10 Μαρτίου 2021

Handelsblatt: Σε δεινή θέση παραμένει η ελληνική οικονομία

«Η ελληνική κυβέρνηση αποπληρώνει πρόωρα δάνεια του ΔΝΤ ύψους 3,3 δις ευρώ. Όμως το χρέος της χώρας συνεχίζει να διογκώνεται», γράφει σε ανταπόκριση από την Αθήνα η Handelsblatt με τίτλο: «Πρόωρη αποπληρωμή δανείων, αλλά η οικονομία παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση».

Σύμφωνα με τον ESM η Ελλάδα θα εξοικονομήσει με την πρόωρη μερική αποπληρωμή προς το ΔΝΤ τόκους ύψους 35 εκ. ευρώ. Κατά αυτό τον τρόπο η δομή του ελληνικού δημοσίου χρέους θα βελτιωθεί, σύμφωνα με τον EMS, «ελαφρώς».

Η γερμανική εφημερίδα 
Handelsblatt παρατηρεί: 

«Η Ελλάδα βρίσκεται υπό την ενισχυμένη εποπτεία της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του EΜΣ και του ΔΝΤ. Παράλληλα ο ΕΜΣ ως μεγαλύτερος πιστωτής διενεργεί δικούς του ελέγχους. Στο πλαίσιο του λεγόμενου "συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης" οι ειδικοί του οργανισμού συντάσσουν ανά τρίμηνο ανάλυση για την ελληνική οικονομία, η οποία μετά την διαδικασία εξυγίανσης το 2018 και το 2019, έχει επιδεινωθεί σημαντικά λόγω της πανδημίας. 

Η Αθήνα διοχετεύει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία για να στηρίξει παραποιούσες επιχειρήσεις και να διατηρήσει θέσεις εργασίας. Το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού για το 2020 έκλεισε με έλλειμα 18,2 δις αντί του αναμενόμενου πλεονάσματος των 3,5 δις. Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το χρέος έσπασε τέλη της περασμένης χρονιάς νέο ρεκόρ ξεπερνώντας τα 374 δις ευρώ.

Και το 2021 δεν αναμένεται εκτόνωση της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Από τις αρχές Νοεμβρίου η χώρα βρίσκεται σε λοκντάουν και ουδείς γνωρίζει πότε θα ξανανοίξουν καταστήματα και εστίαση ή αν θα γίνουν πραγματικότητα οι ελπίδες για ανάκαμψη του τουρισμού φέτος το καλοκαίρι. Ας μην ξεχνάμε ότι ο τουρισμός συμβάλλει με 25% στο ελληνικό ΑΕΠ.

Δυστυχώς ούτε στο μέτωπο της πανδημίας προβλέπεται εκτόνωση της κατάστασης. Τη περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων ανά ημέρα από το ξέσπασμα της πανδημίας. Τα 27 δις ευρώ οικονομικής στήριξης λόγω πανδημίας έχουν ήδη μοιραστεί σε δικαιούχους. Ο φετινός προϋπολογισμός προέβλεπε επιπλέον 7,5 δις, τα οποία όμως δεν θα φθάσουν. Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναμένει δαπάνες τουλάχιστον 11,6 δισεκατομμυρίων.

Την ίδια στιγμή συρρικνώνονται λόγω της ύφεσης τα έσοδα του δημοσίου. Τον Ιανουάριο ήταν κατά 17,4% λιγότερα από ότι είχε προγραμματιστεί. Ήδη από τώρα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι και φέτος το ελληνικός χρέος θα αυξηθεί περαιτέρω. Σε αυτό δεν αλλάζει τίποτα η πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ».

Πηγή: Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου