18 Μαρτίου 2021

Τραπεζική βουτιά στο Χρηματιστήριο στις 18.3.2021

Σχεδόν 5% οι απώλειες για τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών με πρωταγωνιστή την Πειραιώς (-22%), οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη στο -1,47%

Στα επίπεδα των 844 μονάδων προσγείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών το ισχυρό sell off στον τραπεζικό κλάδο, με την τράπεζα Πειραιώς να ηγείται της βίαιης κίνησης, την ώρα που οι άμυνες στους υπόλοιπους κλάδους κάμφθηκαν από το κύμα των πωλητών και την πληθώρα των μετοχικών αλλαγών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα με απώλειες 1,47% στις 844,56 μονάδες, o δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,50%, ενώ o τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,58% στις 539,52 μονάδες.

Ο τζίρος ανήλθε στα 234 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 84,33 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 10,3 εκατ. τεμάχια ή 125,3 εκατ. ευρώ. Όπως φάνηκε σήμερα, οι μετοχικές αλλαγές στον όμιλο της ΓΕΚ Τέρνα συνεχίζονται, με το νέο πακέτο πώλησης μέρους της συμμετοχής της Reggeborgh, όπως και ομοίως στην Jumbo με το placement επενδυτή στην εισηγμένη με αξιοπρόσεκτο discount. Τα δύο πακέτα αυτά άλλωστε ανέβασαν τον τζίρο κατά 122 εκατ. ευρώ, ήτοι παραπάνω από το ήμισυ της αγοράς (η Πειραιώς συνέβαλε στον τζίρο κατά 21,58 εκατ. ευρώ).

ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ σήμερα

Συνεδρίαση δύο όψεων, η σημερινή, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που ξεκίνησε με επιφυλακτικά ανοδικές διαθέσεις, όμως σχετικά γρήγορα οι “sellers” πήρα περισσότερες πρωτοβουλίες και με κύριο εκφραστή των πιέσεων τον βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο, γύρισαν τους βασικούς δείκτες σε αρνητικό πρόσημο και στο “βαθύ κόκκινο”, εικόνα που βελτιώθηκε ελαφρά προς το τέλος.

Αναμφισβήτητα η πρόταση της διοίκησης της τράπεζας Πειραιώς για την δρομολογούμενη κεφαλαιακή ενίσχυση επέδρασε άκρως αρνητικά στην αγορά, καθώς άφησε πολλά ερωτηματικά για την "τύχη" των υφιστάμενων μετόχων. Και αυτά τα ερωτηματικά ουσιαστικά επεκτάθηκαν σε όλο τον κλάδο, ο οποίος σημείωσε σημαντικές απώλειες, καθώς η αβεβαιότητα αυξήθηκε κατακόρυφα.

Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της τράπεζας Πειραιώς, σύμφωνα με την προτεινόμενη διαδικασία, θα πραγματοποιηθεί αρχικά μέσω reverse split, καθώς θα υπάρξει αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής με ταυτόχρονη μείωση του συνολικού αριθμού των υφιστάμενων μετοχών. Αποτέλεσμα είναι η ονομαστική αξία της μετοχής να φθάσει τα 99 ευρώ. Στη συνέχεια, όμως, θα ακολουθήσει μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, μέσω της μείωσης της ονομαστικής αξίας -από 99 σε 1 ευρώ-, η οποία δεν θα συνοδεύεται από αλλαγή του συνολικού αριθμού των μετοχών. Στόχος αυτής της κίνησης είναι όχι η επιστροφή μετρητών ή η διανομή δωρεάν μετοχών, αλλά ο σχηματισμός ειδικού αποθεματικού ταμείου. Έτσι, στο τέλος της ΑΜΚ, η τιμή της μετοχής θα διαμορφωθεί στο 1 ευρώ και το ύψος του ειδικού ταμείου στα 4,93 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η όλη διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με περιορισμό ή και κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης, με απώτερη επιδίωξη τη δυνατότητα ταχείας υλοποίησης της ΑΜΚ.

Και όλα αυτά την ώρα που σταδιακά κορυφώνονται οι κινήσεις ενόψει των αναδιαρθρώσεων του Eurostoxx (με την προσθήκη της Τέρνα Ενεργειακή και της ΔΕΗ) και του FTSE Russel (με την προσθήκη της Βιοχάλκο η οποία σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης 2020) που θα πραγματοποιηθούν αύριο. Οι αναδιαρθρώσεις αυτές θα ανεβάσουν τη συναλλακτική δραστηριότητα της αγοράς, με τα funds που ακολουθούν τους δείκτες να κάνουν τα απαραίτητα rebalancing.

Στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Η Τρ.Πειραιώς σημείωσε βουτιά 22,05%, ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο σήμερα, ενώ στις δύο συνεδριάσεις επέστρεψε εντόκως τα εντυπωσιακά κέρδη της Τρίτης που είχαν ανέλθει στο εντυπωσιακό +26,17%! Οι εξελίξεις γύρω από την τράπεζα Πειραιώς θα εξακολουθήσουν να απασχολούν την αγορά.

Ακολούθησαν σήμερα η Alpha Bank με το δικό της -6,02% και η Εθνική με το δικό της -4,81%. Η Eurobank με μόλις -0,48% απέφυγε τις βαρειές απώλειες.

Στην Jumbo οι απώλειες έφτασαν το 4,13% (καθώς το πακέτο πωλήθηκε με discount περίπου 4,6%), ενώ η πτώση των Coca Cola και Λάμδα έφτασε το 2,55% και 2,26% αντίστοιχα.

Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίο, Titan και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ.

Στον αντίποδα, Βιοχάλκο και ΟΠΑΠ, με το +3,74% και +3,43% αντίστοιχα που σημείωσαν, προσέφεραν σημαντικές στηρίξεις στην αγορά, όπως και το +2,75% της Aegean. Τα κέρδη στον ΟΛΠ, τη ΔΕΗ, τη ΓΕΚ Τέρνα και την ΕΧΑΕ ξεπέρασαν το 1%.

Πηγές: Με στοιχεία από capital.gr, euro2day.gr, moneyreview.gr

2 σχόλια:

  1. ΣΥΡΙΖΑ για Τράπεζα Πειραιώς: «Η ΝΔ είναι υπόλογη απέναντι στους πολίτες για τη μη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, το οποίο θίγεται καίρια από το εξελισσόμενο σχέδιο επανιδιωτικοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου και ο υπεύθυνος Χρηματοπιστωτικού Τομέα Αλέκος Φλαμπουράρης. Προσθέτουν ακόμη ότι «η διαδικασία επανιδιωτικοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς, που πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης, θα οδηγήσει σε τεράστια ζημία το Δημόσιο - μέσω του ΤΧΣ - και τους μικρομετόχους της τράπεζας».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Τρ. Πειραιώς συνέχισε και σήμερα Παρασκευή την έντονα πτωτική της πορεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας με ζημιές 21,95% στα 0,5354 ευρώ, όταν ο Γενικός Δείκτης κατάγραψε απώλειες 1,36%

    ΑπάντησηΔιαγραφή