19 Μαρτίου 2021

Η ταπισερί της «Σχολής των Αθηνών» στη Βουλή

Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση


Έτοιμη να υποδεχθεί την περίφημη ταπισερί «Σχολή των Αθηνών», έναν εθνικό θησαυρό της Γαλλίας, και να την τοποθετήσει έξω από την κεντρική είσοδο της Ολομέλειας, είναι η Βουλή.

Το έργο τέχνης του 17ου αιώνα, που κοσμεί από το 1879 τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση και αναμένεται να φτάσει τα ξημερώματα της προσεχούς Δευτέρας στη χώρα μας, έρχεται ως δώρο της Γαλλικής Δημοκρατίας προς τη χώρα μας με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Πρόκειται για έναν εθνικό θησαυρό των Γάλλων, τον οποίο δανείζουν στη χώρα μας για έναν ολόκληρο χρόνο, κατόπιν επικοινωνίας του Προέδρου της Ελληνικής Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα με τον Γάλλο ομόλογό του, Ρίτσαρντ Φεράντ.

Η ταπισερί - εμπνευσμένη από τοιχογραφία του Ιταλού ζωγράφου Ραφαήλ- παρουσιάζει τη «Σχολή των Αθηνών» και απεικονίζει τους αρχαίους φιλοσόφους της Αθήνας να κάθονται αντικριστά. 

Ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης φαίνεται να είναι τα κεντρικά πρόσωπα στο έργο. Ο Πλάτωνας στα αριστερά να δείχνει με το χέρι του προς τον ουρανό και ο Αριστοτέλης διαφωνώντας με το δεξί του χέρι να δείχνει προς την γη.

Ωστόσο, όλοι οι φιλόσοφοι που απεικονίζονται συμμερίζονται το «Causarum Cognitio», δηλαδή δημιούργησαν το έργο τους δίνοντας λύσεις αφού πρώτα προσπάθησαν να καταλάβουν τις αρχέγονες αιτίες του κάθε προβλήματος που αντιμετώπιζαν κατά το «γνώσης των πρώτων αιτιών». Πολλοί έζησαν πριν από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, και μόλις το ένα τρίτο ήταν Αθηναίοι.


Το έργο περιλαμβάνει ρωμαϊκά στοιχεία, αλλά συνάμα έχει ένα γενικό ημικυκλικό καθορισμό, έχοντας τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη στο κέντρο, με όλα τα άλλα να περιφέρονται γύρω από αυτούς. Ένα σύστημα που θα μπορούσε κάποιος να υπαινιχθεί πώς παραπέμπει στην Πυθαγόρεια Μονάδα.

Έτσι, μετά τον δανεισμό της περίφημης ταπισερί «Σχολή των Αθηνών», οι Έλληνες βουλευτές θα συνεδριάζουν εφεξής και για ένα χρόνο υπό τα βλέμματα των μεγάλων διανοητών που σημάδεψαν τον ρου της Ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου