10 Μαρτίου 2021

Σκηνικό τρόμου στη Νέα Σμύρνη

Ενα πολύωρο σχεδόν πολεμικό σκηνικό στήθηκε χθες στη Νέα Σμύρνη, μετατρέποντας την ήσυχη αστική περιοχή σε πεδίο μάχης. Ενας αστυνομικός δέχθηκε δολοφονική επίθεση, προπηλακίσθηκαν φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι, το αστυνομικό τμήμα πολιορκήθηκε, φθορές και βανδαλισμοί συνόδευσαν τα επεισόδια, η ατμόσφαιρα για ώρες ήταν ασφυκτική. Η πορεία που οργανώθηκε ως «απάντηση» στα επεισόδια της περασμένης Κυριακής εξελίχθηκε σε βίαιη τυφλή επίθεση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την "Καθημερινή" και το ΑΠΕ-ΜΠΕ:  

Η συγκέντρωση των διαδηλωτών έγινε στην πλατεία Νέας Σμύρνης, όπου μαζεύτηκαν πάνω από 5.000 άτομα, ανάμεσά τους πολλοί κάτοικοι της περιοχής. Η εκκίνηση της πορείας συνοδεύθηκε από συνθήματα υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα από μερίδα των συγκεντρωμένων. Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το αστυνομικό τμήμα χωρίς να υπάρχει εμφανής αστυνομική παρουσία στην περιοχή.

Οταν η πορεία προσέγγισε το τμήμα, από την «ουρά» πετάχτηκαν κουκουλοφόροι και άρχισαν τα επεισόδια, με ρίψη μολότοφ και κροτίδων από την πλευρά τους και ρίψη δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης από την πλευρά των αστυνομικών. Την εμφάνισή του έκανε και ο «Αίαντας» της ΕΛ.ΑΣ. και με ρίψη νερού διαλύθηκε η πορεία. Διμοιρίες των ΜΑΤ έσπευσαν για να αντιμετωπίσουν τους κουκουλοφόρους, ενώ στην περιοχή κατέφθασαν και αστυνομικοί επιβαίνοντες σε μοτοσικλέτες.

Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορεστης Παναγιωτου

Οι κουκουλοφόροι κατάφεραν να ανατρέψουν μία μοτοσικλέτα και επιτέθηκαν στον αστυνομικό, ο οποίος βρέθηκε αιμόφυρτος στο έδαφος δεχόμενος χτυπήματα στο κεφάλι, αρχικά φορώντας το κράνος, το οποίο στη συνέχεια του το αφαίρεσαν και συνέχισαν να τον χτυπούν, μέχρι οι συνάδελφοί του να καταφέρουν να απωθήσουν τους δράστες της επίθεσης.

Βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα κατέγραψε λεπτό προς λεπτό την επίθεση που δέχθηκαν οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ, που επέβαιναν σε μηχανές. Στο βίντεο φαίνονται αρχικώς πολλοί νεαροί να συγκεντρώνονται στο σημείο της επίθεσης, έχοντας αποχωρήσει από το Α.Τ. της περιοχής, όπου είχε προηγηθεί επίθεση κατά των αστυνομικών. Οι μηχανές με τους άνδρες της ομάδας Δράση εμφανίζονται και δέχονται επίθεση. Ο 24χρονος είναι συνοδηγός και δέχεται την πισώπλατη επίθεση νεαρού που τον πετάει κάτω. Για τουλάχιστον 2,5 λεπτά δέχεται αδιάκοπα χτυπήματα από δεκάδες αγνώστους. Κατόπιν στο σημείο φτάνουν άνδρες της Αστυνομίας που τρέπουν σε φυγή τους ταραξίες και δημιουργούν έναν κλοιό γύρω από τον τραυματία αστυνομικό.

Δείτε το βίντεο στο: https://www.youtube.com/watch?v=ZXUQpZh3kI4&t=8s (στο 2.25 ξεκινά η επίθεση κατά του αστυνομικού)

Οι οδομαχίες επεκτείνονται στους γύρω δρόμους, όπου οι αστυνομικοί καταδιώκουν τους κουκουλοφόρους για να τους απομακρύνουν από την περιοχή και να διαλύσουν τον κύριο όγκο τους. Κάδοι απορριμμάτων πυρπολούνται, κομμάτια από μάρμαρα και πέτρες εκτοξεύονται, η ατμόσφαιρα γίνεται ασφυκτική από τα δακρυγόνα. Κάτοικοι της περιοχής βγαίνουν στους δρόμους και προσπαθούν ρίχνοντας νερό με λάστιχα να σβήσουν τις φωτιές στους κάδους πριν επεκταθούν και προκληθούν ζημιές σε αυτοκίνητα.

Φωτ. Intime News / Τζαμαρος Παναγιώτης 

Μετά την απώθηση του κύριου όγκου των κουκουλοφόρων, στην περιοχή έφθασε ασθενοφόρο που παρέλαβε τον τραυματία αστυνομικό για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο. Ελαφρά τραυματίσθηκαν άλλοι τρεις αστυνομικοί. Οι οδομαχίες και το ανθρωποκυνηγητό συνεχίστηκαν για ώρα στην περιοχή, φθάνοντας μέχρι τη λεωφόρο Συγγρού.

Πέντε τραυματίες αστυνομικοί - 16 συλλήψεις και 11 προσαγωγές

Δεκαέξι συλλήψεις έγιναν συνολικά από την αστυνομία κατά τη διάρκεια των χτεσινών σοβαρών επεισοδίων στη Νέα Σμύρνη, ενώ προσήχθησαν και άλλα 11 άτομα, αλλά αφέθηκαν ελεύθερα.

Οι αστυνομικοί που τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία, είναι συνολικά πέντε. Οι τρεις παραμένουν για νοσηλεία στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, χωρίς να διατρέχουν κάποιο κίνδυνο, ενώ οι άλλοι δύο αποχώρησαν μετά τις πρώτες βοήθειες. Ειδικά για τον αστυνομικό της ομάδας ΔΡΑΣΗ, τον οποίο τραυμάτισαν σοβαρά οι κουκουλοφόροι στη συμβολή των οδών Αγίας Φωτεινής και Νικολάου Πλαστήρα, όπου παρέμεινε αιμόφυρτος πάνω από μισή ώρα, όπως φαίνεται σε βίντεο της επίθεσης, από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ έγινε γνωστό ότι ευτυχώς δεν έχει κάτι ιδιαίτερα σοβαρό, δεν έχει πειραχτεί κάποιο ζωτικό όργανο, δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο και αναμένεται ότι σύντομα θα αναρρώσει.

Πηγές: kathimerini.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική ανάρτηση: Ένταση και επεισόδια την Κυριακή στη Νέα Σμύρνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου