεόραση και στον δρόμο, κρούσματα σχολικού εκφοβισμού που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στο έγκλημα ή στην αυτοκτονία, κτλ, κτλ. Το σποτ καλεί τους άνδρες του σήμερα, ποντάροντας από τις πολύ μικρές ηλικίες και φτάνοντας ως τις μεγαλύτερες, να κάνουν τη διαφορά, να σπάσουν το καλούπι του «μάτσο» τύπου που ξέρει μόνο να δέρνει, να βρίζει και να παρενοχλεί σεξουαλικά όποια γυναίκα βρει μπροστά του. 

Πρέπει να είσαι πραγματικά στενόμυαλος για να βρεις αυτό το σποτ «ευνουχιστικό», ή να θεωρήσεις ότι «προσβάλλει τον ανδρισμό» κάποιων. Σε έναν κόσμο που οι καουμπόιδες έμαθαν να φεύγουν καβάλα στο άλογο καλπάζοντας μακριά από τα αληθινά τους αισθήματα, αφήνοντας πίσω τις γυναίκες να αναρωτιούνται τι έκαναν λάθος και τους έδιωξαν, έρχεται ξαφνικά μία διαφήμιση να μας θυμίσει ότι η πραγματική ζωή δεν είναι γουέστερν.

«Κατεβείτε από το άλογό σας και δείξτε λίγη ευαισθησία» είναι σα να λέει στους άνδρες κάθε ηλικίας. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Πηγή: protagon.gr και βίντεο από youtube.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου