9 Μαρτίου 2021

Πέθανε ο τραπεζίτης Γιάννης Κωστόπουλος

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Γιάννης Σ. Κωστόπουλος, επίτιμος πρόεδρος της Alpha Bank και ένας από τους σημαντικότερους τραπεζίτες της χώρα μας. Πρωτοπόρος, οραματιστής, προσηνής και μειλίχια προσωπικότητα αλλά και απαιτητικός τραπεζίτης είναι οι χαρακτηρισμοί που αποδίδονται στον Γιάννη Κωστόπουλο, τον ιδρυτή της σημερινής Alpha Bank που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών.

Υπήρξε από τους σημαντικότερους και μακροβιότερους τραπεζίτες της χώρας, που έθεσε τα θεμέλια για τη δημιουργία του ιδιωτικού πιστωτικού τομέα, οδηγώντας τον με όραμα για πάνω από μισό περίπου αιώνα.

Ο Γιάννης Σ. Κωστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Σπούδασε Ναυπηγός στο King's College του Πανεπιστημίου Durham της Αγγλίας. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως το 1963. Διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Τράπεζας από το 1973 και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και γενικός διευθυντής από το 1984 έως το 1996. Από το 1996 έως το 2005 διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank. Από τον Φεβρουάριο του 2005 έως τον Μάιο του 2014 διετέλεσε εκτελεστικός πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, ενώ τον Ιούνιο του 2014 η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων του απένειμε τον τίτλο του επίτιμου προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου

Το όνομά του Γιάννη Κωστόπουλου είναι συνώνυμο της ιστορίας της Alpha Bank και της Tράπεζας Πίστεως όπως ήταν η αρχική της ονομασία και η οποία υπήρξε δημιούργημα της οικογένειας Κωστόπουλου. Πρόκειται για σημαντική οικογένεια, με καταγωγή από την Σπερχόγεια Μεσσηνίας, μέλη της οποίας διακρίθηκαν ως πολιτικοί και τραπεζίτες.

Οι ρίζες της Τράπεζας βρίσκονται στον Εμπορικό Οίκο Ι. Φ. Κωστόπουλου, ο οποίος, λίγο καιρό μετά την ίδρυσή του το 1879 στην Καλαμάτα, ανέπτυξε και τραπεζικές δραστηριότητες. Σταθμός αυτής της πορείας υπήρξε το έτος 1916 όταν ο Ιωάννης Φ. Κωστόπουλος, με τη συνεργασία της Λαϊκής Τραπέζης, δημιούργησε, με έδρα πάντοτε την Καλαμάτα, την Τράπεζα Ι.Φ. Κωστοπούλου με τη μορφή της Ετερόρρυθμης Εταιρίας, η οποία δύο έτη αργότερα, το 1918, έδωσε τη θέση της στην Τράπεζα Καλαμών, που λειτουργούσε πλέον ως Ανώνυμη Εταιρία. Το 1924 η Τράπεζα Καλαμών συγχωνεύθηκε με το τραπεζικό τμήμα του οίκου Ι.Φ. Κωστόπουλου και δημιουργήθηκε η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, με έδρα την Αθήνα, η οποία ανέπτυξε ένα περιφερειακό δίκτυο υποκαταστημάτων στη Νότια Πελοπόννησο.

Στα χρόνια της οικονομικής ανασυγκρότησης που ακολούθησαν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, η οποία το 1947 μετονομάσθηκε σε Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως, υπήρξε η μοναδική αυτού του μεγέθους που κατάφερε να εξέλθει από τις δύσκολες συνθήκες εκείνης της περιόδου και προσανατολίσθηκε πλέον στην ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου υποκαταστημάτων. 


Από τη δεκαετία του 1970, η Τράπεζα Πίστεως, όπως ονομάστηκε το 1972, υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα του εκσυγχρονισμού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενώ μετά την απελευθέρωσή του, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, έχει ήδη διαμορφώσει τη φυσιογνωμία ενός τραπεζικού ομίλου που ευρύ φάσμα καινοτόμων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Από εκείνη την τράπεζα προέκυψε η Alpha Bank που έλαβε αυτή την επωνυμία το 1994.

Το 1999 η Alpha Τράπεζα Πίστεως ολοκλήρωσε την εξαγορά του 51% των μετοχών της Ιονικής Τραπέζης, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που είχε γίνει ποτέ στην Ελλάδα και οδήγησε στην μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα. Την 1η Φεβρουαρίου 2013 απορρόφησε την Εμπορικής Τραπέζης.

Στην παρακαταθήκη του Γιάννη Κωστόπουλου περιλαμβάνονται σημαντικές καινοτομίες που καθόρισαν το μέλλον του τραπεζικού συστήματος. Μεταξύ αυτών:
-To 1983 εγκαθιστά τα πρώτα ΑΤΜ στην Ελλάδα.
-Tο 1986 ιδρύει την πρώτη εταιρεία leasing στην Ελλάδα.
-Τo 1988 εισάγει στην αγορά την Cashcard Visa την πρώτη τραπεζική κάρτα στην Ελλάδα και την ίδια χρονιά ιδρύει την πρώτη εταιρεία merchant banking στην Ελλάδα, την Alpha Finance.
-To 1993 δημιουργεί την πρώτη χρεωστική κάρτα χωρίς όριο αγορών και την ίδια χρονιά παρέχει στους πελάτες της για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά υπηρεσίες private banking.
-Το 1994 ιδρύει την πρώτη εταιρεία factoring στην Ελλάδα.
-Το 1998 δημιουργεί το Alpha Web banking την πρώτη υπηρεσία ηλεκτρονικής τραπεζικής στην Ελλάδα.
-Το 2007 σχεδιάζει και διαθέτει στους πελάτες της το πρόγραμμα bonus, το πρώτο πρόγραμμα επιβράβευσης στην ελληνική αγορά.

Ο Γιάννης Κωστόπουλος υπήρξε πολυσχιδής προσωπικότητα. Λάτρης των τεχνών και του αθλητισμού και της ιστιοπλοίας. Το 1988 δημιούργησε την ιστορική ιστιοπλοϊκή ομάδα της ΩΚΥΑΛΟΥ, που κατέκτησε για τρία συνεχή χρόνια (1988, 1989 και 1990) το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοικτής θαλάσσης στην κατηγορία 3/4ΤΟΝ και ΟΝΕ ΤΟΝ. Το 1994 δημιούργησε την ιστιοπλοϊκή ομάδα Alpha Sailing Team, στους σκοπούς της οποίας ήταν και η λειτουργία σχολών ιστιοπλοΐας για το προσωπικό της Τράπεζας και όχι μόνο (πάνω από 500 άτομα έχουν αποφοιτήσει από τη σχολή αυτές με άδεια κυβερνήτη).

Πηγές: Πληροφορίες από kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, alpha.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου