13 Μαρτίου 2021

Το πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας στο Ακούγιου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξαν την Τετάρτη -μέσω τηλεδιάσκεψης- την έναρξη των εργασιών για τον τρίτο αντιδραστήρα του υπό κατασκευήν πυρηνικού σταθμού «Ακούγιου» στην Τουρκία, 
με ρωσική τεχνογνωσία και χρηματοδότηση, η λειτουργία του οποίου προγραμματίζεται για το 2023.

Την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού «Ακούγιου» στην επαρχία της Μερσίνας στις νοτιοανατολικές ακτές της Τουρκίας, έχει αναλάβει η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom, ενώ η απόφαση για την κατασκευή του ελήφθη μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν Ρωσία και Τουρκία το 2010. Διαχειρίστρια εταιρεία είναι η Akkuyu Nukleer JSC με έδρα την Τουρκία, θυγατρική της ρωσικής Rosatom η οποία έχει το 99% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Ο σταθμός θα έχει 4 πυρηνικούς αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 4.800 Μεγαβάτ, οι οποίοι θα μπορούν ετησίως να παράγουν περίπου 35 δισεκατομμύρια Κιλοβάτ / ανά ώρα. Η κατασκευή των εγκαταστάσεων του πρώτου αντιδραστήρα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018 και του δεύτερου τον Ιούνιο του 2020. Η άδεια για την κατασκευή των εγκαταστάσεων του τέταρτου αναμένεται να εκδοθεί το φθινόπωρο του 2021. Ο πρώτος αντιδραστήρας προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία του 2023, όταν θα εορτάζονται τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε, σύμφωνα με την «Καθημερινή», ότι η Rosatom χρησιμοποιεί τις πιο προηγμένες τεχνολογίες στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, ενώ τηρούνται οι πιο υψηλές προδιαγραφές όσον αφορά την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επιτυχής υλοποίηση του εν λόγω έργου θα επιτρέψει την αναβάθμιση της διμερούς ενεργειακής συνεργασίας και θα δοθεί ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη της Τουρκίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για το τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο δεν λαμβάνονται υπόψη από τον Ερντογάν

Ελληνικές αντιδράσεις

Στα μέσα περίπου του προηγούμενου μήνα, κατά το διάρκειας 45 λεπτών τηλεφώνημά του με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έθιξε ένα ζήτημα που συχνά περνάει «κάτω από τα ραντάρ» της διεθνούς διπλωματίας. Ο κ. Δένδιας ανέφερε στον Τόνι Μπλίνκεν τις πολλαπλές προβληματικές πτυχές της κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου της νότιας Τουρκίας, ενώ επισήμανε ότι αυτό μπορεί να γίνει ένα «Τσερνόμπιλ» της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Αθήνα, σύμφωνα με την «Καθημερινή», έχει στρέψει την προσοχή της για χρόνια σε αυτή την ύποπτη επιχείρηση της Τουρκίας, ενώ καθίσταται σαφές ότι η Τουρκία, μέσω της δημιουργίας μονάδων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, αποκτά τεχνογνωσία και πρόσβαση σε υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Τη φιλοδοξία του για μετατροπή της Τουρκίας σε πυρηνική δύναμη έχει άλλωστε δημοσίως εκφράσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Κάποιες χώρες διαθέτουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές. Αλλά μας λένε ότι εμείς δεν μπορούμε να αποκτήσουμε. Αυτό δεν μπορώ να το δεχτώ», είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο του 2019 απευθυνόμενος σε μέλη του κόμματός του.

FAZ: Το «βρώμικο μυστικό» του Ερντογάν

«Ήλιος, αέρας και ρωσική ατομική ενέργεια» είναι ο τίτλος στην ανάλυση της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες που κατασκευάζει η Τουρκία με ρωσική τεχνογνωσία. Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι «η Τουρκία επιδιώκει ένα ενεργειακό μίγμα πιο φιλικό προς το περιβάλλον, ωστόσο ένα βρώμικο μυστικό παραμένει» και υπενθυμίζει ότι «τα τελευταία χρόνια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομιλεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν πολύ πιο συχνά απ' ότι με οποιονδήποτε άλλον ξένο ηγέτη».

Το πυρηνικό εργοστάσιο που κατασκευάζουν οι Ρώσοι στη νοτιοανατολική Τουρκία έχει προϋπολογισμό 20 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να καλύψει το 10% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Ο αρθρογράφος παρατηρεί ότι «ο Ερντογάν αγνοεί ενστάσεις για θέματα ασφαλείας, που διατυπώνονται και στην ίδια την Τουρκία. Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΕΑ) τον στηρίζει. Στην τελευταία της έκθεση για την Τουρκία, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, γράφει ότι η πυρηνική ενέργεια θα διευρύνει το ενεργειακό μίγμα, μειώνοντας το ποσοστό του άνθρακα.

Πηγές: Στοιχεία από Καθημερινή , kathimerini.gr , Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου