20 Μαρτίου 2021

Δωρεάν τα self test - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Δωρεάν τεστ αντιγόνου θα μπορούν να πραγματοποιήσουν από την πρώτη κιόλας εβδομάδα του Απριλίου οι πολίτες, πραγματοποιώντας, μάλιστα, οι ίδιοι την εξέταση. Κάθε πολίτης που επιθυμεί, θα μπορεί να παραλαμβάνει με τον ΑΜΚΑ του, από το φαρμακείο της γειτονιάς του, ένα δωρεάν test κάθε εβδομάδα.

Mιλώντας στην ΕΡΤ1, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, υπογράμμισε: «Όπως η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που χρησιμοποίησε τα rapid tests, έτσι η Ελλάδα θα είναι πάλι η πρώτη χώρα, ή από τις πρώτες χώρες, που θα χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική των self tests, δηλαδή των τεστ που θα χρησιμοποιούν οι ίδιοι οι πολίτες χωρίς να χρειάζεται να προσφύγουν σε διαγνωστικό ή ιατρικό κέντρο, και αυτό θα μας δώσει ένα τεράστιο εργαλείο για να μπορέσουμε να χειριστούμε την κρίση».

Επίσης, ο υπουργός Επικρατείας περιέγραψε τους δύο άξονες πάνω στους οποίους κινείται η κυβερνητική στρατηγική: Ο πρώτος άξονας θα είναι «η ενίσχυση των μέτρων κατά της πανδημίας, γίνεται μια πραγματικά τιτάνια μάχη για την ενίσχυση των νοσοκομείων μας, με ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό. Και, παράλληλα, γίνεται μια πολύ δύσκολη προσπάθεια για να μπορέσουμε να έχουμε εκτεταμένη χρήση των τεστ, καθολικά στον πληθυσμό, έτσι ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε έγκαιρα τη διασπορά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μαζί με το self-test, οι πολίτες θα λαμβάνουν ένα φυλλάδιο με οδηγίες χρήσης σχετικά με τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν αναλόγως του αποτελέσματος.

10 Ερωτήσεις - απαντήσεις για τα self tests:


1. Είναι δύσκολο να κάνω το τεστ μόνος μου;
Όχι. Μιλάμε για τεστ που πραγματοποιούνται κατ οικον χωρίς την υποστήριξη επαγγελματία υγειας. Θα υπάρξουν βίντεο και φυλλάδια με οδηγίες για τη διενέργεια τεστ από τον κάθε πολιτη ατομικά.

2. Έίναι αξιόπιστο το τεστ;
Ναι, τα οικιακά ατομικά τεστ έχουν υψηλό βαθμό ευαισθησίας και εγκυρότητας που προσεγγίζει το 95-99%.

3. Τι κάνω αν βρεθώ θετικός;
Ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ που προβλέπει δήλωση του θετικού κρούσματος (σε ειδική πλατφόρμα που θα ανακοινωθεί) και επανέλεγχο σε δομή υγειας. Η θετικη διάγνωση του οικιακού τεστ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βεβαίωση για άδεια από την εργασία χωρίς επανέλεγχο.

4. Μπορώ να κάνω παραπάνω τεστ;
Κάθε πολιτης/κάτοχος ΑΜΚΑ δικαιούται τέσσερα τεστ το μήνα που μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς του.

5. Μπορώ να το κάνω στο φαρμακείο;
Τα συγκεκριμένα τεστ είναι εύκολα στη χρήση και προορίζονται για κατ οικον χρήση. Εφόσον ωστόσο υπάρχουν πολιτες που επιθυμούν να έχουν βοήθεια ή καθοδήγηση αυτό μπορεί να γίνεται από τον/την φαρμακοποιό με μια μικρή οικονομικη επιβάρυνση για την υπηρεσία που παρέχει.

6. Πληρώνω για το τεστ;
Όχι, τα τεστ είναι δωρεάν. Παράλληλα με τη δωρεάν διάθεση θα ανοίξει και η δυνατότητα προμήθειας ατομικών τεστ μέσω των φαρμακείων στις τιμές που θα προκύψουν στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς.

7. Πόσα τεστ δικαιούται μια οικογένεια;
Τέσσερα τεστ ανα άτομο τον μήνα. Οι γονείς ανηλίκων τέκνων θα μπορούν να προμηθεύονται οι ίδιοι τα τεστ των παιδιών τους. Τα οικιακά τεστ μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς υποστήριξη επαγγελματία υγειας από τις ηλικίες 14 και άνω.

8. Είναι διαφορετικά τα self test από τα rapid test;
Ναι είναι πιο εύκολα στη χρήση. Συγκεκριμένα είναι τεστ ρινικά και σιέλου και όχι ρινοφαρυγγικά ή στοματοφαρυγγικά.

9. Τι ωφελεί να κάνω το τεστ αν δεν το δηλώσω κάπου;
Είναι πρακτικά αδυνατον να ελεγχθεί κεντρικά η τακτική διενέργεια τεστ σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Ωστόσο τα θετικά τεστ θα δηλώνονται με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για να υπάρχει καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλατηση.

10. Μπορώ να παραλάβω τεστ και για άλλα μέλη της οικογένειάς μου;
Ναι για τα συνδεδεμένα ανήλικα μέλη από τους κηδεμόνες τους.

Πηγές: kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου