27 Μαρτίου 2021

Zeit: Έτσι δεν αντιμετωπίζεται ο Ερντογάν

«Πώς θα διαχειριστούμε την αυταρχική Τουρκία; Σε αυτό το ερώτημα δεν έδωσαν τελικά απάντηση οι ευρωπαίοι ηγέτες στη διαδικτυακή Σύνοδο Κορυφής. Αντί για κυρώσεις η ΕΕ δίνει κίνητρα. Η τελική απόφαση για το αν η ΕΕ θέλει να προσεγγίσει ή όχι την Τουρκία μετατέθηκε για τον Ιούνιο», γράφει η Zeit Online με τίτλο «Έτσι δεν αντιμετωπίζεται ο Ερντογάν»:

«Το πρόβλημα της ευρωπαϊκής πολιτικής είναι ότι επιθυμεί μια εντελώς διαφορετική Τουρκία. Σαν τα παντρεμένα ζευγάρια όπου ένας σύντροφος θέλει να αλλάξει ριζικά τον άλλο. Για τους ευρωπαίους ηγέτες υπάρχει η ιδανική Τουρκία, για την οποία και έφτιαξαν τη λεγόμενη θετική ατζέντα. Για την άλλη, την πραγματική Τουρκία ωστόσο δεν έχουν απάντηση.

Η ιδανική απέχει από την πραγματική Τουρκία

Εδώ και καιρό η Άγκυρα ελπίζει ότι η ΕΕ θα εμβαθύνει την τελωνειακή ένωση, θα δώσει πράσινο φως για εκατέρωθεν επισκέψεις σε ανώτατο επίπεδο και θα διευκολύνει την είσοδο Τούρκων στην ΕΕ. 

Όμως και η ΕΕ θέλει κάτι από την Τουρκία: Αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο, επικαιροποίηση της προσφυγικής συμφωνίας του 2016 και τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη. Όμως η Άγκυρα κινείται νωχελικά.

Έναντι της Ελλάδας η Τουρκία δέχθηκε τουλάχιστον να ξεκινήσει και πάλι διάλογο. Και η Άγκυρα ωστόσο επιθυμεί μια νέα προσφυγική συμφωνία λόγω των χρημάτων αλλά και λόγω της επαπειλούμενης ανόδου των προσφυγικών ροών. Η Τουρκία ωστόσο προσπαθεί να πείσει ότι οι Ευρωπαίοι χρειάζονται τη συμφωνία περισσότερο από ότι εκείνη.

Η ΕΕ θα πρέπει επομένως να αποδεχθεί ότι η ιδανική Τουρκία θα συνεχίσει να απέχει παρασάγγας από την πραγματική Τουρκία. Με κίνητρα για βελτίωση των διμερών σχέσεων όμως δεν πρόκειται να αλλάξει αυτός ο εταίρος
».

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου