22 Ιανουαρίου 2019

Αντδράσεις επιστημόνων για τη χρήση χημικών στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά, στον Εισαγγελέα, για τη χρήση ληγμένων επικίνδυνων χημικών ουσιών, στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Η Ένωση Ελλήνων Χημικών σε επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό για τη χρήση δακρυγόνων, αναφέρει ότι θα πρέπει να αναζητηθούν διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης του θέματος.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, κατέθεσε χθες μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημ/κών Αθηνών, για τη χρήση επικίνδυνων χημικών ουσιών, από τις Δυνάμεις Δημόσιας Τάξης, στο χθεσινό ειρηνικό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, με αποτέλεσμα την έκθεση σε κίνδυνο της υγείας και της ζωής, των συμπολιτών μας.

Όπως μάλιστα τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικές ουσίες, ληγμένες και επικίνδυνες -ειδικά για ευαίσθητες ομάδες, όπως είναι τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι-, οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν και να αποδοθούν ευθύνες.

«Για μία ακόμη φορά η ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας μετατράπηκε σε μακελειό, επικίνδυνο για τη ζωή και την υγεία όλων των πολιτών, όταν χιλιάδες τόνοι χημικών ουσιών έπεσαν στους διαδηλωτές με αποτέλεσμα η Αθήνα, να μετατραπεί σ έναν επικίνδυνο θάλαμο αερίων ,με στόχο να φιμωθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που διαδήλωναν ειρηνικά προασπιζόμενοι τα εθνικά μας συμφέροντα», τόνισε ο κ. Πατούλης.

Ο ΙΣΑ «ζητά την άμεση επέμβασή του Εισαγγελέα προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος η ενέργεια αυτή, με δεδομένο ότι αποδεδειγμένα η χρήση χημικών ουσιών, κατά των διαδηλωτών, μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο και να οδηγήσει σε βλάβες της υγείας των πολιτών και ζητά επίσης να διερευνηθεί αν ανακύπτουν συνακόλουθα, ενδεχόμενα, ποινικών ευθυνών».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΙΣΑ στο:


Η Ένωση Ελλήνων Χημικών

Επιστολή έστειλε η Ενωση των Ελλήνων Χημικών προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία κατά διαδηλωτών με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά χρήσης τέτοιων ουσιών στη πορεία διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών αλλά και κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου της περασμένης Κυριακής στο Σύνταγμα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Παραθέτοντας τους κινδύνους που εγκυμονούν από τη χρήση συγκεκριμένων χημικών, μεταξύ άλλων αναφέρουν:

«Τα δακρυγόνα που είναι σε χρήση από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας περιέχουν τη χημική ουσία CS (ορθο-χλωροβενζιλίδινομαλονονιτρίλιο) η οποία λογίζεται ως χημικό όπλο. Η χημική ουσία CS εμφανίζει τοξικότητα εφόσον ριχτεί από μικρή απόσταση- λιγότερο από πέντε μέτρα- στο πρόσωπο ανθρώπων και μέσα σε κλειστό χώρο. Το CS προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα και ερεθισμό των ματιών. Μπορεί επίσης, να οδηγήσει σε διάτρηση του στομάχου, αφού εισέρχεται στο πεπτικό σύστημα. Το CS - κυρίως σε μεγάλες συγκεντρώσεις - μπορεί να προκαλέσει πνευμονικό οίδημα ή ακόμη και οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια».

«Επιπροσθέτως, η χρήση δακρυγόνων για τη διάλυση πλήθους εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους καθώς οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται στο σημείο εφαρμογής και χρήσης και στους δεχόμενους τη ρίψη εμπλεκόμενους. Η χρήση σε αστικές περιοχές που χαρακτηρίζονται από κλειστά "μικροπεριβάλλοντα"- micro environments, προκαλεί τη συσσώρευση των παραπάνω τοξικών χημικών ουσιών στο ευρύτερο αστικό πολεοδομικό συγκρότημα. Εφόσον, οι μετεωρολογικές συνθήκες δύναται να ευνοήσουν την πολύωρη παραμονή στα χαμηλά επίπεδα της ατμόσφαιρας των τοξικών χημικών ενώσεων σε επίπεδα συγκεντρώσεων ικανών να επιφέρουν τα συμπτώματα που περιγράψαμε ανωτέρω».

«Οι επιπτώσεις των τοξικών αυτών ενώσεων στις αποκαλούμενες "ευαίσθητες" ομάδες πληθυσμού, μπορεί να γίνουν πολύ σοβαρές» αναφέρουν

Παράλληλα οι χημικοί απευθύνουν έκκληση για εξάλειψη της χρήσης των σε ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις, ενώ επισημαίνουν ότι παρότι επί σειρά ετών υπήρξαν δεσμεύσεις για την απόσυρση των επικίνδυνων χημικών από τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, παρέμειναν ανενεργές.

Σε αυτό το πλαίσιο παρακαλούν τον κ. Τσίπρα «σκεπτόμενος τις σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, να αποφασίσετε την απόσυρση των επικίνδυνων χημικών, που επιβαρύνουν για πολλές ημέρες την ατμόσφαιρα του αστικού περιβάλλοντος, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων εν γένει».

«Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αστυνομία, ιδίως όταν μέρος των διαδηλωτών προκαλεί καταστροφές ή βιαιοπραγεί κατά προσώπων, όμως θεωρούμε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης του θέματος, πόσο μάλλον που σε τέτοιες περιπτώσεις τις συνέπειες τις υφίσταται και η πλειοψηφία των ειρηνικών διαδηλωτών», καταλήγουν.

Ολόκληρη η επιστολή στο:
Επιστολή της Ένωσης Ελλήνων Χημικών προς τον Πρωθυπουργό για τη χρήση δακρυγόνων

Πηγές: isathens.gr , eex.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου